Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Wagner“ samdinių kapinės: palaidota jau šimtai

2022 m. pabaigoje Rusijos Krasnodaro krašto Bakinskajos kaime atsirado privačios karinės kompanijos „Wagner“ samdinių kapinės, kuriose laidojami iš visos Rusijos į karą Ukrainoje užverbuoti kaliniai. Nuo to laiko naujų kapų itin sparčiai daugėja. Radijo stoties „Laisvė“ žurnalistai apsilankė šiose kapinėse.
Jevgenijus Prigožinas
Jevgenijus Prigožinas „Wagner“ kapinėse / „Scanpix“/AP nuotr.

Šias kapines 2022 m. gruodį aptiko vietos žurnalistai. Netrukus tai patvirtino ir pats „Wagner“ savininkas Jevgenijus Prigožinas.

Gruodžio pabaigoje aktyvistai „Wagner“ kapinėse aptiko apie 50 kapų. Per mėnesį kapų padaugėjo – iki sausio 24 d. amerikiečių žurnalistai suskaičiavo 170 kapų. 2023 m. vasario pradžioje radijo stoties „Laisvė“ žurnalistams pavyko nustatyti daugiau kaip 200 samdinių, palaidotų netoli Bakinskajos kaimo Krasnodaro krašte, pavardžių. Specialiose „Wagner“ kapinėse iš viso palaidota iki 300 žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kovotojo kapas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kovotojo kapas

Radijo stoties „Laisvė“ žurnalistai per atviras teismų duomenų bazes patikrino Bakinskajos kapinėse palaidotų asmenų pavardes, nurodytas ant kapų lentelių. Daugumos palaidotųjų asmeniniai duomenys sutapo su nuteistųjų už sunkius ir ypač sunkius nusikaltimus pavardėmis. Volgogrado srityje ir Krasnodaro krašte buvo daugiausia užverbuota kalinių. Apskritai didelė dalis palaidotųjų gyveno centriniuose Rusijos regionuose ir Volgos srityje, iš kur „Wagner“ įkūrėjas J.Prigožinas pirmiausia pradėjo verbuoti kalinius.

Jauniausiam palaidotam samdiniui – Vadimui Ančikovui – buvo tik 18 metų Tačiau daugumos palaidotųjų amžius – nuo 35 iki 50 metų.

„Per dieną kapinėse iškasama šešiolika duobių, nežinome, ką ten laidoja. Jie laidoja ir dieną, ir naktį“, – pasakoja kaimo gyventojai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ karių kapinės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ karių kapinės

Kasdien atokiausioje kapinių dalyje važinėja šarvojimo automobiliai, dirba traktorius.

„Kaip tik šiandien bandėme išsiaiškinti, kas buvo atvežta, ir paaiškėjo, kad tai buvo „vagnerovcai“. Prieš pusantros savaitės buvo keturis kartus mažiau kapų, bet šiandien pažiūrėjau – beprotiška, kiek daug naujų kapų. Man gaila vaikinų, net jei jie yra nuteistieji... Jie taip pat yra žmonės, – sako vietos gyventoja Ana. – Kas vyksta dabar? Mes kariaujame prieš Ukrainą. Ir kodėl? Nėra blogos tautos, yra tik blogi žmonės“.

Jos veidu rieda ašaros. Anos teigimu, pastaruosius metus ji verkė beveik kasdien.

Norint pasiekti privačios karinės kompanijos kovotojų kapus, reikia pereiti pagrindines kapines. Laikraštis „Vot Tak“ išsiaiškino, kad „vagnerovcų“ kūnai į Bakinskąją vežami iš Rostovo prie Dono. Pasak kapų kasėjų, administracija laidojimui skyrė dviejų hektarų žemės sklypą. Ateityje čia esą norima sukurti Šlovės alėją, tačiau kol kas jokių darbų šia linkme nepastebėta.

Nuo vasario pradžios Bakinskajos „Wagner“ kapinėse galima suskaičiuoti iki 300 kapų – jie netolygiai išsidėstę dviejuose sklypuose, kuriuos skiria laisva erdvė. Ant kiekvieno kapo – juodai raudonas vainikas. Virš žemės stūkso vienodi mediniai kryžiai ir atminimo lentos. Kai kurie kryžiai yra be pavadinimų ir užrašų. Virš kai kurių kapų stovi stulpeliai su islamo simboliais. Samdiniai laidojami kasdien, tačiau laidotuvių ceremonijų nėra.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kovotojo kapas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kovotojo kapas

Nėra žinoma, kiek iš viso kalinių buvo užverbuota. Federalinės įkalinimo įstaigų tarnybos duomenimis, 2022 m. rugsėjį ir spalį kalinių skaičius Rusijos įkalinimo įstaigose sumažėjo 23 tūkst. Pasak fondo „Sėdinti Rusija“ vadovės Olgos Romanovos, iki 2022 m. gruodžio pabaigos Rusijoje į karą buvo užverbuota daugiau kaip 40 000 kalinių.

2023 m. sausio 5 d. J.Prigožinas paskelbė, kad pirmosios užverbuotų kalinių grupės nariai įvykdė šešių mėnesių sutartį ir gavo malonę – buvo atleisti nuo likusios bausmės. Tarp paleistų asmenų buvo recidyvistų vagių, žudikų ir narkotikų prekeivių. Sausio 9 d. „Wagner“ įkūrėjas paskelbė, kad nutraukė kalinių iš Rusijos kolonijų verbavimą dalyvauti kare Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas