Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 21

Rudenį sergamumas COVID-19 gali išaugti: ateina naujos atmainos, gali sugrįžti kaukės

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, jog rudenį sergamumas COVID-19, tikėtina, išaugs. Europoje plinta dvi naujos ir greičiau plintančias omikron atmainos – BA.4 ir BA.5. Viruso mutacijoms kuriamos adaptuotos vakcinos, kurios Lietuvą galėtų pasiekti jau rudenį.
Arūnas Dulkys
Arūnas Dulkys / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, jog rudenį sergamumas COVID-19, tikėtina, išaugs. Jeigu nepuls sunkesnė viruso atmaina, ligos našta galimai bus mažesnė, nei iki šiol, dėl aukštos imunizacijos, kuri šalyje siekia 80 proc.

„Labai tikėtina, kad rudenį turėsime didesnį sergamumą (..). Tikimės, kad nebus naujų atmainų. Šiuo metu esame budėjimo ir susikaupimo režime, ruošiamės rudeniui“, – teigė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Tikėtina, kad skiepytis bus kviečiami visi

Kol kas SAM rekomenduoja visiems pasiskiepyti pagal pirminę vakcinacijos schemą ir sustiprinančiąja doze.

Nuo gegužės pabaigos galima skiepytis ir ketvirtąja COVID-19 vakcinos doze. Šiuo metu papildomą dozę gali gauti gyventojai, kuriems virusas kelia didžiausią riziką – lėtinėmis imunitetą silpninančiomis ligomis sergantys pilnamečiai asmenys, taip pat tie, kurių imuninės sistemos funkcija yra sunkiai sutrikusi, bei asmenys, kuriems yra taikomas gydymas imuninę sistemą slopinančiais vaistais.

SAM teigia, jog kitų gyventojų grupių vakcinaciją ketvirtąja doze planuojama pradėti artėjant rudeniui. Galimybė pasiskiepyti ketvirtąja doze bus suteikta asmenims, vyresniems nei 80 metų, taip pat asmenims sergantiems lėtinėmis ligomis.

„Kai kuriose šalyse jau leidžiama skiepytis žmonėms, kuriems daugiau nei 75, 70 metų. Labai tikėtina, kad ir mes pakviesime tam tikrų grupių amžiaus žmones skiepytis. Ar bus visi kviečiami skiepytis? Šiandien pasakyti dar negalime. Daromi tyrimai, tikimės Europos vaistų agentūros rekomendacijų. Tačiau jeigu klaustumėte – ar tikėtina? Sakyčiau, tikėtina“, – teigė ministras.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“

Jeigu koronaviruso atvejų šalyje daugės, viena pirmųjų prevencinių priemonių planuojama įvesti rekomendacinį ar net privalomą kaukių dėvėjimą.

„Tik jas reikia taisyklingai nešioti. Ekstremalios situacijos pabaigoje, prieš einant į parduotuvę iš kišenės išsitraukdavom suglamžytą kaukę, tai neaišku, nuo ko tokios priemonės gali apsaugoti“, – teigė sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

Greičiau plintančios atmainos

Pasaulio sveikatos organizacija balandžio viduryje paskelbė aptikusi dvi naujas ir greičiau plintančias omikron atmainas – BA.4 ir BA.5.

Gegužės pabaigoje naujasis BA.5 sukėlė COVID atvejų šuolį Portugalijoje. Šiuo metu ši šalis pagal užsikrėtimų skaičių yra antra pasaulyje, o pagal mirčių nuo viruso skaičių yra trečia pasaulyje.

COVID-19 susirgimų daugėja ir kitose Europos valstybėse taip pat ir Lietuvoje. Tai anot, A.Bilotienės-Motiejūnienės, susiję su tuo, jog valstybėje šiuo metu nėra jokių ribojimų.

Vienu metu gripas ir koronavirusas

Kol kas Lietuvoje sekoskyra nevykdoma – netiriama, ar šalyje neatsirado naujosios viruso atmainos.

„Labai svarbu, kaip pasiskiepijusių žmonių imunitetas reaguos į ateinančio rudens bangą. Gali atsirasti ir naujų atmainų Lietuvoje, tačiau kol kas atliekami tyrimai tik su viruso atmainomis, kurios šalyje dabar yra“, – teigė sveikatos apsaugos viceministrė.

A.Dulkys perspėja, jog atslūgus pandemijai sugrįžta kitos ligos, pavyzdžiui, gripas, todėl tikėtina, kad pasitaikys atvejų, kai žmonės vienu metu sirgs ir gripu, ir koronavirusu.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arūnas Dulkys
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arūnas Dulkys

„Naujosios atmainos simptomai yra standartiniai – temperatūra, kosulys, sloga, silpnumas išlieka ilgesnį laiką. Su medikais tenka kalbėti, kad silpnumas tęsiasi net kelis mėnesius, pavieniais atvejais – galvos skausmai“, – teigė A.Bilotienė-Motiejūnienė.

Paros vidurkis: 160 atvejų

Kaip skelbia Statistikos departamentas, naujų atvejų skaičius, per 14 dienų tenkantis 100 tūkst. gyventojų, Lietuvoje siekia 74,2 atvejo. Pastarųjų 7 dienų naujų atvejų vidurkis parai – 160 atvejų, mirčių – 6.

Šiuo metu šalyje serga 2028 asmenys. Per pastarąją parą nustatyti 382 nauji atvejai.

Nuo gegužės 1 d. šalyje atšaukus ekstremaliąją situaciją dėl COVID-19 viruso nebeliko mobiliųjų punktų, testavimas ir vakcinacija šiuo metu vykdomi tik gydymo įstaigose.

A.Dulkys teigia, kad jeigu šalyje atvejų daugės, galėtų sugrįžti ir mobilieji vakcinacijos bei tyrimų punktai.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Mobilusis koronaviruso testavimo punktas Panevėžyje
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Mobilusis koronaviruso testavimo punktas Panevėžyje

Pamatysime apleistų ligų pasekmes

Iki šiol nuo koronaviruso šalyje mirė 9158 asmenys, dauguma mirusiųjų buvo neskiepyti.

Tačiau SAM perspėja, jog pandemijos metu žmonės nesigydė kitų ligų, todėl koronaviruso pandemijos poveikį mirštamumo rodikliams galime jausti dar ilgai.

„Kai lyginamės su kitomis šalimis, turime atkreipti dėmesį, kad dar iki COVID-19, kol žmogus kreipdavosi į gydymosi įstaigą, buvome vieni blogiausių – mes neskiriame dėmesio savo sveikatai. Kai prasidėjo COVID-19, sumažėjo paslaugų, prasidėjo – bijau eiti į ligoninę, nes bijau užsikrėsti – tai duoda pasekmes. Mes dar matysime šias pasekmes, matysime, kiek dar yra žmonių su apleistomis ligomis“, – teigė A.Dulkys.

Bus vakcinuojama nuo beždžionių raupų

Viceministrė teigė, jog jeigu būtų nustatytas beždžionių raupų susirgimas Lietuvoje, per pirmąsias 4 dienas, artimieji asmenys, kurie gyvena su sergančiuoju, galėtų būti vakcinuojami.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Lietuva kol kas vakcinų nuo beždžionių raupų neturi.

„Šiuo metu yra derinami sutarčių klausimai. Esame pareiškę poreikį, manau per dvi ar tris savaites vakcinos Lietuvą turėtų pasiekti. Yra šalių, kuriose yra jau nustatyti susirgimai, todėl vakcinos pirmiausiai pasieks šias šalis“, – teigė A.Bilotienė-Motiejūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento