Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Žiema bus ilga“: kas šalčių bijančiai Europai pasiuntė šį įspėjimą nuo „Gazprom“?

Europa su nerimu ruošiasi žiemai, kurią greičiausiai daugelis atsimins kaip šaltą ir brangią. Internete pasirodžiusiame vaizdo įraše Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ lyg įspėdama apie būsimą sunkų metą, lyg norėdama pasišaipyti iš sankcijas jai paskelbusių valstybių žada „didelę žiemą“. Tačiau įspūdis klaidingas – kompanija su šiuo įrašu bendro turi tiek, kad viename kadre matyti jos pavadinimas.
Daugelis žmonių vaizdo įrašą priėmė kaip sukurtą „Gazprom“, bet tai nėra tiesa
Daugelis žmonių vaizdo įrašą priėmė kaip sukurtą „Gazprom“, bet tai nėra tiesa / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Apskriejo visą pasaulį

Maždaug 2 min. trukmės įrašas daug paaiškinimų nereikalaujančiu pavadinimu „Gazprom: And winter will be big“ (angl. „Gazprom“: Ir žiema bus didelė“) internete pasirodė prieš keletą savaičių. Pagal vaizdus įraše šią frazę tikriausiai reikėtų suprasti kaip „žiema bus gili / ilga“.

Gana profesionaliai sukurtas įrašas pradedamas kadrais iš „Gazprom“ – kompanijos darbuotojas pasuka jungiklį ir dujų slėgis nukrinta iki minimumo.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Daugelis žmonių vaizdo įrašą priėmė kaip sukurtą „Gazprom“
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Daugelis žmonių vaizdo įrašą priėmė kaip sukurtą „Gazprom“

Vėliau rodomi dujų vamzdynai (viename kadre matyti ir „Nord Stream“ dujotiekis), apsnigti miškai, išjungiama dujinė viryklė, elektrinių kaminai su besiveržiančiais dūmais, taip pat – hidroelektrinė, saulės baterijos, vėjo jėgainės (esą valstybėms teks kliautis šiais energijos šaltiniais). Galima atpažinti įvairius Europos didmiesčius, kai kurie atrodo sukaustyti šalčio.

Šiuos vaizdus lydi melancholiška neįvardytos moters atliekama daina. „O žiema bus didelė, va pažiūrėk, už upės / tyliai mirdamas ruduo moja geltona ranka. / Ir griaudama sniego pusnis, pavasarį spigins saulė, / O žiema bus didelė, tik sutemos ir sniegas“, – dainuoja ji.

Dėl invazijos į Ukrainą Rusijai paskelbus sankcijas, o šiai dujas tiekus su pertrūkiais bei galiausiai visai nutraukus tiekimą „Nord Stream“ vamzdynais dėl jų pažeidimo, taip pat rekordiškai išaugus elektros kainoms artėjanti žiema yra galvos skausmas Europai. Apie tai dar vasarą užsiminė Tarptautinė energetikos agentūra.

Todėl neįprastas įspėjimas apie laukiančius nelengus mėnesius sulaukė didelio dėmesio. Vaizdo įrašas paplito ne tik „YouTube“ – juo imta aktyviai dalytis socialiniuose tinkluose, apie jį rašė įvairūs tinklalapiai.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Europai įraše žadama šalta žiema
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Europai įraše žadama šalta žiema

„Gazprom“ savo vaizdo įraše aiškiai parodo, ko gali tikėtis tos šalys, kurių vyriausybės šią žiemą planuoja ieškoti „alternatyvių energijos šaltinių“, toliau remdamos antirusiškas sankcijas ir deklaruodamos, kad tikrai ketina atsisakyti bendradarbiavimo su Rusija perkant gamtines dujas“, – aiškino prokremliškas puslapis „Top War“.

citavo ne kartą melagienas skelbęs Nyderlandų tinklalapis „Frontnieuws“.

Apie vaizdo įrašą pranešė daugelio šalių žiniasklaida. „Rusijos energijos milžinė „Gazprom“ pasidalijo ledine prognoze apie Europos žiemą su mažiau dujų“, – rašė britų mirror.co.uk.

Kitas Jungtinės Karalystės leidinys „The Sun“ skelbė: „Žiema artėja. Rusijos naftos kompanija „Gazprom“ šaiposi iš Vakarų vaizdo įrašu, rodančiu, kaip Europa „šąla“ per „ledynmetį“ Vladimirui Putinui išjungus dujas.“

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Europai įraše žadama šalta žiema
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Europai įraše žadama šalta žiema

Tinklalapis „London Loves Business“ priminė, jog kompanijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Vitalijus Markelovas perspėjo, kad dujų tiekimas Europai nebus atnaujintas ir kad prezidentas V.Putinas kaltina Vakarus dėl griežčiausių sankcijų, panašių į ekonominį karą.

„Ar jie tikrai galvoja, kad gali nužudyti tūkstančius ukrainiečių, užgrobti kitos valstybės žemes, o Europa žiūrės kitaip, bijodama dujų šantažo?“ – retoriniu klausimu į vaizdo įrašą sureagavo Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka.

Naujienų kanaluose „Nexta“ ir „Trucha“ vaizdo įrašo buvo pasišaipyta: „Gazprom“ bando įbauginti Europą, bet kol kas sugebėjo tik prajuokinti.“

Kadrai – iš britų filmuko

Nors daugumoje straipsnių ir įrašų socialiniuose tinkluose bei tinklaraščiuose teigiama, esą vaizdo įrašas sukurtas didžiausios pasaulyje gamtinių dujų kompanijos „Gazprom“, nėra jokio patvirtinimo, kad tai tiesa.

Aptariamas įrašas rugsėjo pradžioje buvo paskelbtas „YouTube“, bet čia šiuo metu nebeprieinamas, mat buvo pakeisti privatumo nustatymai. Tiesa, socialinių tinklų vartotojai, tinklaraštininkai ir žiniasklaida spėjo išplatinti jo kopijas.

Įrašas pasirodė, kai „Gazprom“ paskelbė esą dėl remonto darbų nutraukiantis jau anksčiau sustabdytą dujų tiekimą „Nord Stream 1“, kuriuo dujos iš Rusijos buvo tiekiamos į Vokietiją.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Daugelis žmonių vaizdo įrašą priėmė kaip sukurtą „Gazprom“
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Daugelis žmonių vaizdo įrašą priėmė kaip sukurtą „Gazprom“

Bet tokio didelio dėmesio sulaukęs įrašas nepaskelbtas oficialiame „Gazprom“ kanale „YouTube“ (kol kas paskutinis įrašas apie „Gazprom“ žmones čia pasirodė prieš 3 mėnesius).

Vaizdo įrašas nepaminėtas ir oficialiose kompanijos paskyrose socialiniame tinkle „Twitter“ (rusiškoje, angliškoje). Jo nėra ir tarp reklaminių vaizdo įrašų. Priešingai nei pastaruosiuose, šiame įraše vengiama kompanijos ženklo. Jis matyti tik pačiame pirmame kadre ant dujų tiekimą einančio išjungti darbuotojo striukės.

Beje, tą patį kadrą galima pamatyti 2019 m. sukurtame reklaminiame vaizdo filmuke ties 0.18 min. laiko žyma. Atrodo, kad tai yra vienintelis tiesioginis įrašo ryšys su kompanija.

Įraše dažniau galima pamatyti „The B1M“ – daugiau nei 2,6 mln. prenumeratorių turinčio britiško YouTube“ kanalo – ženklą. Teigiama esą tai yra didžiausias pasaulyje vaizdo įrašų apie statybos projektus kanalas. „The Times“ buvo paskelbęs jį vienu iš 20 geriausių edukacinių „YouTube“ kanalų.

Įraše apie šaltą Europos žiemą buvo panaudota nemažai kadrų iš jame publikuoto 7 min. trukmės filmuko apie „Nord Stream 2“ (pavyzdžiui, matomi ties 0.10, 0.29, 0.40, 0.42, 1.28, 1.30 laiko žymomis).

Tariamai „Gazprom“ sukurtame įraše tuos pačius kadrus su „The B1M“ ženklu galima pamatyti ties 0.48 (gyvenamieji namai iš viršaus), 0.57 min. (užtvanka), 1.03 min. (Berlyno katedra), 1.07 ir 1.09 min. (žmonių pilnos gatvės) laiko žymomis.

Dalis kadrų kartojasi ir be kanalo ženklo, dažnai – ta pačia eilės tvarka. Dėl to dar mažiau tikėtina, kad kad prie įrašo prisidėjo „Gazprom“ – vargiai tikėtina, kad tokia didžiulė kompanija naudotųsi vaizdais iš populiaraus kanalo be jokių nuorodų.

Įraše padaryta ir viena klaida. Įspėjimas apie būsimą šaltą žiemą Europoje iliustruojamas ne vien šio žemyno vaizdais. Ties 0.16 min. laiko žyma rodomas tiltas nutiestas ne Europoje, o Sibire.

Ekrano nuotr. iš ru.35photo.pro/Krasnojarsko Vinogradovskio tiltui įraše teko „suvaidinti“ šąlančią Europą
Ekrano nuotr. iš ru.35photo.pro/Krasnojarsko Vinogradovskio tiltui įraše teko „suvaidinti“ šąlančią Europą

Vinogradovskio pėsčiųjų tiltas jungia Jenisejaus krantus Krasnojarske. Internete galima rasti jo nuotrauką, padarytą panašiu kampu kiek anksčiau. Filmuoto vaizdo fragmentas sutampa su kadru iš šio vaizdo įrašo, paskelbto 2019 m. (nuo 0.24 min. laiko žymos).

Dainoje – lietuviškas pėdsakas

Vokietijos visuomeninio transliuotojo ZDF žurnalistai nustatė galimą vaizdo įrašo autorių – žurnalistą iš Sankt Peterburgo.

Filmukas greičiausiai pirmą kartą buvo paviešintas rugsėjo 5 d. rusiškame kanale „Беспощадный пиарщик“ (rus. „Negailestingas viešųjų ryšių specialistas“) susirašinėjimo programėlėje „Telegram“. Per kiek daugiau nei mėnesį jis buvo peržiūrėtas beveik 80 tūkst. kartų.

„Merginos, paukštukai „Nord Stream 1“ uždarymui atsiuntė savo kūrybos, – pakomentuota prie įrašo. – Vis dėlto talentinga mūsų tauta. Moka padaryti tiesiog gerai. Ir dar daina tokia dvasinga, melodinga, su moterišku vokalu.“

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Europai įraše žadama šalta žiema
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Europai įraše žadama šalta žiema

Pabaigoje nurodyta filmuko kūrybinė grupė – „Artūras Chodyrevas ir Ko“, dar pridėta nuoroda į pastarojo asmeninį kanalą.

Kai internete pasklido gandas, esą vaizdo įrašą sukūrė „Gazprom“, tame pačiame „Telegram“ kanale, turinčiame 147 tūkst. prenumeratorių, pasirodė paaiškinimas, kas už to stovi.

Buvo patikslinta, kad autorius – televizijos žurnalistas ir rinkodaros specialistas iš Sankt Peterburgo A.Chodyrevas.

„Ši idėja man kilo po naujienų apie „Nord Stream“, – įraše pacituotas jis. – Vienintelis mano ryšys su „Gazprom“ yra tas, kad periodiškai rengiu specialius reportažus laidai „Energetika“, kuri transliuojama per „Rossija 24“. Dėl šios priežasties aš, sakykime, labai gilinuosi į medžiagą.“

Vaizdus įrašui pagal Varvaros Vizbor dainą esą parinko Ivanas Kirejevas. „Niekas mums nemokėjo, niekas nieko neužsakė. Tai – mūsų kūrybiškumas ir pilietinė pozicija“, – tikino A.Chodyrevas.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Pirmas įrašo kadras buvo paimtas iš seno tikrai „Gazprom“ sukurto filmuko
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Pirmas įrašo kadras buvo paimtas iš seno tikrai „Gazprom“ sukurto filmuko

Žurnalistas taip pat sukritikavo tuos, kurie jo ir kolegos darbo autorystę priskyrė „Gazprom“.

Jis dar pripažino, kad kadras iš Krasnojarsko įraše – klaida, tiesiog buvo itin įspūdingas, jam nebuvo suteikta jokia papildoma reikšmė.

A.Chodyrevo kanale „Telegram“, kurio pavadinimas – „Broliškas klausimas“, pilna prorusiškų ir Ukrainą kritikuojančių bei užgauliojančių įrašų. Jį prenumeruoja dar daugiau – 168 tūkst. žmonių.

Tariamai „Gazprom“ sukurtam įrašui greičiausiai buvo panaudota ši V.Vizbor dainos versija, įrašyta per koncertą 2016 m. ir patalpinta „YouTube“. Prieš daugiau nei pusę amžiaus sukurtos dainos teksto autorius – jau miręs sovietų poetas, aktorius, atlikėjas Jurijus Vizboras, lietuvio jūreivio Juozo Vizbaro sūnus. V.Vizbor yra jo anūkė.

VIDEO: Varvaros Vizbor atliekama daina „Žiema“, kuri buvo panaudota tariamai „Gazprom“ sukurtame vaizdo įraše

Beje, įraše praleistas vienas dainos posmas, iš kurio galima suprasti, kad kalbama toli gražu ne apie Europą: „Šlapios drebulės verkia, / Verkia senelis Arbatas, / Verkia mėlyna Rusija, / Virtę krentančiais lapais.“

Taigi nors įrašu norima parodyti, kad Europos šiemet laukia šalta žiema, jo autoriai yra ne „Gazprom“, kaip suprato daugelis žiniasklaidos priemonių ir socialinių tinklų vartotojų, o Sankt Peterburgo gyventojai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus