Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 10

Pirmoji naktis po nepaprastosios padėties įvedimo: kaip atrodo draudžiama zona

Nuo trečiadienio vidurnakčio Lietuvos pasienio ruože ir penkis kilometrus nuo jo į šalies gilumą besitęsiančioje teritorijoje mėnesiui įsigaliojo nepaprastoji padėtis. Dar antradienio vakarą pasienio savivaldybėse jau buvo stebimos sustiprintos pasieniečių, policijos ir kariškių pajėgos. Vos įsigaliojus ribojimams, 15min žurnalistai apsilankė Varėnos rajono ir Druskininkų savivaldybėse.
Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnas Latežerio kaime (Druskininkų sav.)  tikrina dokumentus įvažiuojant į nepaprastosios padėties zoną pasienyje
Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnas Latežerio kaime (Druskininkų sav.) tikrina dokumentus įvažiuojant į nepaprastosios padėties zoną pasienyje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Keliolika minučių po vidurnakčio. Druskininkų gatvėse nė gyvos dvasios. Vienintelis sutiktas paspirtukininkas kelią nusprendžia kirsti prieš pat mūsų automobilį. Tenka sustoti ir praleisti nenuoramą. Netrukus prasilenkiame su vienišu taksi. Miestas kaip išmiręs.

Miesto pakraštyje sutinkame pirmuosius pareigūnus. Tačiau mes jiems nepasirodome įdomūs. Pravažiuojame nestabdomi.

Netrukus pasiekiame ženklą „Pasienio ruožas“. Tai jau antroji ir daug griežčiau saugoma zona. Vis dar nesutinkame nė gyvos dvasios.

Vidmanto Balkūno / 15 min nuotr. / Pasienio ruožo pradžią žymintis ženklas, netoli Ratnyčios kaimo (Druskininkų sav.)
Vidmanto Balkūno / 15 min nuotr. / Pasienio ruožo pradžią žymintis ženklas, netoli Ratnyčios kaimo (Druskininkų sav.)

Pirmasis patikros postas

Latežerio kaimas nuo Baltarusijos sienos nutolęs maždaug 5 kilometrus. Čia – pirmasis patikros punktas. Sako, jie bus mobilūs ir nuolat judės. Dabar čia stovi Valstybės sienos apsaugos tarnybos, policijos bei kariškių automobiliai. Netrukus prisijungia dar vienas policijos ekipažas.

Judėjimo nėra, todėl pareigūnai šildosi automobiliuose. Nakties temperatūra tuoj gali kristi žemiau nulio. Šį rudenį tai dar neįprasta, todėl atrodo, kad pakilus nuo šildomos sėdynės lauke kone gelia kaulus.

Kaip niekad mandagus pareigūnas tikrina dokumentus. Per radijo stotelę praneša reikiamą informaciją užkardai. Mes žurnalistai, todėl galime važiuoti toliau. Gyvenantiems kitose savivaldybėse jų kelionė į pasienį čia greičiausiai ir baigtųsi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnas Latežerio kaime (Druskininkų sav.) tikrina dokumentus įvažiuojant į nepaprastosios padėties zoną pasienyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnas Latežerio kaime (Druskininkų sav.) tikrina dokumentus įvažiuojant į nepaprastosios padėties zoną pasienyje

Pasienyje – gausios pareigūnų pajėgos

Maždaug 01.05 val. kertame Varėnos rajono ribą. Netrukus kiek toliau nuo kelio tarp medžių šmėkšteli kariškių „Humvee“ visureigis. Maskuojamomis spalvomis dažytas automobilis nėra lengvai pastebimas. Kariškių taip pat nematyti aplink.

Vos už poros kilometrų posūkyje prasilenkiame su priešpriešais atvažiuojančiu policijos ekipažu. Šis akimirkai pristabdo, tikriausiai svarstydamas, stabdyti mus ar ne, bet netrukus mes jau tolstame taip veidrodėlyje ir neišvydę švyturėlių.

Netrukus vėl tenka šiek tiek pristabdyti automobilį ir perjungti šviesas. Šalikelėje stovi policijos ekipažas. Bene ketvirtas per dvidešimt kilometrų. Tačiau ir jis nesureaguoja į mūsų pravažiavimą.

Paskutinįjį policijos patrulį sutinkam Marcinkonių kaime. Panašu, kad į pasienį mestos tikrai nemažos pajėgos.

Pareigūnai sako, kad pati pradžia bus sunkiausia, nes Lietuvoje to dar niekada nebuvo. Kartu ramina, kad viskas bus gerai ir visiems atvykstantiems žmonėms pataria turėti asmens ir nuosavybės dokumentus. Tai pagreitins procedūras ir leis greičiau pasiekti savo namus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nepaprastosios padėties pasienyje mobilusis patikros postas Latežerio kaime (Druskininkų sav.)
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nepaprastosios padėties pasienyje mobilusis patikros postas Latežerio kaime (Druskininkų sav.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito