Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Zelenskis: Rusija planuoja įtraukti Šiaurės Korėją į karą

Šį rudenį ar žiemą Rusija planuoja įtraukti Šiaurės Korėją į karą Ukrainoje. Nemažai kitų šalių investuoja į karo pratęsimą, rašo „RBC-Ukraine“ cituodami Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pranešimą.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas / „AP“/„Scanpix“

Pasak V.Zelenskio, jis kartu su Užsienio žvalgybos tarnybos ir Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovais aptarė rusų planus dėl karo Ukrainoje šį rudenį ir žiemą.

„Tiesą sakant, Šiaurės Korėjos įtraukimas į karą. Taip pat Rusijos santykiai su kai kuriomis kitomis šalimis, kurios, deja, investuoja į karo pratęsimą“, – sakė V.Zelenskis.

Prezidentas pažymėjo, kad užsienio politikos kryptis išlieka svarbi. Ypač Ukrainos santykiai su partneriais ir tikėtini žingsniai, galintys padėti apsiginti ir pasiekti rezultatų.

„Dėkoju žvalgybai ir visiems dalyvavusiems specialistams už išsamų vaizdą. Reaguodamas į tai, gynybos pajėgoms, saugumo pajėgoms, vyriausybei ir mūsų diplomatams skyriau konkrečias užduotis. Kad ir kas padėtų Rusijai, reaguosime taip griežtai, kaip reikės, kad apsaugotume Ukrainą. Taip pat dirbsime su savo partneriais, kad Rusijos ketinimai nepasiteisintų“, – pabrėžė prezidentas.

Pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pateikė Valstybės Dūmai tą pačią dieną internete paskelbtą įstatymo projektą dėl strateginės partnerystės su Šiaurės Korėja sutarties ratifikavimo, rašo „Kyiv Independent“.

Sutartyje, be kita ko, numatyta, kad užpuolimo atveju bet kuri šalis privalo suteikti karinę pagalbą kitai šaliai.

Pirmą kartą sutartį V.Putinas ir Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas pasirašė 2024 m. birželį. Gynybos paktas oficialiai įsigalios, kai abi šalys ratifikuos susitarimą.

Pasak leidinio, Maskva ir Pchenjanas glaudžiau bendradarbiauja karinėje srityje, nes Rusija siekia gauti ginklų ir kitokios paramos savo plataus masto kare prieš Ukrainą.

Pastarosiomis savaitėmis padaugėjo pranešimų apie tiesioginį Šiaurės Korėjos buvimą Ukrainoje.

Sekmadienį prezidentas Volodymyras Zelenskis perspėjo dėl „stiprėjančios Rusijos sąjungos“ su Šiaurės Korėja, sakydamas, kad ši partnerystė peržengė ginklų sandėrio ribas ir dabar yra „iš tikrųjų susijusi su žmonių perkėlimu iš Šiaurės Korėjos į okupacines karines pajėgas“.

V.Zelenskio pareiškimas buvo paskelbtas po pranešimų, kad per Ukrainos raketų smūgį okupuotoje Ukrainoje žuvo keli Šiaurės Korėjos karininkai.

Pietų Korėjos gynybos ministras Kim Yong-Hyun spalio pradžioje įstatymų leidėjams sakė, kad Šiaurės Korėja tikriausiai planuoja siųsti karius į Ukrainą kovoti kartu su Rusija. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas spalio 10 d. atmetė šiuos pranešimus kaip „netikras naujienas“.

V.Putino ir Kim Jong Unas pasirašytas susitarimas yra panašus į istorines sutartis. Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“ birželį pažymėjo, kad sutarties 4 straipsnyje, kuriame aptariamas įsipareigojimas teikti karinę pagalbą, atkartojama 1961 m. Šiaurės Korėjos ir Sovietų Sąjungos pasirašytos Draugystės ir savitarpio pagalbos sutarties 1 straipsnio formuluotė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant