Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žiniasklaida: apeidama sankcijas Rusija iš Vakarų gauna komponentus dronams

„Reuters“, „Važnyje istorii“ ir Didžiosios Britanijos gynybos tyrimų institutas (RUSI) paskelbė tyrimą, kuriame atskleidžiama, kad Rusijos specialiųjų technologijų centras, gaminantis žvalgybinius bepiločius orlaivius „Orlan-10“, reguliariai gauna komponentus iš užsienio, o apeiti Vakarų sankcijas padeda tarpininkai JAV, Kinijoje ir Rusijoje.
Orlan 10. Wikimedia nuotr.
Orlan 10. Wikimedia nuotr.

Pasak RUSI, orlaivių gamyboje naudojami komponentai gaunami iš JAV bendrovių „Altera“ ir „Xilinx“, „Texas Instruments“, „Microchip Technology“, „Analog Devices“, „Linear Technology“ bei Europos bendrovių „STMicroelectronics“ ir „NXP Semiconductors“, taip pat Japonijos bendrovių „Renesas Electronics“ ir „Saito Seisakusho“.

2016 m. STC buvo taikomos JAV sankcijos dėl „pagalbos GRU [Rusijos Vyriausioji žvalgybos valdyba] vykdant elektroninę žvalgybą“, o 2017 m. pritaikytos dar kartą. Tuo tarpu, žurnalistų teigimu, vien 2022 m. STC pagal sutartis su GRU gavo daugiau nei tris milijardus rublių.

Vienas iš bendrovės savininkų interviu pripažino, kad bepiločiuose orlaiviuose naudojami užsienietiški komponentai.

Žurnalistai nustatė Rusijos dalių tiekėjo „SMT-Aylogic“, Kinijos bendrovės „Asia Pacific Links“ ir JAV įsikūrusios „Ik Tech“ ryšius.

Nuo karo pradžios tiek Kinijos, tiek Amerikos bendrovės per „SMT-Aylogic“ gaudavo didelius užsakymus. Pavyzdžiui, „Ik Tech“ atveju kalbama apie beveik 1 400 „Gumstix“ pagamintų procesorių modulių GUM3703FEBY, kurie buvo rasti Ukrainoje numuštuose rusiškuose orlaiviuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas