Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žurnalistai pasikalbėjo su rusais, atsakingais už ataką Dnipre: neigė kaltę, puolė plūstis ir grasinti

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) nustatė 6 rusų okupantus, susijusius su raketos ataka prieš gyvenamąjį namą Dnipro mieste. Su kai kuriais iš jų žurnalistams pavyko pasikalbėti. Vieni jų leidiniui „Važnyje istorii“ (Svarbios istorijos) tikino nieko nežinantys ir nė netarnaujantys kariuomenėje, kiti puolė plūsti žurnalistus, o Ukrainą vadino „tik vienu iš Rusijos regionų“.
Ataka prieš gyvenamųjų namų kvartalą Dnipro mieste
Ataka prieš gyvenamųjų namų kvartalą Dnipro mieste / „SIPA“/„Scanpix“

SBU nustatė Rusijos okupantus, dalyvavusius sausio 14-osios raketų atakoje prieš gyvenamąjį namą Dnipro mieste. Dėl šios atakos žuvo keturios dešimtys žmonių, dar ne viena dešimtis patyrė sužalojimus.

Pirminiais tyrimo duomenimis, šį nusikaltimą įvykdė kelios dešimtys šalies agresorės karių. Šešių jų tapatybes Ukrainos pareigūnams jau pavyko nustatyti.

Pasak SBU, prie raketos atakos prisidėjo:

  • 52-ojo sunkiųjų bombonešių aviacijos pulko vadas pulkininkas Olegas Timošinas, gimęs 1971 m. birželio 21 d.;
  • 52-ojo sunkiųjų bombonešių aviacijos pulko aviacijos būrio vadas majoras Aleksejus Ivanenka, gimęs 1987 m. vasario 8 d.;
  • aviacijos grupės aviacijos eskadrilės štabo viršininkas Dmitrijus Golenkovas, gimęs 1978 m. rugsėjo 1 d.;
  • 52-ojo sunkiųjų bombonešių aviacijos pulko šturmanas Denisas Grigorjevas, gimęs 1982 m. birželio 7 d.;
  • 52-ojo sunkiųjų bombonešių aviacijos pulko šturmanas Dinaras Nazirovas, gimęs 1985 m. liepos 3 d.;
  • 52-ojo sunkiojo bombardavimo aviacijos pulko aviacijos ginklų inžinierius Jevgenijus Pocelujevas, gimęs 1980 m. birželio 16 d.

Susisiekė žurnalistai

Žurnalistai socialiniuose tinkluose aptiko Rusijos kariškių anketas ir nustatė vietas, kuriose jie gimė. Kai kuriems iš jų žurnalistams pavyko paskambinti ir pasiteirauti apie raketų ataką daugiaaukščiame pastate Dnipro mieste.

Pokalbyje su žurnalistais Aleksejus Ivanenka pareiškė, kad tiksliai nežino, kas atsitiko Dnipro mieste, nes neseka naujienų. Jis tikino nebesąs kariuomenėje.

„Iš kariuomenės pasitraukiau prieš trejus metus, kai man sužeidė galvą. Išėjau į pensiją, dabar užsiimu sanitariniais darbais“, – sakė jis.

Paklaustas, ką mano apie tai, kad SBU jam iškėlė baudžiamąją bylą, A.Ivanenka atsakė: „Puiku, ar man dabar eiti ir pasiduoti?“.

Jis sakė „seniai girdėjęs“ apie kitus karius iš SBU sąrašo, išskyrus Olegą Timošiną, kurio, anot jo, nepažįsta. A.Ivanenka „nieko negalvoja“ apie Rusijos Federacijos karą prieš Ukrainą, nes „nebėra apie ką galvoti“.

Paklaustas apie jo dalyvavimą apšaudymuose Dnipro mieste, Dinaras Nazirovas atsakė esąs „miškininkas iš miškų ūkio“.

„Nevaikščiokite mano miške ir negąsdinkite voveraičių“, – patarė jis žurnalistams, o po to padėjo ragelį.

Ilgiausiai su žiniasklaida kalbėjo Dmitrijus Golenkovas. SBU duomenimis, jis yra aviacijos grupės aviacijos eskadrilės štabo viršininkas.

Atsakydamas į klausimą apie dalyvavimą apšaudyme Dnipre, jis uždavė korespondentui klausimą apie tai, kam priklauso Krymas:

„Palauk su Dniepropetrovsko apšaudymu. Suprantu viską, ko norite manęs paklausti. Bet aš esu Rusijos Federacijos pilietis, man labai svarbi Rusijos Federacijos Konstitucija. Noriu jūsų, kaip žurnalistės, paklausti, kodėl tu man skambini ir pasakoji apie tą Krymą... kitaip. Ne. Tada sakyk, kad Krymas yra Rusija. Kodėl tu to nesakai?

Sakiau, kad keturi subjektai ir Krymas yra mūsų. Kodėl čia Ukraina? Aš visiškai neliečiu Ukrainos. Ukraina yra dar viena nepriklausoma valstybė. Jie apšaudo mūsų teritoriją, Rusijos Federaciją, Donecką, Chersoną, Zaporižios sritį ir Krymą. Kodėl manęs apie tai neklausi? Jūs, mergaite, tikriausiai esate iš Ukrainos. Rusijoje žurnalistai tokių klausimų neužduoda. Žurnalistai apskritai neužduoda klausimų“, - kalbėjo D.Golenkovas.

Po atkaklių žurnalistės bandymų gauti atsakymą apie Dnipro apšaudymą, D.Golenkovas pasipiktino: „Ką, aš, po velniais, paspaudžiau mygtuką ar sėdėjau šiame lėktuve? Krymas vis dar mūsų ir visa kita yra mūsų. Ko tu nori iš mūsų?“.

Pasiteiravus, ar jam gaila Dnipro žuvusių žmonių, vyras atsakė: „Kokie žmonės? Ką tu šneki, nesuprantu?“.

Tada D.Golenkovas pasakė, kad Ukraina yra „Rusijos regionas. Vienas Rusijos regionas“. O pokalbio pabaigoje pridūrė: „Visa kita taip pat bus mūsų. Iki pasimatymo, mergaite.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas