Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žuvusios „al Jazeera“ žurnalistės artimieji kritikuoja JAV tyrimą

Televizijos „al Jazeera“ žurnalistės Shireen Abu Akleh artimieji pirmadienį pareiškė „negalintys patikėti“ JAV pareiškimu, kad jos negali padaryti „galutinės išvados“, kieno kulka pražudė moterį.
Shireen Abu Akleh
Shireen Abu Akleh / AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 „Al Jazeera“

„Šiandien, liepos 4 dieną, Valstybės departamentas paskelbė, kad JAV pilietę Shireen Abu Akleh nužudžiusios kulkos tyrimas nedavė galutinių rezultatų dėl ją iššovusio ginklo kilmės; negalime tuo patikėti“, – sakoma šeimos pareiškime.

„Mes ir toliau sieksime teisingumo Shireen atžvilgiu ir reikalausime, kad Izraelio kariuomenė ir vyriausybė prisiimtų atsakomybę, kad ir kaip būtų bandoma nuslėpti gegužės 11 dienos įvykius“, – priduriama pareiškime.

Jis paskelbtas JAV pranešus, kad jų tyrimas atskleidė, jog ją „greičiausiai“ nušovė Izraelis, tačiau nėra pagrindo manyti, kad jos mirtis buvo tyčinė.

JAV valstybės departamentas anksčiau pirmadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos negali padaryti „galutinės išvados“ dėl gegužės 11 dieną Sh.Abu Akleh nužudžiusios kulkos, kurią perdavė palestiniečių savivalda, kilmės.

„Balistikos ekspertai nustatė, kad kulka buvo smarkiai pažeista, o tai neleido padaryti vienareikšmiškos išvados“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as.

Jo teigimu, atlikta „itin išsami teismo ekspertizė“, kurioje dalyvavo išorės ekspertų.

Palestiniečių ir amerikiečių žurnalistė Sh.Abu Akleh, 25 metus dirbusi „al Jazeera“, žuvo gegužės 11 dieną, nušviesdama Izraelio karių reidą Dženino pabėgėlių stovykloje okupuotame Vakarų Krante. Ši reporterė buvo gerai žinoma arabų pasaulyje dėl reportažų apie palestiniečių gyvenimo sunkumus, dešimtmečius tęsiantis Izraelio kontrolei.

Palestiniečiai ir Sh.Abu Akleh kolegos, kurie tuo metu buvo kartu su ja, teigia, kad žurnalistė žuvo nuo Izraelio karių kulkų.

Izraelio kariuomenė iš pradžių sakė, kad reporterę galėjo nušauti palestiniečių kovotojai, bet vėliau nuo šios pozicijos atsitraukė ir dabar teigia, kad moteris galėjo žūti nuo atsitiktinės izraeliečių ugnies.

Palestiniečių savivalda šeštadienį pranešė, kad Sh.Abu Akleh nužudžiusią kulką perdavė JAV teismo medicinos ekspertams.

Palestiniečiai pabrėžė, kad ją ištirti gali tik amerikiečiai, o ne izraeliečiai.

Vis dėlto Vašingtonui paskelbus minėtas išvadas, Izraelio kariuomenė pranešė, kad Sh.Abu Akleh nužudžiusios kulkos balistinį tyrimą atliko izraeliečių, o ne amerikiečių ekspertai.

„Izraelio teismo medicinos laboratorijoje buvo atliktas balistinis tyrimas. Izraelio ekspertai ištyrė kulką, kad nustatytų ryšį tarp kulkos ir ginklo, iš kurio ji buvo iššauta. Viso proceso metu dalyvavo (JAV) atstovai“, – sakoma kariuomenės pareiškime.

Palestiniečių savivalda savo ruožtu atmetė pastangas „nuslėpti tiesą“ apie televizijos „al Jazeera“ žurnalistės žūtį.

„Neleisime, kad būtų bandoma nuslėpti tiesą ar nedrąsiai pirštu besti į Izraelį“, – tviteryje rašė aukšto rango palestiniečių savivaldos pareigūnas Husseinas al Sheikhas.

Tuo metu Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas, reaguodamas į JAV išvadas, sakė, kad „neįmanoma nustatyti šaudymo šaltinio, todėl tyrimas bus tęsiamas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas