Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žemės drebėjimo Turkijoje ir Sirijoje aukų skaičius viršijo 33 000

Turkiją ir Siriją sukrėtusio katastrofiško žemės drebėjimo aukų skaičius sekmadienį viršijo 33 000, o Jungtinės Tautos perspėjo, kad galutinis žuvusiųjų skaičius gali padvigubėti.
Žemės drebėjimo pasekmės Sirijoje
Žemės drebėjimo pasekmės Sirijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Pareigūnai ir medikai pranešė, kad dėl pirmadienį įvykusio 7,8 balo stiprumo drebėjimo Turkijoje žuvo 29 605 žmonės, o Sirijoje – 3574 žmonės.

Bendras aukų skaičius siekia 33 179.

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas sekmadienį padėkojo Jungtiniams Arabų Emyratams už pažadą skirti dešimtis milijonų dolerių pagalbos nuo žemės drebėjimo nukentėjusiai šaliai, sakoma prezidentūros pranešime.

„JAE buvo viena pirmųjų šalių, palaikiusių Siriją ir atsiuntusių didžiulę paramą ir humanitarinę pagalbą bei paieškos ir gelbėjimo komandas“, – sakė B.al Assadas per susitikimą Damaske su JAE užsienio reikalų ministru šeichu Abdullah bin Zayedu al Nahyanu.

A.bin Zayedas al Nahyanas atvyko į Siriją sekmadienį, praėjus šešioms dienoms po to, kai Turkiją ir Siriją sukrėtė pražūtingas žemės drebėjimas. Tai pirmasis Persijos įlankos šalių aukšto rango pareigūno vizitas Sirijoje po 7,8 balo žemės drebėjimo.

JAE ministras pastarąjį kartą Damaske lankėsi sausį, kai taip pat susitiko su B.al Assadu, ir ta kelionė buvo ženklas, kad po daugelį metų trukusių įtemptų santykių su karo draskoma Sirija dvišaliai ryšiai šiltėja.

Po nelaimės JAE pažadėjo skirti Sirijai apie 13,6 mln. dolerių (12,7 mln. eurų), o vėliau paskelbė apie dar 50 mln. dolerių (46,8 mln. eurų) paramą.

Naftos turtinga Persijos įlankos valstybė į Turkiją ir Siriją išsiuntė lėktuvus su skubia pagalba, maistu, medicinos reikmenimis ir gelbėtojų komandomis.

„Nuo žemės drebėjimo į Siriją atskrido šešiolika Emyratų lėktuvų“, – sakė Sirijos transporto ministerijos pareigūnas Suleimanas Khalilas.

Nuo penktadienio JAE paieškos ir gelbėjimo komanda bazuojasi Sirijos pakrantės Džablės mieste, kur įkūrė bazinę stovyklą. Gelbėtojai dirbo keliose vietovėse, šukuodami griuvėsius ir ieškodami išgyvenusiųjų bei žuvusiųjų palaikų.

Damasko ir Abu Dabio ryšiai buvo įtempti po to, kai daugiau nei prieš dešimtmetį prasidėjo Sirijos pilietinis karas. Dėl kraujo praliejimo Sirija buvo pašalinta iš 22 narių Arabų lygos.

2018 metų gruodį JAE vėl atidarė savo ambasadą Sirijos sostinėje, taip galbūt siekdami sugrąžinti B.al Assado režimą į arabų šalių gretas po daugelį metų trukusio boikoto.

Praėjusių metų kovą B.al Assadas apsilankė JAE – tai buvo pirmas jo vizitas arabų valstybėje per daugiau nei dešimtmetį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas