Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 06 01

Rusijos propagandoje skelbiama, neva Lenkija aneksuos Ukrainą: tai netiesa

Stiprėjant Lenkijos ir Ukrainos santykiams, informacinėje erdvėje ėmė masiškai rastis melagienų, kuriose siekiama kiršinti šių šalių piliečius. Pastaruoju metu itin aktyviai platinama dezinformacija apie tai, kad Lenkija neva planuoja aneksuoti dalį Ukrainos, o tam „patvirtinti“ net platinami tariami būsimų karo veiksmų žemėlapiai. Atidžiau pasidomėjus aiškėja, kad šį melą dar 2014 metais paskleidė dabar jau miręs, prieštaringai vertintas Rusijos politikas Vladimiras Žirinovskis.
Vladimiras Žirinovskis
Vladimiras Žirinovskis / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Rusijos propagandininkai pastaruoju metu pamėgo kartoti, kad dvišaliai Lenkijos ir Ukrainos susitarimai „atriša rankas“ Lenkijai aneksuoti kaimyninę šalį.

Kremliui itin lojalios televizijos vedėja Olga Skabejeva akcentavo, kad „įstatymų bazė jau paruošta ir niekas nebetrukdo Lenkijai siųsti savo karių tiesiai į Ukrainą ir palikti juos ten neribotam laiko tarpui, tai yra visam laikui“.

Gegužės 31 dieną Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas pasitarimo nacionalinio saugumo klausimais metu kalbėjo apie Lenkijos „grobuoniškus planus“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Nikolajus Patruševas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Nikolajus Patruševas

„Vadinamieji Kyjivo režimo Vakarų partneriai taip pat nieko prieš pasinaudoti esama padėtimi savanaudiškais tikslais ir turi ypatingų planų Ukrainos žemėms. (...) Lenkija jau ėmėsi užgrobimo veiksmų Ukrainos vakarų teritorijos atžvilgiu“, – pareiškė N.Patruševas.

Savo teiginiui patvirtinti jis pacitavo Lenkijos prezidento žodžius, kad jau netrukus Lenkijos ir Ukrainos siena išnyks.

Tačiau Lenkijos vadovas kalbėjo ne apie aneksiją, o apie dvišalių santykių stiprėjimą ir Ukrainos priėmimą į Europos Sąjungą (ES).

AFP/ „Scanpix“ nuotr./A.Duda ir V.Zelenskis
AFP/ „Scanpix“ nuotr./A.Duda ir V.Zelenskis

Rimti „įrodymai“

Vienas ryškiausių Rusijos propagandininkų – Dmitrijus Kiseliovas – savo vedamoje laidoje net pademonstravo žemėlapį, kuris neva įrodo Lenkijos ekspansionistinius ketinimus.

Šiuo žemėlapiu prieš tai socialiniuose tinkluose pasidalijo valstybės išdavyste kaltinamas ir ne kartą melagienas skleidęs buvęs Ukrainos parlamentaras Ilja Kyva.

„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija

Apie tai netrukus ėmė skelbti daugelis propagandinių Rusijos naujienų portalų.

D.Kiseliovo teigimu, I.Kyvos publikuotas žemėlapis anksčiau buvo rodytas Lenkijos televizijos laidos metu, o tai – įrodymas, kad ši šalis rengiasi aneksuoti dalį Ukrainos teritorijų.

Žemėlapis iš tiesų rodytas vienoje Lenkijos informacinėje laidoje, tačiau rusų propagandininkai tarsi netyčia „pamiršo“ paminėti jos kontekstą.

Tuo metu buvo pasakojama apie išsišokėlio rusų politiko V.Žirinovskio pareiškimą.

Ragino pasidalyti Ukrainą

V.Žirinovskis buvo pagarsėjęs provokacijomis ir antivakarietiškomis tiradomis.

2014 metais jis ėmė siūlyti Lenkijai surengti visuotinį referendumą, kuriuo esą būtų įtvirtintas dalies Ukrainos žemių „prijungimas“. Tuo metu politikas dar siūlė, kad likusias Ukrainos žemes galėtų paslaugiai „priglausti“ Vengrija, Rumunija ir Rusija.

Nei lenkai, nei kitos šalys rimtai nereagavo į tokį rusų politiko „pasiūlymą“, tačiau dabar šis žemėlapis propagandininkų rankose virto „įrodymu“, kad Lenkija ketina aneksuoti dalį Ukrainos teritorijų. Tai nėra tiesa.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas