Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vokietijos opozicinės CDU lyderis F. Merzas tapo konservatorių kandidatu į kanclerius

Vokietijos opozicinė centro dešiniųjų Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) antradienį paskelbė, kad pasirinko savo lyderį Friedrichą Merzą (Frydrichą Mercą) kandidatu į kanclerius 2025-ųjų rugsėjį vyksiančiuose nacionaliniuose rinkimuose.
Berlyne vyksta spaudos konferencija apie CDU vadovą. / IMAGO/dts Nachrichtenagentur / IMAGO/dts Nachrichtenagentur
Berlyne vyksta spaudos konferencija apie CDU vadovą. / IMAGO/dts Nachrichtenagentur / IMAGO/dts Nachrichtenagentur

Šis sprendimas sudaro sąlygas galimai jo akistatai su kairiojo sparno kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu).

Balsavimas vyks kritiniu metu, Berlynui susiduriant su sunkumais integruojant daugybę pabėgėlių ir migrantų bei silpstant pagrindinei Europos ekonomikai. Neseniai įvykdyti ekstremistų išpuoliai pakurstė prieš migraciją nukreiptas nuotaikas, kartu išaugo parama kraštutiniams dešiniesiems.

Vokietijos politinė kryptis turės įtakos ir paramos Ukrainos likimui. O. Scholzo vadovaujamas Berlynas – dabar vienas didžiausių su Rusijos invazija kovojančios Ukrainos ginklų donorų, tačiau daugelis Vokietijos rinkėjų pavargo nuo pustrečių metų trunkančio karo ir perėjo prie kraštutinių dešiniųjų ir kraštutinių kairiųjų partijų, kurios priešinasi ginklų tiekimui.

F. Merzas nori ir toliau remti Ukrainą.

Apie CDU pasirinkimą buvo pranešta Berlyne surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo F. Merzas ir Markusas Soederis (Markusas Zėderis), Bavariją valdančios Krikščionių socialinės sąjungos (CSU), CDU seserinės partijos, lyderis, kuris irgi buvo galimas konservatorių pasirinkimas svarstant kandidatus į kanclerius.

M. Soederis, kuris taip pat yra Bavarijos žemės vadovas, paskelbė šį sprendimą, sakydamas, kad kanclerio klausimas yra išspręstas ir tai daro F. Mercas. Jis pabrėžė, kad visiškai palaiko kolegą ir kad juos vienija bendras tikslas – išstumti dabartinę vyriausybę „ir grąžinti Vokietiją į teisingą kelią“.

F. Merzas savo ruožtu padėkojo M. Soederiui už paramą ir teigė, kad jo partija, kuriai daugelį metų vadovavo buvusi kanclerė Angela Merkel, „tvirtai ketina vėl perimti vadovavimo atsakomybę šioje šalyje“.

Nepopuliari trijų partijų koalicija valdo nuo 2021 metų. Ją sudaro O. Scholzo socialdemokratai, žalieji ir verslui palankūs laisvieji demokratai.

Koalicija patyrė pralaimėjimus vasaros pradžioje vykusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą ir neseniai vykusiuose Vokietijos žemių rinkimuose Tiuringijoje ir Saksonijoje.

Kaip praneša Vokietijos žiniasklaida, 68 metų F. Merzas buvo laikomas favoritu, M. Soederiui nesulaukus paramos savo kandidatūrai, o kitam pretendentui, Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės premjerui Hendrikui Wuestui (Hendrikui Viustui), paskelbus, kad nekandidatuos.

Šiuo metu apklausos rodo, kad CDU yra stipriausia šalies partija. Tačiau pats F. Merzas nėra labai populiarus. Per vizitą Kazachstane O. Scholzas sakė, kad sveikintų F. Merzo kandidatūrą, pranešė Vokietijos naujienų agentūra dpa.

O. Scholzas yra sakęs, kad norėtų vėl kandidatuoti į kanclerio postą, tačiau jo partija dar nepatvirtino jo kandidatūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?