Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žiniasklaida: Skripalių nuodijimu įtariamas A.Čepiga padėjo V.Janukovyčiui pabėgti iš Ukrainos

Skripalių nuodijimu įtariamas Rusijos karinės žvalgybos (GRU) pulkininkas Anatolijus Čepiga (anksčiau žinomas kaip Ruslanas Boširovas) Maidano revoliucijos metu padėjo iš Ukrainos pabėgti tuometiniam šalies prezidentui Viktorui Janukovyčiui, rašo „Hromadske“ tyrimų žurnalistas Sergejus Kanevas.
Anatolijus Čepiga (kairėje) ir Aleksandras Miškinas
Anatolijus Čepiga (kairėje) ir Aleksandras Petrovas / „Scanpix“ nuotr.

„Čepiga (Boširovas) dalyvavo Janukovyčiaus evakuacijoje į Rusiją. Bent jau tokių įrodymų pateikė mano šaltiniai. Jis (Čepiga) ir jo specialiųjų pajėgų dalinys buvo Janukovyčiaus rezidencijoje Mežigorijoje.

Jis čia buvo, jį (Janukovyčių) saugojo. Iš čia jie (Janukovyčių) nuvežė į Krymą, iš ten – į Rusiją“, – teigė S.Kanevas, prisidėjęs prie „The Bellingcat“ ir „The Insider“ tyrimo.

Tyrimas atskleidė, kad įtariamieji A.Čepiga ir Aleksandras Petrovas, tikinantys Solsberyje lankęsi turizmo tikslais, iš tiesų yra GRU pareigūnai. Tyrėjų teigimu, A.Čepiga dalyvavo slaptoje Rusijos intervencijoje į Rytų Ukrainą.

Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas
Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas

Pasak S.Kanevo, A.Čepigai už evakuacijos operaciją buvo įteiktas prestižinis apdovanojimas. Buvęs Vladimiro Putino asmens sargybinis Aleksejus Dijuminas taip pat gavo apdovanojimą už dalyvavimą šioje operacijoje.

„Šis asmuo (Dijuminas) tuo metu dirbo Gynybos ministerijoje, tačiau dabar eina Tulos regiono gubernatoriaus pareigas. Visi sako, kad Dijuminas yra Putino įpėdinis. Taip pat žinau, kad apdovanojimas buvo įteiktas žmonėms, kurie sudaro privačios karinės kompanijos „Wagner“ vadovybę“, – „Hromadske“ teigė S.Kanevas.

S.Kanevas teigė, kad greitu metu paviešins detalų tyrimą, kaip A.Čepiga dalyvavo specialiojoje operacijoje, kurios metu Kremliui artimas ir Maidano revoliucijos metu nuverstas V.Janukovyčius pabėgo į Rusiją.

Londonas tikina, kad A.Čepiga ir A.Petrovas kovo pradžioje Anglijos Solsberio mieste nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ apnuodijo buvusį rusų šnipą Sergejų Skripalį bei jo dukrą Juliją. Maskva tokius kaltinimus neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas