Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 27 /2022 08 28

Žiniasklaida: TATENA Zaporižioje lankysis kitą savaitę, misijoje – Lietuvos atstovai

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) misijoje į Rusijos užimtą Ukrainos Zaporižios atominę elektrinę (AE) be organizacijai vadovaujančio Raphaelio Grossi dalyvaus dar 13 ekspertų iš neutralių šalių, rašo „The New York Times“. Remiantis leidiniu, prie misijos prisijungs ir ekspertai iš Lietuvos.
Karas Ukrainoje. Zaporižia
Karas Ukrainoje. Zaporižia / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nei Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), nei Jungtinės Karalystės (JK) atstovų, kurių Rusija nenori įsileisti dėl Ukrainai teikiamos karinės paramos, misijoje nebus.

Leidinyje rašoma, kad į misiją įtraukti ekspertai iš Lenkijos ir Lietuvos, kurias Ukraina laiko draugiškomis valstybėmis, taip pat ekspertai iš Serbijos bei Kinijos, kurios kritikuojamos dėl glaudžių ryšių su Rusija. Kaip skelbiama, į Zaporižios AE taip pat vyks Albanijos, Prancūzijos, Italijos, Jordanijos, Meksikos ir Šiaurės Makedonijos atstovai.

Pasirodžius informacijai, kad netrukus Rusijos užimtoje Zaporižios AE gali apsilankyti TATENA atstovai, elektrinės darbuotojai prabilo apie tai, kad Rusijos specialiosios tarnybos, siekdamos uždrausti darbuotojams kalbėti apie AE kylančius pavojus, ėmėsi kankinimų.

Apie tai Zaporižios atominės elektrinės darbuotojai pasakojo leidiniui „The Telegraph“. Informacija taip pat pasidalijo Ukrainos atominių elektrinių operatorė „Energoatom“ savo telegram kanale.

Darbuotojų teigimu, Zaporižios AE tvyro baimės atmosfera.

„Esame sunerimę dėl galimo TATENA atstovų vizito, nes rusai rengia provokacijas, o paskui kaltina Ukrainą. Atrodo, kad būtent tai jie ir ketina daryti“, – sakė Ukrainos branduolinės energetikos aktyvistas.

Skelbiama, kad Rusija planuoja sumažinti ukrainiečių personalo skaičių, o į kiekvieną vadavietės kambarį ruošiasi „pasodinti“ po kelis Rusijos atstovus, „kurie garsiai šauks, kad laukia Kyjivo režimo išardymo“.

Rusijos okupantai suima ukrainiečius darbuotojus ir siunčia juos „į rūsį“ pokalbiams, po kurių, remiantis „Energoatom“ žinute ir „The Telegraph“, žmonės apskritai nebeprataria „nė žodžio“.

Tikėtina, kad TATENA atstovų vizito metu tokį spaudimą patyrę darbuotojai kalbės tai, kas jiems buvo liepta.

„Jaučiamės tarsi griežto režimo kalėjime, kuriame patiriame nuolatinį psichologinį spaudimą, neturime jokio ryšio su šeimomis, nes jie nutraukė visas ryšio linijas ir uždraudė naudotis mobiliaisiais telefonais. Negalime stebėti aktyvios stoties įrangos, nes jie uždraudė judėti po teritoriją naktį. Turbinų salėse jie išdėstė savo įrangą ir užblokavo praėjimą. Dėl to nuolat kildavo darbininkų ir rusų karių susirėmimų“, – leidiniui sakė Zaporižios AE pareigūnas.

Taip pat skaitykite: Prieš planuojamą TATENA vizitą Zaporižioje, nerimą keliančios žinios iš darbuotojų: tvyro baimės atmosfera

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas