Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Zoologijos sode gimęs itin retas begemotas veda iš proto Tailando gyventojus: ir garbina, ir skriaudžia

Moo Deng – vardas, kuris grubiai išvertus reiškia „šokli kiaulė“ – yra dviejų mėnesių nykštukinio begemoto patelė, kuri sukėlė tikrą audrą tarp gerbėjų ne tik internete, bet ir netoli Patajos miesto esančiame zoologijos sode. Prie jo nusidriekė eilės. Skaičiuojama, kad nuo gyvūno gimimo liepos mėnesį lankytojų skaičius padvigubėjo.
Begemotukė Moo Deng
Begemotukė Moo Deng / „AP“/„Scanpix“

Zoologijos sodo duomenimis, Moo Deng motinai Jonai yra 25 metai, o jos tėvui Toniui – 24 metai. Ji yra septintasis zoologijos sode gimęs jų jauniklis.

Tokį vardą nykstančios rūšies begemotukė gavo neatsitiktinai. Jis jai išrinktas atviro balsavimo metu, kuriame net 20 tūkst. žmonių pasisakė, kad ji būtų vadinama Moo Deng.

Zoologijos sodo atstovai tvirtina, kad gyvūnas ne tik paperka savo miela išvaizda ,bet ir yra žaismingesnis, labiau energingas nei kiti begemotai.

„Esu apsėstas Moo Deng – visą dieną galvoju apie šią karalienę“, – rašė vienas socialinio tinklo „X“ vartotojas.

„Nežinau nieko kito, kas šiuo metu vyksta pasaulyje, išskyrus Moo Deng“, – skelbė kitas.

Tailandiečiams ir net kitose šalyse esantiems socialinių tinklų vartotojams pasidavus susižavėjimo karštinei dėl šio retos rūšies begemoto, Khao Kheow atviras zoologijos sodas, esantis maždaug už 100 km į pietryčius nuo Bankoko, netruko išnaudoti tokį populiarumą marketingo tikslais.

Moo Deng tapo memų verta interneto sensacija po to, kai zoologijos sodo prižiūrėtojas Atthaponas Nundee paskelbė vaizdo įrašus, kaip nykštukė maudosi, žaismingai kandžiojasi ir miega.

Pasirodo, iš nosies pučiami jos burbuliukai turi atskirą gerbėjų būrį.

Nuo pat jos gimimo liepos mėnesį 128 iš paskutinių 150 zoologijos sodo įrašų socialiniuose tinkluose buvo apie Moo Deng.

Pačiame zoologijos sode ir internete jau galima įsigyti įvairių prekių, įskaitant begemotukės atvaizdo įkvėptus marškinėlius ir kelnes.

Kiti prekių ženklai taip pat suskubo pasipelnyti. Grožio prekių ženklas „Sephora“ anksčiau buvo paskelbęs reklamą su Moo Deng skaistalų linija, kuri leidžia „nurausti taip kaip begemotukei“.

Už vieną „Soft Pop Powder Blush“ skaistalą teks pakloti 1 590 Tailando batų (apie 43,49 euro).

Viena Bankoko kepykla socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad dėl didžiulės paklausos turėjo apriboti tortų su Moo Deng atvaizdu užsakymus.

Šį mėnesį Moo Deng taip pat debiutavo tarptautinėje televizijoje, kai Japonijos televizijos stoties „All-Nippon News Network“ komanda apsilankė zoologijos sode ir nufilmavo reportažą apie begemotų superžvaigždę.

Neabejinga liko ir Tailando karališkoji ambasada savo socialinių tinklų kanaluose sureagavo į „karštąją“ temą ir pasveikino Moo Deng.

„Ji labai energinga, o jos miela išvaizda ramina“, – rašoma pranešime.

Dėl Moo Deng mielumo taip pat planuojama pradėti visą parą trunkančias transliacijas iš aptvaro, tačiau kol kas nuo tokių žingsnių parko administraciją stabdo kai kurių lankytojų elgesys su gyvūnu.

Žiaurus elgesys

Zoologijos sodo direktorius Narongwitas Chodchoi paragino lankytojus elgtis tinkamai, kai jie atvyksta susipažinti su Moo Deng. Po jų apsilankymų pasirodė vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip lankytojai netinkamai elgiasi su begemotuke.

„Toks elgesys yra ne tik žiaurus, bet ir pavojingas, – pažymėjo jis pareiškime. – Turime apsaugoti šiuos gyvūnus ir užtikrinti jiems saugią ir patogią aplinką“.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip kai kurie lankytojai mėto moliuskus ir net purškia vandenį ant Moo Deng, bandydami ją prikelti iš miego, pastebėjo BBC.

„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Begemotukė Moo Deng
„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Begemotukė Moo Deng

N.Chodchoi atskleidė, kad zoologijos sodas aplink aptvarus įrengė vaizdo stebėjimo kameras ir pagrasino imtis teisinių veiksmų prieš tuos, kurie netinkamai elgsis su nykštukine jaunikle.

Jis pridūrė, kad geriausias laikas aplankyti Moo Deng yra tada, kai ji pabunda.

Dėl per didelio susižavėjusiųjų skaičiaus bendravimas su Moo Deng dabar vyks tik savaitgaliais, o kiekvienas apsilankymas pas begemotukę galės trukti tik penkias minutes, pranešė naujienų svetainė „The Bangkok Post“. Pasak zoologijos sodo vadovybės, siekiant geriau suvaldyti minią, grupių dydis bus ribojamas iki 30-50 žmonių.

Bando paaiškinti populiarumą

Amerikiečių leidinys „The Washington Post“ atkreipė dėmesį, kad tyrimai rodo, jog ypač mieli gyvūnai turi „kūdikių schemos“ bruožų, t.y. fizinių savybių, panašių į kūdikių, kurios suaktyvina žmonių instinktą jais rūpintis.

Pažymima, kad Moo Deng didelės akys ir žavios odos raukšlelės sužadina žmogaus globos instinktus, nors ji yra nykštukinis begemotas.

„Kai matome šiuos kūdikių bruožus – tas dideles akis, dideles kaktas, mažus smakrus ir putlius kūnus – mes tai suprantame kaip bejėgiškumą ir priklausomybę, ir tai mus motyvuoja jais rūpintis“, – aiškino Mičigano universiteto ir Niujorko valstijos Bafalo universiteto evoliucinės psichologijos mokslininkas Danielis Krugeris.

„Tas mažas, apskritas veidelis taip ir prašosi pačiupinėjamas. Ją dažnai galima pamatyti krykštaujančią ir šokinėjančią. Moo Deng iš tikrųjų yra egzotiškas, šiek tiek gležnas anglų buldogas. Ko čia nemėgti?“ – rašoma „Mashable" straipsnyje.

Pigmėjų begemotų, kitaip vadinamų nykštukiniais begemotais, tėvynė yra Vakarų Afrika, o Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) juos priskiria prie nykstančių gyvūnų. Ekspertai mano, kad laukinėje gamtoje jų liko mažiau nei 3 tūkst.

Moo Deng išgarsėjimas vėl atkreipė dėmesį į ankstesnius įtarimus dėl žiauraus elgesio perpildytuose Tailando zoologijos soduose vykstančiuose gyvūnų pasirodymuose, kurie buvo pradėti masiškai rengti, kai baigėsi COVID pandemijos sukeltas turizmo nuosmukis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas