Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemės drebėjimo Kalifornijoje padariniai: sukrėsti gyventojai naktimis bijo eiti miegoti

Ridžkrestas – miestas Kalifornijos dykumoje, kuriame gyvena apie 28 tūkst. žmonių. Šio miesto gyventojai yra pripratę prie žemės drebėjimų – nedideli žemės drebėjimai jame yra tokie dažni, kad Ridžkrestas anksčiau vadintas pasaulio žemės drebėjimų sostine. Tačiau penktadienio drebėjimas miestui buvo ypatingas, rašo CNN.
Žemės drebėjimo Kalifornijoje pafariniai
Žemės drebėjimo Kalifornijoje pafariniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nepatyrėme nieko panašaus“

Vietos gyventojas Jasonas Corona, kuriam priklauso meksikietiškų patiekalų restoranas mieste, CNN sakė, kad iš pradžių virpesiai neatrodė išskirtiniai palyginti su tais, prie kurių gyventojai pripratę.

„Viskas prasidėjo lengvai. Bet kai prasidėjo staigūs smūgiai, visi pradėjo panikuoti. Buvo kitaip negu per drebėjimus, kuriuos patyrėme anksčiau. Buteliai krito nuo baro, svečiai slėpėsi ant grindų po stalais, o dėl išsilaisčiusių lėkščių grindys pasidarė slidžios ir žmonėms, norėjusiems išbėgti į lauką, tai padaryti buvo sunku“, – pasakojo J.Corona.

Jo teigimu, Ridžkresto gyventojus žemės drebėjimas sukrėtė. „Mes niekada nepatyrėme nieko panašaus. Jau kelias naktis mūsų mieste niekas nemiega“, – pasakojo amerikietis.

Mes niekada nepatyrėme nieko panašaus. Jau kelias naktis mūsų mieste niekas nemiega, – pasakojo amerikietis.

„Lauke jaučiausi saugiau“

Žemės drebėjimo epicentras buvo apie 18 km į šiaurės rytus nuo Ridžkresto. Jo metu išsiveržusios energijos kiekis buvo maždaug 11 kartų didesnis negu per ketvirtadienio drebėjimą, sakė CNN meteorologas Brandonas Milleris.

Drebėjimo metu svyravo pastatai, gatvėse atsirado įskilimų, pamatuose taip pat. Todėl daug išsigandusių gyventojų skubėjo išeiti iš namų į gatves.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimo Kalifornijoje pafariniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimo Kalifornijoje pafariniai

Ridžkresto gyventoja Jaye Krona pasakojo, kad jausmas žemės drebėjimo metu buvo tarsi „jos supamoji kėdė būtų išprotėjusi“. Jos teigimu, atsistojus išlaikyti pusiausvyros nenugriuvus buvo tiesiog neįmanoma, tad judėti per žemės drebėjimą ji galėjo tik ropodama.

J.Krona ir jos draugė Kelly-Jo Lewis visą naktį praleido lauke prie K.J.Lewis namų.

„Viskas drebėjo, daiktai krito ant žemės, nesijautėme saugiai. Aš saugiau jaučiausi lauke, ir jaučiau, kad aš ir ji esame saugesnės, kol esame kartu“, – sakė K.J.Lewis.

Daug pakartotinių smūgių

Kaip skelbia JAV geologijos tarnybos puslapis, nuo penktadienio regionas, kuriame yra Ridžkrestas, vis dar patiria lengvesnius pakartotinius smūgius – vidutiniškai po vieną per minutę.

Iš viso šis regionas nuo ketvirtadienio patyrė beveik penkis tūkstančius smūgių. Iš jų bent trys tūkstančiai buvo bent jau 1 balo stiprumo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimo Kalifornijoje pafariniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimo Kalifornijoje pafariniai

Po penktadienio 7,1 balo stiprumo žemės drebėjimo per valandą įvyko dar trys smūgiai, kurių stiprumas siekė bent 5 balus.

Dėl dujų nuotėkio Ridžkreste kilo gaisrai, gyventojai pranešė apie trūkusią kanalizaciją, kai kuriuose regionuose dingo elektra, telefono ir interneto ryšys.

Buvo pranešta ir apie kelis sužeistus gyventojus, nors aukų ar sunkiai sužeistų asmenų, esamais duomenimis, nebuvo. Ridžkreste buvo pranešta apie du įsilaužimo į namus atvejus.

Maždaug 130 gyventojų iš Beikersfildo ir Tronos miestelių netoli Ridžkresto buvo apgyvendinti laikinose prieglaudose.

Trona, kurioje gyvena apie 2 tūkstančius žmonių, liko be elektros ir vandens. Penktadienį elektros tinklų darbuotojams pradėjus atkūrinėti elektros tiekimą, nauji smūgiai vėl jį nutraukė.

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas ketvirtadienį paskelbė nepaprastąją padėtį Kerno apygardoje, o penktadienį – San Bernardine.

G.Newsomas taip pat paprašė JAV prezidento Donaldo Trumpo, kad šis irgi paskelbtų nepaprastąją padėtį ir skirtų pagalbą. Šeštadienį šį prašymą D.Trumpas patenkino.

„Visų Kalifornijos gyventojų vardu siūlau savo nuoširdžią paramą visiems, kuriuos paveikė žemės drebėjimas Ridžkreste“, – šeštadienį sakė G.Newsomas.

Nukentėjo JAV karinė bazė

Netoli Ridžkresto yra įsikūrusi ir JAV karinė bazė, kur vyksta ginkluotės bandymai. Ši bazė savo „Facebook“ puslapyje pranešė, kad jos „infrastruktūra“ drebėjimų metu buvo pažeista.

Karinės bazės „Facebook“ puslapis taip pat pranešė, kad kol kas bazė negali vykdyti savo veiklos, tačiau visos saugumo taisyklės lieka galioti.

Bazė taip pat paskelbė, kad visas būtinųjų funkcijų neatliekantis jos personalas ir pagalbiniai darbuotojai gali evakuotis.

Karinė bazė, priklausanti JAV karo laivynui, yra didžiausia žemyninė bazė visose JAV – ji Kerno, San Bernardino ir Inijo apygardose užima beveik 4 500 kvadratinių kilometrų plotą.

Smūgiai jautėsi ir toliau

Los Andžele, kuris įsikūręs maždaug 240 km į pietus nuo Ridžkresto, gyventojai jautė smūgius, tačiau žalos jie nepadarė.

Pasak miesto mero Erico Garcetti, Los Andželo apygardos priešgaisrinės apsaugos departamentas jokios esminės žalos infrastruktūrai, mirčių ar sunkių sužeidimų neužfiksavo, bet kai kuriose vietose nutrūko laidai ir kai kur dingo elektra.

Penktadienio virpesius jausti galima buvo netgi Meksikoje ir Las Vegase.

Penktadienį vykusios NBA vasaros lygos rungtynės, kuriose žaidė „New Orleans Pelicans“ ir „New York Knicks“, buvo nutrauktaos dėl žemės drebėjimo. Šias rungtynes stebėjo 15min žurnalistas, jo įspūdžius skaitykite čia.

AFP/„Scanpix“ nuotr./NBA vasaros lygos rungtynes sustabdė žemės drebėjimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./NBA vasaros lygos rungtynes sustabdė žemės drebėjimas

Šeštadienį JAV seismologai prognozavo, kad tikimybė, kad artimiausiu metu bus naujų smūgių, kurių stiprumas sieks 7 balus ar daugiau, yra apie 3 proc.

Tačiau tikimybė, kad dar bus smūgių, kurių stiprumas sieks 3 balus ar daugiau, viršija 99 proc. Tad vietiniai gyventojai jaustis ramiai dar negali.

Parengta pagal CNN.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai