Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žudynės Bučoje: „Norėčiau, kad jie būtų nužudę ir mane“

Volodymyras Abramovas desperatiškai bandė užgesinti gaisrą savo namuose Kyjivo priemiestyje Bučoje, šaukdamasis žento pagalbos. Taip dar vieną istoriją apie civilių žudynes, kurių vykdymu kaltinami Rusijos kariai, pradeda britų nacionalinis transliuotojas BBC.
Karo nusikaltimai Bučoje
Karo nusikaltimai Bučoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos kariai išvertė Volodymyro namo vartus, apšaudė namą ir į kiemą išvilko 72 metų Volodymyrą, jo 48 metų dukterį Iryną ir jos 40 metų vyrą Olehą.

Kareiviai išvedė Olehą už vartų ant šaligatvio, pasakojo Volodymyras, ir pro namo duris įmetė granatą, kuri su kurtinančiu trenksmu sprogo ir padegė namą.

Volodymyras griebė nedidelį gesintuvą ir veltui bandė užgesinti liepsnas. „Kur yra Olehas? Olehas padės!“ – šaukė jis dukrai.

Tačiau jam atsakė vienas iš rusų kareivių: „Olehas tau nebepadės“.

Jie rado Olehą ant grindinio už vartų, o iš to, kaip jis gulėjo, buvo aišku, kad jis buvo priverstas atsiklaupti ir iš arti nušautas į galvą, sakė Iryna. Jis buvo suvirintojas, gyvenęs ramų gyvenimą Jablonskos gatvės kampe Bučoje. Bet buvo išvestas iš namų ir nužudytas per akivaizdžią egzekuciją.

Ši žmogžudystė yra viena iš dešimčių, o gal net šimtų, atskleistų Bučoje po to, kai Rusijos kariai neseniai pasitraukė iš Kyjivo priemiesčio. Meras Anatolijus Fedorukas pirmadienį sakė, kad žuvo mažiausiai 300 civilių. Oficialiai patvirtintų skaičių dar nėra.

Rusija neigia kaip nors prisidėjusi prie žiaurumų. Tačiau jos sudeginti tankai teberiogso mieste. Bažnyčios teritorijoje rasta ir atkasta masinė kapavietė, kurioje tebėra žuvusiųjų, kai kurie iš jų – juoduose kūnų maišuose, kiti – tiesiog užversti smėliu. Gatvėse stovi kulkų suvarpyti civiliniai automobiliai – bent viename iš jų tebėra kūnas. Namai apšaudyti, įvažiavimai į juos išdarkyti tankų vikšrų. Gyventojai pasakojo, kad rusų kariai šaudė į civilius prie jų namų be jokių provokacijų, o iš palydovinių nuotraukų matyti, kad kūnai gulėjo gatvėse, kai rusai dar kontroliavo padėtį.

Jie nieko neklausė ir nieko nesakė, jie tiesiog jį nužudė, – sakė našlė. – Jie tik liepė jam nusivilkti marškinius, atsiklaupti ir nušovė.

Olehą Abramovą nužudę Rusijos kariai „jo nieko neklausė“, sakė jo žmona Iryna.

„Jie nieko neklausė ir nieko nesakė, jie tiesiog jį nužudė, – sakė BBC našlė. – Jie tik liepė jam nusivilkti marškinius, atsiklaupti ir nušovė“.

Antradienį ji verkė stovėdama toje vietoje, kur jis buvo nužudytas ir kur ant gatvės vis dar matėsi tamsi kraujo dėmė. Kai ji išbėgo į lauką ir rado jo subjaurotą kūną, keturi rusų kareiviai, kurie jį ištempė iš namų, stovėjo šalia ir gėrė vandenį, sakė ji. Ji sušuko jiems, kad ir ją nušautų. Vienas jų pakėlė ginklą, paskui nuleido, vėl pakėlė ir vėl nuleido, kol Volodymyras įtraukė ją atgal pro vartus.

„Tie kareiviai mums pasakė, kad turime tris minutes išeiti, ir privertė mus bėgti su šlepetėmis, – pasakojo BBC Volodymyras. – Buča buvo kaip apokalipsė – visur lavonai, gatvės pilnos dūmų.“

Volodymyrui ir Irynai neliko nieko kito, kaip tik palikti Oleho kūną gulėti gatvėje, kur jis pragulėjo beveik mėnesį, ir pasislėpti netoliese esančiuose giminaičių namuose. Kai buvo saugu grįžti, Volodymyras pabandė palaidoti jį prie šaligatvio, bet neįstengė kietoje žemėje iškasti duobės.

VIDEO: Bučos žudynės – išgyvenusių ukrainiečių citatos: „Tėtį jau buvo pastatę į eilę sušaudyti“

Išvargęs ir bijodamas rusų kareivių, Volodymyras nutempė Olehą atgal į kiemą ir ten jį užkasė. Vėliau ukrainiečių kareiviai pakrovė kūną į mikroautobusą ir išsivežė, sakė Volodymyras. „Neįsivaizduoju, kaip dabar jį surasime“, – sakė jis.

Ukrainos valdžios institucijos jau pašalino kūnus iš Bučos gatvių, tačiau baiminamasi, kad privačių namų rūsiuose ir kiemuose jų bus rasta dar daugiau. Bučoje padaryta tokia didelė žala, kad sunku įsivaizduoti, kokio masto atstatymo darbų reikės, kad ji vėl taptų patraukliu priemiesčiu.

Antradienį vienoje miesto gatvėje, kur riogso sudegę tankai ir sugriauti beveik visi namai, 84 metų Hryhoryjus Zamohylnyjus šlavė gatvę, tarsi nepastebėdamas, kad aplink jį – visiška destrukcija. Kažkokiu būdu jo namas liko sveikas – vienintelis nesugadintas pastatas visame gatvės ruože.

Rusijos kariuomenė ieškojo ir tyčia žudė visus, kurie tarnavo mūsų šaliai, – sakė V.Zelenskis. – Jie žudė ištisas šeimas, suaugusiuosius ir vaikus, ir bandė sudeginti kūnus.

„Aš mačiau karą su vokiečiais, o dabar šį karą su rusais, – sakė BBC H.Zamohylnyjus, buvęs inžinierius, gimęs ir užaugęs Bučoje. – Tai, ką čia matote, yra gyvuliškas žiaurumas“.

Antradienį kreipdamasis į JT Saugumo Tarybą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino rusus įvykdžius baisiausius nusikaltimus nuo Antrojo pasaulinio karo laikų ir paragino atsakingus asmenis teisti taip, kaip Niurnberge buvo teisiami naciai.

VIDEO: Kreipdamasis į JT Saugumo Tarybą V.Zelenskis Rusijos veiksmus palygino su žiauriais nacių nusikaltimais

„Rusijos kariuomenė ieškojo ir tyčia žudė visus, kurie tarnavo mūsų šaliai, – sakė jis. – Jie žudė ištisas šeimas, suaugusiuosius ir vaikus, ir bandė sudeginti kūnus“.

Ukraina pradėjo karo nusikaltimų tyrimą dėl Rusijos veiksmų Bučoje ir netoliese esančioje Irpinėje. Ukrainos valdžia teigia, kad iki šiol abiejuose priemiesčiuose rasta 410 kūnų.

Dabar baiminamasi, kad rusų paliktuose kituose miesteliuose ir kaimuose bus rasta dar daugiau kūnų gatvėse, daugiau masinių kapaviečių.

Volodymyras ir Iryna Abramovai ieško tik vieno kūno ir baiminasi, kad jo niekada neras.

„Jis buvo tiesiog taikus žmogus, šeimos žmogus, suvirintojas, kuris kentėjo nuo stuburo lūžio ir visą gyvenimą buvo neįgalus, – sakė Volodymyras. – Prieš pat mirtį, kai buvau kieme, trumpam pamačiau jį pro atvirus vartus, klūpantį ant kelių, ir jis ištarė paskutinius žodžius. Jis paklausė, kodėl.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne