Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
17:32 /19:29

V.Zelenskis – D.Trumpui: Ukraina arba įstos į NATO, arba turės branduolinių ginklų

Dėl savo saugumo Ukraina turėtų arba tapti NATO nare, arba turėti branduolinių ginklų. Apie tai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šnekėjo su kandidatu į JAV prezidentus Donaldu Trumpu per jų susitikimą rugsėjo mėn.
Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas / Ukraine Presidency / ZUMAPRESS.com
Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas / Ukraine Presidency / ZUMAPRESS.com

Ketvirtadienį kalbėdamas spaudos konferencijoje Briuselyje, V.Zelenskis papasakojo, kaip su Donaldu Trumpu kalbėjosi apie NATO panaudodamas Budapešto memorandumo pavyzdį, kai Ukraina atsisakė branduolinių ginklų.

„Man atrodo, kad tai suprantamas pavyzdys. Ukraina turėjo Budapešto memorandumą. Ten buvo branduolinės valstybės. Didžiausios pasaulio valstybės, kurios turi įtakos, kurios turi branduolinių ginklų. Tarp jų neabejotinai buvo Jungtinės Amerikos Valstijos, Kinija, Rusija, Prancūzija. Be abejo, pagrindiniai žaidėjai, turintys branduolinį potencialą“, – sakė V.Zelenskis.

Ukrainos prezidentas priminė, kad sąlyga Ukrainai buvo atsisakyti labai didelio kiekio branduolinių ginklų ir iš šalių, prisijungusių prie Budapešto memorandumo, gauti teritorinio vientisumo ir suvereniteto garantijas nepriklausomai Ukrainai tarptautiniu mastu pripažintų sienų ribose 1991 m.

„Štai kas buvo dokumente. Ir jei Rusija pažeidė šį dokumentą, nors buvo šio memorandumo garantas, kaip galima tikėti šiuo dokumentu ir kaip galima tikėti visais partneriais, kurie garantavo mūsų teritorinio vientisumo ir suvereniteto išsaugojimą? O atsakymas labai paprastas: ar tai veikia? Ne, šis dokumentas neveikia! Ar veikia kitų didžiųjų partnerių susitarimai su Rusija? Ne, jie neveikia! Vadinasi, tai ne tik Ukrainos susitarimai su Rusija, bet ir Ukrainos susitarimai su visais partneriais. Taigi apskritai visi šie susitarimai nesuveikė“, – sakė V.Zelenskis.

Kartu prezidentas pabrėžė, kad nukentėjo tik Ukraina, o kitos branduolinių ginklų turinčios šalys nenukentėjo. Tik Ukraina atsisakė branduolinių ginklų, nes kitos to nepadarė. Ir šiandien Ukraina kariauja.

„Kalbėdamas su Donaldu Trumpu, aš jam pasakiau: „Taip yra, kokia išeitis? Arba Ukraina turės branduolinių ginklų, ir tada tai bus mūsų gynyba. Arba turime turėti kokį nors Aljansą. Be NATO, šiandien nežinome jokių veiksmingų aljansų. NATO šalys šiandien nekariauja. NATO šalys nekariauja. NATO šalyse visi žmonės yra gyvi... Štai kodėl mes renkamės NATO, o ne branduolinius ginklus. Mes renkamės NATO. Ir manau, kad Donaldas Trumpas mane išgirdo. Jis pasakė: jūs turite teisingų argumentų“, – pabrėžė V.Zelenskis.

V.Zelenskis tvirtino, kad D.Trumpas sutiko su jo argumentais.

15min primena, kad V.Zelenskis ir D.Trumpas rugsėjo 27 d. susitiko Niujorke. Tuomet į žurnalisto klausimą, ar po pokalbio su Ukrainos vadovu pakeitė savo nuomonę, D.Trumpas atsakė, kad „daug ko sužinojo“, bet nuomonės nepakeitė.

Jis pažymėjo, kad visi nori, jog karas baigtųsi kuo greičiau, tačiau V.Zelenskis, anot jo, nori teisingos karo pabaigos. Respublikonas pabrėžė, kad net V.Putinas nori, jog karas baigtųsi, ir tai yra „geras derinys“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito