Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
19:10

Žymus istorikas T.Snyderis įvardijo, kaip baigsis karas Ukrainoje ir ar tikrai Rusijos imperija baigiasi dabar

Garsus Jeilio universiteto istorikas Timothy Snyderis sako, kad mąstymas apie Ukrainą kaip apie Rusijos pasienio teritoriją tėra šiuolaikinis prietaras ir toks reiškinys kaip Rusijos imperija, kuris, mums atrodo, besitęsė ilgai, iš tiesų tetruko trumpai, jei vertinsime istoriniais masteliais.
Timothy Snyderis
Timothy Snyderis / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Išsamiame pokalbyje su Ukrainos portalu „New Voice“ istorikas taip pat užsimena apie Lietuvą ir Lenkiją bei jų paraleles su Ukraina.

T.Snyderis tvirtina, kad žmonės Vakaruose vis dar pervertina Rusiją ir pastarajai sekasi perteikti tam tikrus naratyvus, pasiekti psichologinę pergalę – neva Rusija negali būti nugalėta Ukrainos, dėl karo su Ukraina Rusijai neturėtų nutikti nieko rimto.

Pasak garsaus istoriko, Vakarai klysta manydami, kad taikos derybos ar derybų galimybė turėtų būti priežastis nutraukti Ukrainos apginklavimą. T.Snyderio teigimu, Rusija nuolat laužo taisykles ir verčia Vakarus laikytis jų pačių sukurtų taisyklių, tad tam reikėtų panaudoti nenuspėjamumo taktiką, kaip ją neseniai išbandė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Pokalbyje su ukrainiečių žurnaliste Jeilio universiteto istorijos profesorius paaiškino, kuo pavojingas ir tuo pačiu naudingas Ukrainai galėtų būti Kamalos Harris išrinkimas JAV prezidente.

T.Snyderis taip pat apibūdino dieną, kai baigsis karas Ukrainoje. Paklaustas, kaip Ukraina galėtų ištrūkti iš karo, jis sakė: „Tai labai sudėtingas klausimas, nes ne man spręsti, kiek ilgai ukrainiečiai turėtų kentėti ir dėl ko. Bet manau, kad tai yra arba V.Putino žlugimo, arba V.Putino įsitikinimo, kad karo tęsimas lems jo žlugimą, klausimas. Taigi, reikia prieiti prie tokios situacijos.“

Pagrindinės interviu temos

  • Mąstymas apie Ukrainą kaip apie Rusijos pasienio teritoriją yra šiuolaikinis prietaras
  • Įvardijo, kokios buvo psichologinės Rusijos pergalės
  • Žmonės vis dar pervertina Rusiją
  • Klaida manyti, kad dėl derybų reikia nutraukti Ukrainos apginklavimą
  • Rusija laužo taisykles ir verčia Vakarus laikytis jų taisyklių, tad reikia būti labiau nenuspėjamiems
  • Ką Ukrainai reikštų K.Harris pergalė JAV
  • Kaip ir per kiek laiko turėtų baigtis karas Ukrainoje

„Jaučiu, kad gyvenimas Ukrainoje kupinas neįtikėtino skausmo ir tragedijos, bet žmonės ir toliau daro tai, ką turi daryti, kasdien džiaugiasi gyvenimu ir jį vertina“, – sakė populiarus amerikiečių intelektualas Timothy Snyderis „New Voice“ žurnalistei per greitus pietus rudenėjančiame Kyjive.

Vienas įtakingiausių pasaulio istorikų, Jeilio universiteto profesorius, beprotiškai susirūpinęs Ukrainos ateitimi, rugsėjo pradžioje atvyko į šalį viešai pristatyti projekto „Ukrainos istorija: pasaulinė iniciatyva“ (Ukrainian History: A Global Initiative) kaip jo tarptautinės tarybos vadovas.

Ukrainos istorijos permąstymas pasaulio kontekste nuo seniausių laikų iki šių dienų yra mėgstamiausia mokslininko tema jau mažiausiai 10 metų ir sutampa su projekto tikslu. T.Snyderis projekte dirbs kartu su maždaug 90 Ukrainos ir užsienio istorikų ir prisipažįsta, kad ambicingesnio sumanymo dar nėra buvę.

Apskritai per savo savaitę Ukrainoje JAV istorikas turėjo daug darbo – aplankė Lvivą ir jo karo tyrinėtojus, nuvyko į Charkivą pamatyti, kaip mokosi ir treniruojasi Chartijos brigados kariai bei dalyvavo YES konferencijoje – Ukrainos diskusijų platformoje, į kurią kasmet susirenka įtakingi žmonės iš viso pasaulio.

– Kaip jums atrodė ukrainiečiai per savaitę, praleistą Ukrainoje?

– Pajutau, kad žmonėms čia labai sunku – tiek fronte, tiek namie, tačiau jie ir toliau daro tai, ką turi daryti. Vakaruose dažnai manoma, kad kai keičiasi visuomenės nuotaikos, keičiasi ir veiksmai. Tačiau taip yra ne visada.

Ukrainoje jūsų nuotaika gali keistis nuo optimistinės iki pesimistinės, bet jūs vis tiek toliau darysite tai, ką darote. Esu kalbėjęs su Ukrainos kariais, ypač tais, kurie ilgai dalyvavo kare, kuriems nutiko daug baisių dalykų, ir jų nuotaika daug kartų keitėsi, bet jie vis tiek dar daro tai, ką turi daryti. Savo nedideliuose projektuose stengiuosi daryti viską, kas įmanoma, kad padėčiau ukrainiečiams ištaisyti karą, įžvelgti to, kas vyksta, svarbą ir dalyvauti platesnėse diskusijose su kitais žmonėmis, kurie atvyksta į Ukrainą ir kuriems ji rūpi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas