Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zimbabvėje prisieks naujas prezidentas – Emmersonas Mnangagwa

Neseniai atleistas Zimbabvės viceprezidentas Emmersonas Mnangagwa  trečiadienį turi grįžti į šalį ir prisiekti kaip naujasis jos lyderis, Robertui Mugabe po pradėtos apkaltos antradienį paskelbus apie savo atsistatydinimą.
Emmersonas Mnangagwa (kairėje) pakeis Robertą Mugabe
Emmersonas Mnangagwa (kairėje) pakeis Robertą Mugabe / „Scanpix“/AP nuotr.

Zimbabvės žmonės antradienį iki vėlumos šoko gatvėse ir džiūgavo atsikratę lyderio, su kuriuo po baltųjų mažumos valdymo pabaigos 1980-aisiais sietas viltis sužlugdė ekonomikos griuvimas, vyriausybės disfunkcija ir žmogaus teisių pažeidimai.

Dabar dėmesys nukrypsta į E.Mnangagwą, ilgametį eksprezidento R.Mugabe pavaduotoją, kuris šį mėnesį buvo nušalintas nepopuliariai R.Mugabe sutuoktinei Grace Mugabe užėmus savo vyro politinio įpėdinio vietą.

Atleistas E.Mnangagwa pabėgo iš šalies, nes jo gyvybei esą grėsė pavojus.

Tai paskatino kariškių įsikišimą, kuris prieš savaitę atvėrė duris valdančiajai partijai ir visuomenei viešai stoti prieš prezidentą.

Neaišku, ką dabar darys 93 metų R.Mugabe ir jo žmona. R.Mugabe, kuris buvo seniausias valstybės vadovas pasaulyje, savo atsistatydinimo laiške nurodė, kad laikantis teisinių procedūrų „ne vėliau kaip rytoj“ į tarnybą turėtų būti įvesdintas naujas prezidentas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Mugabe
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Mugabe

Vidurdienį parlamento pirmininkas žurnalistams turėtų pranešti apie tolesnius žingsnius.

Zimbabviečiams šis trečiadienis yra pirma po 37 metų diena be R.Mugabe valdžioje. Laikraščiai trečiadienio numeriuose išspausdino tokias antraštes kaip „ Adios, Bobai, ir ate, prezidente“.

„Galvoju, kad šis vyriausybės pasikeitimas visoje šalyje yra kaip naujas šviežio oro gurkšnis, – vienoje sostinės Hararės gatvėje sakė Patrickas Musira. – Visus užplūdo jaudulys, žmonės laukia geresnės ateities, šviesesnės ateities ir darbo.“

Naujieji Zimbabvės lyderiai perima šalį, kuri kažkada klestėjo ir kurios ekonomikai žlugus gerai išsilavinusiam jaunimui teko eiti prekiauti gatvėse. Daugelis išvis išvyko iš tėvynės.

E.Mnangagwa: „Šios šalies daugiau niekada neturėtų laikyti įkaite vienas žmogus, trokštantis mirti poste, kad ir kokia būtų kaina šaliai.“

E.Mnangagwa, buvęs teisingumo ir gynybos ministras, dešimtmečius dirbo R.Mugabe vyriausybėje kaip valstybės tvarkos sargas ir dėl šio vaidmens pelnė „Krokodilo“ pravardę.

Daugelis opozicijos šalininkų mano, kad jis 9-ajame dešimtmetyje atliko svarbų vaidmenį armijai išžudant tūkstančius žmonių, kai kilo konfliktas tarp R.Mugabe ir vieno jo politinio priešininko.

„Draugas Mnangagwa šiandien sugrįžta“, – naujienų agentūrai AFP trečiadienį sakė vienas jo asmeninių padėjėjų Larry Mavhima.

Jis pridūrė, kad sugrįžęs E.Mnangagwa ketina pabendrauti su žurnalistais.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmersonas Mnangagwa ir Robertas Mugabe
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmersonas Mnangagwa ir Robertas Mugabe

Kol kas E.Mnangagwa per šiuos politinius neramumus kalbėdavo apie visos visuomenės įtraukimą. Pareiškime, paskelbtame kelios valandos prieš R.Mugabe atsistatydinimą, jis sakė, kad visi zimbabviečiai turėtų drauge dirbti dėl šalies pažangos.

„Šios šalies daugiau niekada neturėtų laikyti įkaite vienas žmogus, trokštantis mirti poste, kad ir kokia būtų kaina šaliai“, – sakė E.Mnangagwa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai