Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV bręsta naujas skandalas: prieš pasikėsinimą D.Trumpui prašyta sustiprinti apsaugą, tačiau užklausa buvo atmesta

Kaip skelbia įtakingas JAV leidinys „The Washington Post“, remdamasis savo šaltiniais, aukšto rango JAV Slaptosios tarnybos pareigūnai ne kartą atmetė Donaldo Trumpo komandos prašymus skirti papildomų išteklių ir darbuotojų buvusio prezidento apsaugai. Pasak informatorių, užklausos dėl papildomų pajėgų pradėtos teikti likus maždaug dvejiems metams iki pasikėsinimo.
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas / „AP“/„Scanpix“

Kaip skelbia „The Washington Post“, net keturi nepriklausomi šaltiniai patvirtino žurnalistams, kad D.Trumpo apsaugos komanda prašė JAV Slaptosios tarnybos metalo detektorių, papildomų darbuotojų ir snaiperių, kad galėtų tikrinti lankytojus ir užtikrinti saugumą viešuose renginiuose, kuriuose dalyvavo buvęs prezidentas.

Šiuos prašymus aukštesni tarnybos pareigūnai dažniausiai atmesdavo, nurodydami įvairias priežastis, įskaitant išteklių ir personalo trūkumą, teigė šaltiniai.

Getty Images/ Scanpix nuotr./Pasikėsinta į Donaldo Trumpo gyvybę
Getty Images/ Scanpix nuotr./Pasikėsinta į Donaldo Trumpo gyvybę

Šie atsisakymai – atsakant į kelis kartus raštu pateiktus prašymus – sukėlė ilgalaikę įtampą, kuri supriešino D.Trumpą, jo vyriausiuosius padėjėjus ir apsaugos darbuotojus su Slaptosios tarnybos vadovybe.

D.Trumpo patarėjai privačiuose pokalbiuose ne kartą išreiškė susirūpinimą, nes saugumo tarnyba nepakankamai stengėsi apsaugoti buvusį prezidentą.

VIDEO: Pasikėsinta į D.Trumpo gyvybę

Pasak agentūros veteranų, ji buvo priversta priimti sunkius sprendimus augant reikalavimams, plečiantis saugomų asmenų sąrašui ir esant ribotam finansavimui.

Anonimu panoręs likti Slaptosios tarnybos pareigūnas leidinio žurnalistams atskleidė, kad agentūra yra atsakinga už daugiau kaip dvidešimties žmonių saugumą.

Daugumai jų reikalinga nuolatinė apsauga, o keli kiti gauna taip vadinamąją „nuo durų iki durų“ apsaugą nuo tos akimirkos, kai išeina iš namų.

Tarp saugomų asmenų yra prezidentas, viceprezidentas ir jų šeimos nariai, taip pat buvę prezidentai, kandidatai ir vis daugiau aukštų administracijos pareigūnų.

Po pasikėsinimo į D.Trumopą, buvo papildomai paskirta apsauga nepriklausomam kandidatui į prezidentus Robertui F. Kenedžiui jaunesniajam, o dabar saugomas ir kandidatas į viceprezidentus Jamesas Davidas Vance'as.

„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo kandidatas į vicepremjero postą J.D.Vance'as
„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo kandidatas į vicepremjero postą J.D.Vance'as

Pasikėsinimas sukėlė daug kausimų

Per JAV eksprezidento D.Trumpo, siekiančio grįžti į Baltuosius rūmus, mitingą Pensilvanijos valstijoje šaulys pasikėsino jį nužudyti ir sužalojo ausį. Įtariamas užpuolikas nukautas.

Mitingo metu šaulys nuo stogo, esančio maždaug už 150 metrų nuo buvusio prezidento, netrukdomas paleido šūvius iš AR-15 tipo šautuvo.

D.Trumpas buvo sužeistas, taip pat buvo sužeisti dar du žmonės; vienas minioje buvęs vyras žuvo. Pradėtas patikrinimas, siekiant išsiaiškinti spragas apsaugoje.

D.Trumpo patarėjų pyktis dar labiau sustiprėjo po to, kai Slaptosios tarnybos atstovas spaudai viešai paneigė, kad kada nors buvo atmestas bet koks D.Trumpo ar jo artimųjų pateiktas prašymas dėl papildomos apsaugos.

„Teiginys, kad buvusio prezidento apsaugos komanda prašė papildomų saugumo išteklių, o JAV Slaptoji tarnyba ar Krašto saugumo departamentas atsisakė juos skirti, yra visiškai klaidingas“, – kitą dieną po šaudynių pareiškė Slaptosios tarnybos atstovas spaudai Anthonis Guglielmis.

Shutterstock nuotr./Slaptosios tarnybos agentas
Shutterstock nuotr./Slaptosios tarnybos agentas

Sulaukęs išsamių „The Washington Post“ klausimų, A.Guglielmis sakė, kad agentūra sužinojo naujos informacijos, rodančios, jog Tarnyba išties galėjo atmesti kai kuriuos D.Trumpo darbuotojų prašymus dėl papildomos apsaugos. Atstovo teigimu, šiuo metu siekiama išsiaiškinti situaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus