Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Volodymyras Zelenskis tapo interneto sukčių auka: paskelbė, esą buvo nužudytas

Interneto apgavikai pranoko ir Rusijos propagandą. Šiai nepaliaujant kartoti, kad Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis slepiasi bunkeryje ar net užsienyje, aferistai nesismulkino ir paskelbė, esą jis žuvo per nesenas masines atakas. Tai nėra tiesa – prezidentas toliau aktyviai reiškiasi viešumoje. Melaginga informacija buvo paskelbta tinklalapyje, kuris siekia iš lengvatikių išgauti asmeninę informaciją.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nei tekstų, nei žurnalistės

Pribloškianti informacija, esą V.Zelenskis neteko gyvybės spalį Rusijai surengus atakų prieš įvairius Ukrainos miestus virtinę, pasirodė Lenkijoje.

Įrašai apie tai vienas po kito buvo paskelbti įvairiose grupėse socialiniame tinkle „Facebook“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Straipsnių apie tariamą Volodymyro Zelenskio žūtį nebėra
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Straipsnių apie tariamą Volodymyro Zelenskio žūtį nebėra

„V.Zelenskis mirė… Ukrainos didvyriai, ilsėkitės ramybėje“, – Zakopanės grupėje, turinčioje beveik 40 tūkst. narių, brūkštelėjo vienas vaikinas.

Panašių įrašų su nuorodomis į pranešimus įvairiuose tinklalapiuose „Facebook“ vartotojo paskyroje yra ir daugiau. Juose buvo skelbiamas kone identiškas tekstas: „V.Zelenskis mirė, buvo nužudytas, yra įrašas…

Taip pat skaitykite: Fantazija išseko: propaganda vėl „evakavo“ Volodymyrą Zelenskį į bunkerį

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Andrijus Sybiha paskelbė, kad V.Zelenskis mirė, jis buvo nužudytas rusų. Nutekintas drastiškas vaizdo įrašas.“

Nė vienas iš tekstų, nuorodomis į kuriuos pasidalijo vaikinas, neatsidaro. Nėra ir puslapių, kuriuose jie buvo paskelbti: vienas buvo užblokuotas, kito tiesiog nebėra.

Nebelikę ir įrašų kitose „Facebook“ grupėse.

Ekrano nuotr. iš wislapulawy.cfolks.pl/Vienas iš tinklalapių, kuriame buvo pasirodžiusi žinutė apie tariamą Volodymyro Zelenskio žūtį, užblokuotas
Ekrano nuotr. iš wislapulawy.cfolks.pl/Vienas iš tinklalapių, kuriame buvo pasirodžiusi žinutė apie tariamą Volodymyro Zelenskio žūtį, užblokuotas

Dar daugiau – internete paieškojus Katelenos Piątek, kuri prie abiejų tekstų buvo nurodyta kaip autorė, galima rasti trejų metų senumo įrašą viename „Facebook“ puslapyje su nuoroda į taip pat neatsidarantį tekstą apie dingusią mergaitę. Vienas komentatorius jau tuomet iškart suabejojo, ar tai nėra melagiena.

Taip pat skaitykite: Volodymyrui Zelenskiui pačiam teko neigti apie jį paskleistą melagieną, esą jis kapituliuoja

Daugiau informacijos apie žurnalistę K.Piątek, kurios pavardė lenkiškai reiškia tiesiog „penktadienis“, interneto paieškos sistema „Google“ neranda.

Internete – iškart po „žūties“

Ne tik iš šių detalių galima suprasti, kad informacija apie V.Zelenskio žūtį buvo melas.

Dienraštis „The Washington Post“, remdamasis JAV žvalgybos duomenimis, prieš tris mėnesius skelbė, kad Rusijos specialiosios pajėgos jau pačioje invazijos pradžioje turėjo surasti prezidentą, nušalinti jį nuo valdžios ar net, esant reikalui, nužudyti. Tačiau tai neįvyko nei tuomet, nei dabar.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas A.Sybiha, cituotas minėtuose tekstuose, savo paskyrose socialiniuose tinkluose „Facebook“, nei „Twitter“ nieko panašaus nepranešė.

Tokių įrašų nebuvo ne tik oficialioje Ukrainos prezidento paskyroje „Facebook“, bet ir interneto puslapyje. Ji atsirado informaciniame chaose, susijusiame su išpuoliais prieš Ukrainos miestus.

V.Zelenskis tariamai žuvo spalio 10-ąją, kai Rusija, netrukus po sprogimo ant Krymo tilto – pagrindinės jos kelių ir geležinkelių jungties su aneksuotu pusiasaliu, apšaudė ne vieną Ukrainos miestą. Vien tos dienos rytą buvo paleista daugiau nei 80 raketų.

Atakomis buvo taikomasi į civilius gyventojus, daugiabučius namus, žaidimų aikšteles, pėsčiųjų tiltus, taip pat – infrastruktūrą, ypač – svarbius energetikos objektus. Šie apšaudymai pareikalavo mažiausiai 23 gyvybių, dešimtys žmonių buvo sužeista.

Taip pat skaitykite: ES ambasadoriams teko slėptis nuo atakų, bet nurodymo evakuotis iš Kyjivo nebuvo

Prezidento nebuvo ne tik tarp žuvusiųjų, bet ir tarp sužeistųjų – oficialiai nieko panašaus neskelbta.

V.Zelenskis yra gyvas ir aktyviai reiškiasi socialiniuose tinkluose. Ne vienas įrašas oficialioje Ukrainos prezidento paskyroje „Facebook“ buvo paskelbtas ir spalio 10-ąją.

Pačiame pirmame jis kalbėjo apie Rusijos atakas: „Sunkus rytas. Turime reikalų su teroristais. Dešimtys raketų, Irano „Shahid“. Jie turi du tikslus.

Taip pat skaitykite: Atakos pagalbą sutrikdė, bet nesustabdė: Raudonasis Kryžius iš Ukrainos nesitraukia

Energetikos objektų yra visoje šalyje. Kyjivo ir Chmelnyckio regionai, Lvivo ir Dnipro, Vinycios, Frankivsko, Zaporižios, Sumų, Charkivo, Žytomyro, Kirovohrado, pietų regionai.

Jie nori panikos ir chaoso, nori sunaikinti mūsų energetikos sistemą. Jie yra beviltiški.

Antras tikslas – žmonės. Jie specialiai pasirinko tokį laiką ir tokius taikinius, kad padarytų kuo daugiau žalos.

Šiandien likite slėptuvėse. Visada laikykitės saugos taisyklių.

Taip pat skaitykite: Valstybės išdavyste kaltinamas politikas parodė V.Zelenskio „rusišką pasą“

Ir visada prisiminkite: Ukraina buvo prieš pasirodant šiam priešui, Ukraina bus ir po jo.“

Vėlesniuose įrašuose buvo pranešta apie V.Zelenskio susitikimą dėl ryšių ir energijos tiekimo atkūrimo, susitikimą su JAV ambasados atstovais ir pokalbį su šios šalies lyderiu Joe Bidenu, Nacionalinio banko naujojo vadovo pristatymą.

Vakare buvo parodytas ir tradicinis prezidento kreipimasis. „Dabar visoje šalyje vyksta restauravimo darbai, – kalbėjo jis. – Atstatysime visus objektus, kurie buvo apgadinti per šiandieninį Rusijos teroristų smūgį. Tai – tik laiko klausimas.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Tą dieną, kai esą žuvo, Volodymyras Zelenskis bendravo su Lenkijos vadovu Andrzejumi Duda
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Tą dieną, kai esą žuvo, Volodymyras Zelenskis bendravo su Lenkijos vadovu Andrzejumi Duda

Ukraina negali būti įbauginta. Ją galima tik dar labiau suvienyti. Ukrainos negalima sustabdyti.“

V.Zelenskis savo paskyroje „Twitter“ pranešė tolesnius veiksmus koordinuojantis su kolega iš Lenkijos Andrzejumi Duda. Šis taip pat paskelbė, kad būta tokio pokalbio, per kurį aptartos ryto atakos ir tolesnė parama Ukraina.

Jaukas asmeninei informacijai gauti

Įrašuose apie tariamą V.Zelenskio žūtį buvo viliojama į puslapį, kuriame esą buvo pateikta daugiau informacijos ir net publikuotas drastiškas vaizdo įrašas.

Paspaudus ant nuorodos, buvo rodomas puslapis, panašus į naujienų portalo straipsnį. „Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas pranešė, kad V.Zelenskis mirė, jis buvo nužudytas. Nutekintas drastiškas vaizdo įrašas“, – skelbė jo pavadinimas.

Žemiau – jokių įvykio detalių, iškart pasakojama prezidento biografija, intrigos sumetimais virš vaizdo įrašo laukelio pridėtas įspėjimas N-18. Po tekstu esą jau buvo spėta palikti daugiau nei 100 tūkst. komentarų, tiesa, dauguma jų buvo visai kita tema (apie mergaitės pagrobimą).

Taip pat skaitykite: Dar neišleista Volodymyro Zelenskio knyga jau susieta su Adolfo Hitlerio kūryba

Siekiant autentiškesnio vaizdo, dešinėje pusėje buvo pateiktas kitų puslapyje esą paskelbtų straipsnių sąrašas, bet jie buvo publikuoti 2018-aisiais ir pan.

Lenkijos faktų tikrinimo tinklalapis „Demagog“ išsiaiškino, kad ši istorija tebuvo apgaulė, kuria bandyta išgauti asmeninę informaciją.

Taip pat skaitykite: Volodymyras Zelenskis nesilinksmino pusnuogis LGBTQ+ eitynėse: nuotrauka buvo pakeista

Suklastotame puslapyje esą buvo paskelbta vaizdo medžiaga, kurioje tariamai užfiksuotas V.Zelenskio nužudymas. Norint ją peržiūrėti, reikėjo nurodyti amžių. Tam žmogus tariamai buvo nukreipiamas į „Facebook“, bet, kaip buvo matyti iš puslapio URL, likdavo tame pačiame tinklalapyje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito