Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 29

Rusijos miestų afišose – dezinformacija apie šalies autorių atsisakymą Europoje

Kovoje prieš sankcijas Rusijos propaganda neapsiriboja internetine erdve ar žiniasklaida – kai kurių miestų gatvėse pasirodė afišos, klaidingai teigiančios, esą Antono Čechovo pjesės Europos teatruose nebestatomos, „atšaukiami“ ir kiti rusų autoriai. Tai tik iš dalies tiesa – iš solidarumo Ukrainai Rusijos autorių kol kas pareiškė atsisakanti tik Lenkija.
Fiodoras Dostojevskis
Fiodoras Dostojevskis / 123RF ir Wikimedia commons nuotr.

„Čechovo pjesių Europoje nebestato. Mes nuo to nepradėsime mažiau mylėti Shakespeare'o. Kultūros neatšauksi“, – tokie užrašai pasirodė Sankt Peterburgo, Maskvos ir Samaros gatvėse.

Tai – ne vienintelis tokio pobūdžio plakatas Rusijoje.

Facebook nuotr./Plakatai Rusijos gatvėse
Facebook nuotr./Plakatai Rusijos gatvėse

Dar vienas gatvės reklamos stendo užrašas skelbia, kad Europos miestuose atsisakoma groti rusų kompozitoriaus Dmitrijaus Šostakovičiaus kūrinius, tačiau rusai, esą, dėl to Antonio Vivaldi muzikos neatsisakys.

Tai irgi netiesa – kompozitoriaus kūrinius iš repertuarų pareiškė išimanti tik vieno Lenkijos miesto filharmonija.

Facebook nuotr./Plakatai Rusijos gatvėse
Facebook nuotr./Plakatai Rusijos gatvėse

Tvirtinimas, kad pasaulyje atsisakoma skaityti paskaitas apie rusų rašytoją Fiodorą Dostojevskį, taip pat neatitinka tiesos.

Bilietus į A.Čechovo spektaklį „Trys seserys“ parduoda vokiečių teatras, „Dėdę Vanią“ stato britai, Milano universitetas atšaukė, bet grąžino F.Dostojevskio kursą, o Bostone skamba P.Čaikovskio muzika.

Filharmonija Bidgošče (Lenkijoja) tikrai atsisakė atlikti rusų autorių kūrinius kaip solidarumo su Ukrainos žmonėmis ženklą, tačiau įstaigos vadovybė pabrėžė, kad nuo rusų kultūros laimėjimų nenusigręžė.

Facebook nuotr./Plakatai Rusijos gatvėse
Facebook nuotr./Plakatai Rusijos gatvėse

Cituoja prezidentą?

Neaišku, kada šie plakatai buvo patalpinti miestų gatvėse.

Vardijamų autorių sąrašas panašus į tą, kurį anksčiau skelbė Vladimiras Putinas savo kalboje apie „visko, kas susiję su Rusija“ „atšaukimą“ Vakaruose.

Jis pareiškė, kad prieš kurį laiką buvo „atšaukta“ rašytoja J.K.Rowling, o štai dabar tas pats esą daroma su rusų autoriais.

Knygų apie Harį Poterį autorę užgriuvo kritikos banga dėl virtinės socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtų įrašų apie translyčius žmones.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Gerard'as Depardieu
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Gerard'as Depardieu

„Čaikovskis, Šostakovičius, Rachmaninovas neįtraukti į koncertų plakatus. Rusų rašytojai ir jų knygos draudžiamos.

Paskutinį kartą tokią masinę kampaniją, kuria siekiama sunaikinti nepriimtiną literatūrą, naciai Vokietijoje vykdė beveik prieš 90 metų.

Mes visi dar prisimename kino kronikos kadrus, kur buvo deginamos knygos. Tą įsivaizduoti mūsų šalyje būtų neįmanoma. Ir mes nuo to apsaugoti mūsų kultūros dėka“, – pareiškė V. Putinas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas