Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žiniasklaida atskleidė Kremliaus tikslus Moldovoje – tam parengtas specialus dokumentas

Kremliaus plano, kuriuo siekiama nukreipti Moldovą iš Vakarų į Rusiją, kopija buvo pateikta kelioms Vokietijos žiniasklaidos priemonėms. Dokumente siūlomi konkretūs būdai šiam tikslui pasiekti, rašo „Deutsche Welle“. Žurnalistų turimoje dokumento kopijoje nurodoma, kad Moldovos kontrolę Kremlius siekė nustatyti iki 2030 metų.
Prorusiški protestai Moldovoje
Prorusiški protestai Moldovoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot Vokietijos leidinių, Rusija turi strateginį tikslą nukreipti Moldovą nuo Vakarų ir grąžinti ją į savo įtakos sferą. Apie tai trečiadienį pranešė Vokietijos žiniasklaidos bendrovės WDR, NDR ir laikraštis „Süddeutsche Zeitung“, remdamiesi turima Kremliaus plano dėl Moldovos nuo 2021 m. vasaros kopija.

Penkių puslapių dokumente aprašomi konkretūs būdai, kaip palaikyti prorusiškas nuotaikas Moldovoje ir užkirsti kelią šalies orientacijai į Vakarus. Moldovai skirtoje strategijoje siūlomos priemonės turi įtakos Rusijos tikslams politinėje, karinėje, komercinėje, ekonominėje ir socialinėje srityse.

Kaip pažymėjo Vokietijos žiniasklaida, šį dokumentą, matyt, parengė tie patys ekspertai, kurie rengė Baltarusijos stojimo į Rusiją strategiją.

Moldova – svarbi varžybų su Vakarais arena.

Kremliaus ekspertai savo strategijoje Moldovą apibūdina kaip svarbią priešpriešos su Vakarais areną. Skelbiama, kad pagrindinis Maskvos uždavinys ateinantiems dešimčiai metų yra „slopinti išorės veikėjų bandymus kištis į šios šalies vidaus reikalus“. Akivaizdu, kad išorės veikėjais turima omenyje NATO.

Baltieji rūmai praėjusį penktadienį apkaltino Rusiją, kad ji siekia destabilizuoti su Ukraina besiribojančią 2,6 mln. gyventojų turinčią rumunakalbių šalį, ir nori prie šalies vairo pasodinti prorusišką vyriausybę.

Dokumente pabrėžiama, kad išorės jėgų bandymai susilpninti Rusijos pozicijas turi būti slopinami. Kartu siūloma įtraukti Moldovą į Rusijos kontroliuojamas organizacijas – Kolektyvinio saugumo sutarties organizaciją (KSSO) ir Eurazijos ekonominę sąjungą (EAES). Vienas iš būdų užkirsti kelią „Rusijos interesų pakenkimui regione“ turėtų būti ekonominio spaudimo svertas – priminimas apie Moldovos „interesus Rusijos pardavimų rinkoje“.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

Kremliaus ekspertai ragina stiprinti prorusiškas nuotaikas Moldovos politiniame ir ekonominiame elite. Kaip dar vieną priemonę siūloma skatinti švietimo rusų kalba plėtrą Moldovoje ir atidaryti šioje šalyje Rusijos universitetų filialus.

Įgyvendinant šią strategiją, iki 2030 m. Moldovos visuomenėje ir politiniuose sluoksniuose turėtų įsitvirtinti „neigiamas požiūris į NATO“, o Rusijos žiniasklaida turėtų būti plačiai paplitusi.

Prorusiški protestai ir suėmimai

Moldovos policija sekmadienį pranešė, kad prieš antivyriausybinį protestą suėmė Maskvos organizuoto tinklo, siekiančio destabilizuoti padėtį šalyje, narius. Protesto metu buvo suimta dar daugiau nei pusšimtis žmonių.

Moldovos valdžios institucijos teigė, kad ėmėsi veiksmų „gavusios informacijos apie Rusijos specialiųjų tarnybų organizuojamus destabilizuojančius veiksmus mūsų teritorijoje per demonstracijas“.

„AFP“/„Scanpix“/Prorusiškas protestas Kišiniove, Moldovoje
„AFP“/„Scanpix“/Prorusiškas protestas Kišiniove, Moldovoje

Padidėjus įtampai tarp Maskvos ir Kišiniovo, iš šalies pabėgusio prorusiško oligarcho Ilhano Shoro partija pastarosiomis savaitėmis vėl sutelkė žmones protestuoti prieš proeuropietišką vyriausybę.

Baltieji rūmai praėjusį penktadienį apkaltino Rusiją, kad ji siekia destabilizuoti su Ukraina besiribojančią 2,6 mln. gyventojų turinčią rumunakalbių šalį, ir nori prie šalies vairo pasodinti prorusišką vyriausybę.

Jungtinės Valstijos sakė, kad su Moldovos vadovais intensyviau dalijosi informacija, „kad jie galėtų atlikti tolesnį tyrimą“ ir „sužlugdyti Rusijos planus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas