Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 29 /11:12

„Wagner“ kariams keliantis į Baltarusiją, Lenkija stiprins savo rytinę sieną

Lenkijos ministro pirmininko pavaduotojas Jaroslawas Kaczynskis pareiškė, kad Lenkija, reaguodama į Rusijos samdinių grupės „Wagner“ planus persikelti į Baltarusiją, prie savo rytinės sienos dislokuos daugiau personalo ir įrengs fizinių užtvarų sustiprinimų, pranešė naujienų agentūra PAP.
Lenkijos pasienis su Baltarusija
Lenkijos pasienis su Baltarusija / „AFP“/„Scanpix“

J.Kaczynskis sakė žurnalistams: „Rusijos „Wagner“ atvykimas gali tapti nauja situacija Baltarusijoje. Apytiksliais skaičiavimais, šios „Wagner“ pajėgos sudarys apie 8 000 karių.“

Jis pridūrė, kad „šis įvykis yra pavojingas Ukrainai“ ir „potencialiai pavojingas Lietuvai, taip pat Lenkijai“.

„Tai gali reikšti naują hibridinio karo etapą, daug sudėtingesnį nei dabartinis“, – sakė J.Kaczynskis.

Jis pridūrė, kad siena su Baltarusija bus labai rimtai sustiprinta, „padidinant pasienio pajėgų dydį, taip pat įrengiant daugiau fizinių užtvarų ir sustiprinimų, kad siena būtų apsaugota nuo užpuolimo“.

Trečiadienį Kyjive viešėjęs Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda taip pat užsiminė apie „Wagner“ pajėgų dislokavimo Baltarusijoje potencialią grėsmę regiono šalims.

„Šiandien mums sunku atmesti galimybę, kad „Wagner“ grupės buvimas Baltarusijoje gali kelti potencialią grėsmę Lenkijai, kuri ribojasi su Baltarusija, grėsmę Lietuvai... ir galbūt Latvijai“, – žurnalistams dėstė Lenkijos lyderis.

Jis pridūrė, kad Lenkija sustiprins sienos su Baltarusija apsaugą, jei to reikės, tačiau patikimo, jog siena jau yra griežtai saugoma.

„Jei reikės, jos parengtis bus sustiprinta, – sakė A.Duda. – Dabar ji yra aukšto lygio ir labai profesionali“.

Tikisi paramos iš Europos Sąjungos

Lenkija tikisi, kad Europos Sąjunga padės jai finansuoti rytinės sienos stiprinimo priemones, ketvirtadienį pareiškė užsienio reikalų viceministras Pawelas Jabłońskis po to, kai Varšuva paskelbė sugriežtinsianti saugumo priemones, pranešė naujienų agentūra „Reuters“.

Ministro pavaduotojas, paklaustas, ar Briuselis turėtų padėti Varšuvai apmokėti tokias priemones, jis atsakė, kad „Lenkija to tikisi“.

„Europos solidarumas reiškia paramą šalims, kurioms gresia destabilizacija, – sakė jis visuomeniniam radijui. – Šios apsaugos priemonės turi būti padidintos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas