Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinomas istorikas T.Snyderis įvardijo penkis būdus, kaip D.Trumpas galėtų sugriauti Ameriką

Istorikas, Jeilio universiteto profesorius Timothy Snyderis savo tinklaraštyje įvertino, kaip JAV respublikonų kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas vėl atsidūręs Baltuosiuose rūmuose gali sugriauti Ameriką.
JAV kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas
JAV kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“

„Kai bendrauju su žiniasklaida, televizijos laidų vedėjai klausia, kiek demokratija yra svarbi žmonėms, kurie balsuoja vedini kasdienybės realijų. Tai labai paprasta. Kai D.Trumpas sunaikins Amerikos demokratiją, jis taip pat sunaikins ir ekonomiką. O autokratija prives prie skurdo“, – be užuolankų dėsto istorikas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Timothy Snyderis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Timothy Snyderis

Jis siūlo prisiminti politikus, kurie imponuoja D.Trumpui. Šiame sąraše rikiuojasi Vladimiras Putinas ir Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas: „Pirmasis sunaikino demokratiją netikromis nepaprastosiomis situacijomis, antrasis – nuolatiniu konstitucijos pažeidinėjimu. Nesunku suprasti, kodėl D.Trumpas juos mėgsta. Dabar pagalvokite apie Rusijos ir Vengrijos ekonomiką“.

Rusija turi kalnus vertingų gamtos išteklių, bet yra neturtinga šalis. Pelnas iš jos naftos ir dujų kaupiasi kelių oligarchų rankose. Tuo tarpu Vengrija, kuri yra pačiame Europos Sąjungos, sėkmingiausio visų laikų prekybos projekto, centre, pasak T.Snyderio, skursta labiau nei jų kaimynai. Taip yra iš dalies dėl to, kad V.Orbano režimas veikia ant korupcijos pamatų ir nukreipia ES išteklius draugiškiems oligarchams.

„Išvada akivaizdi. Demokratija – tai būdas kontroliuoti korumpuotus valdininkus. Kai demokratija neveikia, korupcija tampa nekontroliuojama“, – rašė profesorius.

Jo nuomone, demokratija yra svarbesnio gerovės garanto – teisinės valstybės – elementas. O Vengrijoje ir Rusijoje teisinės valstybės principas buvo iškraipytas ir sulaužytas tik nedaugelio naudai.

D.Trumpas žada įstatymą paversti ginklu, kad apsaugotų save ir savo šalininkus bei persekiotų savo politinius oponentus.

T.Snyderis užtikrintas, kad D.Trumpo ir J.D.Vance'o platforma siekia atsisakyti teisinės valstybės principo.

Savo įraše istorikas atkreipė dėmesį, kad D.Trumpas dalyvauja rinkimuose kaip kandidatas, bandęs įvykdyti perversmą prieš konstitucinę valdžią. Tuo tarpu J.D.Vance'as jau ne kartą yra pareiškęs, kad įstatymas nenustato, kas valdo šalį, ir kad jis būtų palaikęs D.Trumpo pastangas įvykdyti perversmą.

Teisinė valstybė prasideda nuo principo, kad visi esame vienodai jai pavaldūs.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas ir Viktoras Orbanas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas ir Viktoras Orbanas

„D.Trumpas žada įstatymą paversti ginklu, kad apsaugotų save ir savo šalininkus bei persekiotų savo politinius oponentus. Tie, kurie su juo dirbo Baltuosiuose rūmuose, juo tiki“, – aiškino T.Snyderis.

Įstatymus vykdo apmokyti valstybės tarnautojai. Tuo tarpu D.Trumpas ir J.D.Vance'as „remia planą atleisti keturiasdešimt tūkstančių federalinių tarnautojų, kurie dabar vykdo įstatymus, ir pakeisti juos keturiasdešimčia tūkstančių lojalių pareigūnų. Būtent tai ir yra „Projektas 2025“.

Pasak profesoriaus, nereikia turėti galingos vaizduotės, kad suprastum, kur tai nuves. Jis pateikė penkis pavyzdžius, kaip D.Trumpas galėtų sugriauti Jungtines Valstijas.

Pirma, T.Snyderio vertinimu, labai turtingi asmenys galimai nebus apmokestinti, bet vidurinysis sluoksnis sulauks didelių mokesčių.

„Sunkiausias dalykas, kurį turi atlikti mokesčių inspekcija, yra apmokestinti turtinguosius. Esant neteisėtumo ir favoritizmo atmosferai, tai taps neįmanoma. Jei federalinė vyriausybė apskritai egzistuos, tai tik apmokestinus viduriniąją klasę“, – dėstė jis.

Jei šie įstatymai bus taikomi selektyviai, o juos įgyvendinantys žmonės bus atleisti, laimės korumpuoti investuotojai, o likusieji pralaimės. Po kurio laiko akcijų rinka praranda prestižą, investuotojai išeina kitur, ir visi pralaimi.

Profesorius priminė, kad, kaip parodė 2008 m. krizė, JAV finansų sistemą palaiko tik labai plonas reguliavimo audinys, todėl gali žlugti bankai: „Jei įstatymai nebus vykdomi – o jie nebus vykdomi valdant D.Trumpo ir J.D.Vance'o administracijai – tuomet perteklinis reguliavimas gali visus įstumti į dar vieną finansinę katastrofą. Gelbėjimą apmokės vidutinis mokesčių mokėtojas, nes turtingieji nebus apmokestinti (žr. 1 punktą).“

Tinkamai funkcionuojanti federalinė biurokratija yra atsakinga už socialinę apsaugą. Be to, amerikiečiai federalines institucijas, pradedant veteranų ligoninėmis, baigiant banko sąskaitų draudimo įstaigomis, laiko savaime suprantamu dalyku. Pasak T.Snyderio, minėtas „Projektas 2025“ „visiškai garantuoja, kad socialinės apsaugos nebus“, o JAV piliečiai rizikuoja prarasti socialines išmokas.

Negana to, profesorius mano, kad rizikingoje zonoje gali atsidurti ir akcijų rinka, kuriai gresia žlugimas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./J.D.Vance'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./J.D.Vance'as

„Ji priklauso nuo įstatymų, kurie užkerta kelią prekybai vertybiniais popieriais naudojantis viešai neatskleista informacija ir kitiems piktnaudžiavimams. Jei šie įstatymai bus taikomi selektyviai, o juos įgyvendinantys žmonės bus atleisti, laimės korumpuoti investuotojai, o likusieji pralaimės. Po kurio laiko akcijų rinka praranda prestižą, investuotojai išeina kitur, ir visi pralaimi. O tie, kurie į savo investicijas žiūrėjo kaip į pensijos pagalvę, dabar yra vargšai“, – paaiškino jis.

T.Snyderis mano, kad minėti veiksniai lems ir verslo stagnaciją, nes jo vykdymas, kaip bebūtų, priklauso nuo įvairiausių sąveikų su federaline valdžia: „Kai federalinė vyriausybė neteks savo valstybės tarnautojų, daugelis šių sąveikų bus prarastos. Arba dar blogiau, asmeninių ryšių turinčios įmonės galės toliau veikti be jokių reguliavimų, o kitos įmonės nustos egzistuoti. Tai reiškia, kad milijonai žmonių neteks darbo“.

Šį sąrašą, istoriko nuomone, galima tęsti ir tęsti. Ekonomikos žlugimas yra ne autokratijos kaltė, o jos bruožas, pabrėžė jis.

Kai niekas neveikia, kai įstatymai nesvarbūs, kai rinkimai nesvarbūs, vienintelis būdas amerikiečiams ką nors nuveikti – kreiptis į tuos, kurie turi valdžią.

„Ekonominė nesėkmė turi autokratinę logiką. Kai niekas neveikia, kai įstatymai nesvarbūs, kai rinkimai nesvarbūs, vienintelis būdas amerikiečiams ką nors nuveikti – kreiptis į tuos, kurie turi valdžią. Turėsime papirkinėti korumpuotus pareigūnus ir tikėtis malonės iš aukščiau.

Taip elgdamiesi pripratome prie minties, kad tik lyderis gali viską sutvarkyti, apie ką, žinoma, mėgsta kalbėti D.Trumpas. Taip ratas užsidaro ir įsitvirtina naujas režimas. Naująją autokratiją patvirtina mūsų naujas skurdas. Bet kuriuo atveju toks yra D.Trumpo ir J.D.Vance'o planas“, – reziumavo T.Snyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento