Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žiniasklaida: Šiaurės Korėja siunčia darbininkus į Rusijos okupuotas Ukrainos teritorijas

Šiaurės Korėjos vyriausybė neseniai nurodė kai kurioms šalies bendrovėms Rusijoje atrinkti darbuotojus, kuriuos būtų galima siųsti į Rusijos okupuotą Rytų Ukrainą, kad jie galėtų dalyvauti atstatymo darbuose, pranešė Šiaurės Korėjos naujienose bespecializuojantis Pietų Korėjos leidinys „Daily NK“.
Kim Jong Unas, Vladimiras Putinas
Kim Jong Unas, Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak „Daily NK“ šaltinio Rusijoje, Šiaurės Korėja sausio 20 d. išleido įsakymą kelioms bendrovėms, įskaitant su Gynybos ministerija susijusią „Cholhyon Construction“ ir „Kumrung Construction“, kuri yra susijusi su Socialinės apsaugos ministerijos 7-uoju generaliniu biuru.

Atsižvelgiant į tai, kad visos įsakymą gavusios bendrovės yra susijusios su karinėmis arba viešojo saugumo agentūromis, panašu, kad Šiaurės Korėja ketina siųsti į Rytų Ukrainą karius arba policijos darbuotojus, o ne civilius, rašo leidinys.

Vyriausybė galėjo taip nuspręsti, nes kareivius ir viešojo saugumo darbuotojus lengviau kontroliuoti ir užtikrinti saugumą nei civilius.

Siuntimui į Ukrainą atrinktas personalas yra jauni vyrai nuo 19 iki 27 metų amžiaus; dauguma jų yra vedę, bet paliko savo šeimas Šiaurės Korėjoje.

Apskritai Šiaurės Korėjos valdžia užkerta kelią į užsienį siunčiamų darbuotojų perbėgimams, siųsdama vedusius vyrus, kurie priversti palikti žmonas ir vaikus Šiaurės Korėjoje.

Darbuotojai į Ukrainą gali atvykti dar vasario viduryje

Pasak „Daily NK“ šaltinio Rusijoje, Šiaurės Korėja liepė bendrovėms baigti personalo atranką iki sausio pabaigos.

Atsižvelgiant į tai, kad bendrovėms buvo duota maždaug 10 dienų atrankai užbaigti, Šiaurės Korėja, remdamasi šaltinio pasakojimu, personalą į Ukrainą greičiausiai išsiųs vasario viduryje arba kovo mėnesį.

123RF.com nuotr./Šiaurės Korėja, Pchenjanas
123RF.com nuotr./Šiaurės Korėja, Pchenjanas

Kadangi su Šiaurės Korėjos kariuomene ir policija susijusioms įstaigoms visoje Rusijoje buvo nurodyta atrinkti personalą, kol kas nežinoma, kiek personalo Šiaurės Korėja siųs į Rytų Ukrainą.

Tačiau atsižvelgus į visus pagrindinėms prekybos bendrovėms duotus nurodymus, tikėtina, kad pirmoji banga bus apie 300–500 vyrų, sakė šaltinis.

Įsakymuose nenurodyta, kokios užduotys bus pavestos personalui, kai jis atvyks į Rytų Ukrainą, tačiau mažai tikėtina, kad jie tarnaus kare kaip samdiniai.

Pranešama, kad į pagrindinį Šiaurės Korėjos ir Rusijos susitarimą įtraukti punktai dėl šiaurės korėjiečių neįtraukimo į tikrąjį karą, nes dėl atrinkto personalo dalyvavimo konflikte gali atrodyti, kad Pchenjanas į Rusiją pasiuntė samdinius.

Atsižvelgiant į tai, atrinktas personalas greičiausiai dalyvaus atstatymo darbuose, remontuojant per karą sugriautus pastatus ir kelius.

Anksčiau šią savaitę „Daily NK“ pranešė, kad Šiaurės Korėja tyliai atrinko dvi grupes darbuotojų, kuriuos siųstų į Rusijos okupuotą Rytų Ukrainą, tačiau kol kas atidėjo jų siuntimą dėl dabartinės karo padėties.

Naujas būdas užsidirbti užsienio valiutos?

Atrodo, kad Šiaurės Korėjos žingsnis įdarbinti į Ukrainą siunčiamus darbuotojus iš savo piliečių, jau esančių Rusijoje, yra skirtas ne tik sumažinti laiko ir pinigų sąnaudas, susijusias su didelio skaičiaus žmonių perkėlimu, bet ir gali būti būdas išvengti aptikimo ir tarptautinės bendruomenės kritikos.

Jei Šiaurės Korėja iš tikrųjų išsiųs savo darbuotojus į Ukrainą, tai bus naujas būdas šaliai užsidirbti užsienio valiutos, rašo „Daily NK“.

Ką konkrečiai Šiaurės Korėja gauna mainais už žmonių siuntimą į Ukrainą, kol kas nežinoma, tačiau kai kas teigia, kad darbuotojai gaus trigubai didesnį atlyginimą, nei tradiciškai gaudavo Šiaurės Korėjos darbininkai Rusijoje.

Be to, atsižvelgiant į tai, kad kariai ir policijos pareigūnai net ir būdami užsienyje gauna fiksuotą atlyginimą iš valstybės, visos jų gaunamos papildomos pajamos patenka į šalies iždą.

Dienraščio „Daily NK“ šaltinis Rusijoje teigė, kad valdžia išleido staigų įsakymą įdarbinti darbuotojus, kurie bus laikinai dislokuoti Ukrainoje, tačiau po sėkmingo pirmojo dislokavimo vyriausybė išplės į šalį siunčiamų darbuotojų skaičių.

„Galima uždirbti pinigų, todėl nėra jokios priežasties jų nesiųsti“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas