Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žiniasklaidos stebėsenos grupė pateikė skundą TBT dėl žurnalistų žūčių Gazos Ruože

Žiniasklaidos teisių gynimo grupė „Žurnalistai be sienų“ (RSF) pirmadienį pranešė, kad pateikė skundą Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT) dėl Gazos Ruože nužudytų ar sužeistų palestiniečių žurnalistų.
Žiniasklaidos stebėsenos grupė pateikė skundą TBT dėl žurnalistų žūčių Gazos Ruože / Doaa Rouqa / REUTERS
Žiniasklaidos stebėsenos grupė pateikė skundą TBT dėl žurnalistų žūčių Gazos Ruože / Doaa Rouqa / REUTERS

RSF pareiškė, kad prašo TBT prokuroro ištirti įtariamus karo nusikaltimus, kuriuos Izraelio kariuomenė nuo gruodžio 15 dienos įvykdė prieš mažiausiai devynis palestiniečių reporterius.

Sausį TBT pranešė, kad tiria galimus nusikaltimus prieš žurnalistus nuo Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ kovotojų karo Gazos Ruože pradžios, per kurį žuvo daugiau kaip 100 žurnalistų.

RSF teigė turinti „pagrįstų priežasčių manyti, kad kai kurie iš šių žurnalistų buvo nužudyti tyčia ir kad kiti tapo tyčinių IDF (Izraelio gynybos pajėgų) išpuolių prieš civilius gyventojus aukomis“.

Šis konkretus skundas – jau trečias, pateiktas RSF – susijęs su aštuoniais palestiniečių žurnalistais, žuvusiais nuo gruodžio 20-osios iki gegužės 20-osios, ir dar vienu sužeistu žurnalistu.

„Visi žurnalistai žuvo (arba buvo sužeisti) dirbdami savo darbą“, – sakoma RSF pareiškime.

TBT prokuroras Karimas Khanas (Karimas Chanas) praėjusią savaitę paprašė teismo išduoti arešto orderius aukščiausiems Izraelio ir „Hamas“ vadovams, įskaitant ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų), dėl įtariamų karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.

Izraelis griežtai paneigė šį kaltinimą, o gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) pareiškė, kad „Hamas“ ir Izraelio lyderių sulyginimas yra niekingas.

Niujorke įsikūręs Žurnalistų apsaugos komitetas (CPJ) teigia, kad per karą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 107 žurnalistai ir žiniasklaidos darbuotojai, o tai yra „daugiausiai aukų pareikalavęs laikotarpis nuo 1992 metų, kai CPJ pradėjo rinkti duomenis“.

RSF skundas susijęs ir su dviem palestiniečių žurnalistais, kurie sausį žuvo dirbdami kanalui „Al Jazeera“.

Karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai spalio 7 dieną „Hamas“ surengė Pietų Izraelyje precedento neturintį išpuolį, per kurį žuvo daugiau kaip 1 170 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, paremti oficialiais žydų valstybės skaičiais.

Kovotojai taip pat paėmė 252 įkaitus, iš kurių 121 tebėra Gazoje, įskaitant 37, kariuomenės teigimu, žuvusius.

Izraelio atsakomojo puolimo metu Gazos Ruože žuvo mažiausiai 35 984 žmonės, daugiausia civiliai, rodo „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas