Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 05

Penkios karo Ukrainoje pamokos Lietuvai: nuo feisbuko iki tankų ir artilerijos

Jei neturi tanko, turėk bent jau kuo jį sunaikinti, o artilerija vis dar yra karo dievas – tai vienos iš svarbių karybos tiesų, kurias dar kartą patvirtino pirmosios šimtas karo Ukrainoje dienų. Pirmasis tokio masto konfliktas Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo daugelį analitikų, karybos ekspertų ir planuotojų privertė permąstyti kai kurias iki tol visuotinai priimtas tiesas, dalį jų papildyti, o dalies – atsisakyti. Bent jau dalį esminių šio karo pamokų tiesiogiai galima pritaikyti ir Lietuvos kariuomenei.
Ukrainos kariai Lysychanske
Ukrainos kariai Lysychanske / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Nors visi sutinka, kad toli siekiančių išvadų iš pirmojo šimto dienų nereikėtų daryti, nes tikrosios spalvos išryškės tik išsisklaidžius karo miglai, tačiau kai kurios pamokos yra akivaizdžios. Jei karas baigtųsi rytoj ar po dar kelis metus trukusios kruvinos kovos, šios pamokos greičiausiai ir toliau išliktų svarbiomis.

Jei neturi tanko, turėk bent jau kuo jį sunaikinti

Internete plintant vaizdo įrašams su į viršų kylančiais pamuštų Rusijos kariuomenės tankų bokšteliais, nemažai žmonių džiugiai skubėjo laidoti šį karo lauko meškiną. Tankų amžius praėjo, sakė jie, tačiau alternatyvos nepasiūlė.

Alternatyvos tankui nemato ir abi kariaujančios šalys – Rusija į frontą siunčia senutėlius T-62, o Ukraina iš Vakarų prašo ir reikalauja būtent sunkiosios ginkluotės – ne visureigių, o tankų ir kitos šarvuotos technikos.

Kol kas mūšio lauke neatsirado nieko, kas galėtų visiškai pakeisti tankus. Atskira technika gali pasiūlyti panašias charakteristikas – manevrą, mobilumą, šarvą ir ugnies galią – tačiau nėra kitos tokios, kuri galėtų pasiūlyti visas jas kartu. Kontrataką galima įvykdyti ir be tanko, tačiau – gerokai sunkiau.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sunaikintas rusų tankas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sunaikintas rusų tankas Ukrainoje

Nors tankas – ne F.Nietzschės Dievas ir dar nemirė, tačiau karo paveikslą keičia vis tobulėjančios prieštankinės priemonės.

Kelias dešimtis tonų sveriantys plieno šarvų monstrai neatsilaiko prieš keliolika kilogramų sveriančius „Javelin“ ar „NLAW“ sviedinius, o turkiško bepiločio orlaivio „Bayraktar TB2“ pavadinimą jau žino visi nuo bamblio iki močiutės. Visi šie ginklai apsunkino tankų gyvenimą, tačiau toli gražu jų neišstūmė ir nepavertė seniena.

Tikėtis pamatyti tanką Lietuvos kariuomenėje kol kas nereikėtų ir šią ginkluotės spragą šiuo metu sėkmingai užpildo sąjungininkai – Pabradėje dislokuotas JAV sunkusis batalionas ir Rukloje veikiantys jungtinio NATO Priešakinių pajėgų bataliono kariai, tad Lietuvai belieka tik galąsti savo durklus, o ne ieškoti kardų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./JAV kariai atvyko į Lietuvą
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./JAV kariai atvyko į Lietuvą

„Lietuva vis turi galvoti apie ginkluotę – svarbiausia, sakyčiau, yra prieštankinė ginkluotė. Nors NATO galėtų labai greitai ateiti į Lietuvos pagalbą oro pajėgomis, reikia Lietuvai turėti ir priešlėktuvines raketas. Bet prieštankinės, kaip „Javelin“, yra svarbiausia“, – 15min sakė buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Kronkaitis.

Tokios mintys atitinka ir tai, kas sukasi Lietuvos gynybos planų rengėjų galvose – toliau įsigyjami papildomi „Javelin“ paleidėjai ir raketos, neseniai kariuomenė užsisakė ir papildomų „Spike“ raketų bei paleidėjų, perkamos ir prieštankinės minos bei „Switchblade 600” dronai savižudžiai, nešantys tą pačią „Javelin“ kovinę galvutę.

Nors anksčiau skeptiškai žiūrėta į „Bayraktar“ panaudojimą Lietuvos sąlygomis, tačiau šiuo metu pasigirsta kalbų ir apie tokio ar panašaus taktinio bepiločio orlaivio pajėgumo vystymą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sunaikintas Rusijos tankas netoli Kijevo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sunaikintas Rusijos tankas netoli Kijevo

Sujungus visas šias prieštankines priemones su sąjungininkų šarvuota technika, ištobulinus jų panaudojimą, taikinių atranką, pasalų taktikas, sąveiką su kitomis pajėgų rūšimis, galima tikėtis, kad rusiški tankai strigtų lietuviškuose smėlynuose neprasčiau nei ukrainietiškame juodžemyje.

Karo Ukrainoje pamokos

  • Jei neturi tanko, turėk bent kuo jį sunaikinti
  • Dronai yra karo dabartis ir ateitis
  • Klaviatūros riteriai – irgi kariai
  • Tikėkis geriausio, bet ruoškis blogiausiam
  • Artilerija vis dar yra karo dievas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas