Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 18

Šiaulių poliklinikoje susmukusio vyro mirtis klaidingai siejama su vakcinomis

Žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie tai, kad Šiauliuose, Centro poliklinikos oftalmologų kabinete netikėtai mirė vyras, ši nelaimė netruko apaugti sąmokslo teorijomis. Socialinio tinklo „Facebook“ grupėse, kuriose renkasi skiepų priešininkai, imta tvirtinti, kad mirtis poliklinikos lankytoją ištiko dėl skiepo nuo COVID-19 šalutinių reiškinių. Valstybinės vaistų kontrolės komisijos (VVKT) atstovai tokias sąsajas paneigė.
Trombas
Trombas / 123RF.com nuotr.

Vasario 11 dieną visuomenę pasiekė žinia, kad Šiaulių apskrities policijos tyrėjai atlieka tyrimą dėl 1975 metų gimusio vyro mirties.

Anot policijos atstovų, mirtis vyrą ištiko apie 11.30 val. okulisto kabinete.

„Vyras atvyko pas mus. Kabinete, kur dirba ne vienas gydytojas, pacientas staigiai iškrito. Kol atvyko greitosios pagalbos ekipažas, poliklinikos gydytojai darė širdies masažą ir stengėsi atgaivinti žmogų. Deja, nei jie, nei greitosios medikai padėti jau niekuo negalėjo. Skrodimas parodys, nuo ko žmogus mirė, bet pirminė diagnozė būtų ūmi tromboembolija“, – portalui visuomenesbalsas.lt apie nelaimę pasakojo Šiaulių Centro poliklinikos direktorius.

Netrukus socialiniuose tinkluose imta platinti dezinformaciją, esą vyrą mirtis ištiko dėl komplikacijų, susijusių su vakcinomis nuo COVID-19.

Tokius gandus paskatino pirminiai spėjimai, kad mirusiojo širdis galimai sustojo dėl trombo.

Gandai apie mirtis nuo vakcinų – nepagrįsti

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose itin padaugėjo įrašų apie mirusius, apalpusius ar kitokių sveikatos sutrikimų patyrusius žmones su komentarais, esą taip nutiko dėl vakcinų nuo koronaviruso.

VVKT, registruojanti nepageidaujamus šalutinius poveikius po skiepų, dar nė sykio nenustatė, kad kas nors būtų miręs dėl šių vakcinų.

Kaip portalą 15min informavo VVKT atstovė spaudai Aistė Tautvydienė, per visą vakcinacijos laikotarpį buvo gauti 34 pranešimai apie žmonių mirtis po vakcinacijos.

Tačiau nė vienu atveju priežastinis ryšys tarp vakcinos ir mirties nebuvo nustatytas.

Pavojingesnė liga, ne skiepas

Nors masinės vakcinacijos pradžioje dėl gamintojo „AstraZeneca“ vakcinų itin retai sukeliamų kraujo krešulių kilo didžiulis triukšmas, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) tokias komplikacijas po skiepo vertina kaip „itin retas“.

Kur kas dažniau tromboemboliją sukelia persirgta COVID-19 liga.

Koronavirusas gali sukelti rimtų komplikacijų, kai trombai „užkemša“ kraujagysles.

Kardiologai įspėja, kad šis virusas nusitaiko ne tik į plaučių audinių ląsteles, bet įsiskverbia į endotelį – vidinį kraujagyslės audinį, todėl mirties priežastimi gali tapti infarktas ar insultas.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoja kardiologė Milda Kovaitė apgailestavo, kad daug žmonių neįvertina koronaviruso klastingumo, jie mano, kad tai tik peršalimas, bet ši liga gali sukelti daug žalos sveikatai.

Atlikę ne vieną tyrimą apie šio koronaviruso poveikį sergantiesiems lėtinėmis ligomis mokslininkai įsitikinę, kad ne mažiau svarbu nei imuniteto stiprinimas yra teisinga kraujotakos kontrolė. Mokslininkų duomenimis, trombozė yra viena pavojingiausių COVID-19 komplikacijų.

Pavojus patekti į ligoninę ar mirti dėl kraujo krešulių koronavirusu persirgusiam asmeniui yra daug didesnis nei žmonėms, kurie buvo paskiepyti, rodo atlikti tyrimai.

Vakcinos
Vakcinos

Itin reta komplikacija

Preėjusių metų balandį Europos vaistų agentūros (EVA) vadovė Emer Cooke paskelbė, kad gamintojo „AstraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19 suteikiama nauda nusveria šalutinio poveikio riziką.

„EVA vaistų saugumo vertinimo ekspertų komitetas (PRAC) nusprendė, kad neįprasti kraujo krešuliai su nukritusiu trombocitų lygiu turėtų būti nurodomi kaip labai reti „Vaxzevria“ vakcinos šalutiniai poveikiai“, – per spaudos konferenciją kalbėjo E.Cooke.

Tačiau kartu ji pabrėžė, kad vakcinos nauda vis dar nusveria šalutinio poveikio pavojų: „COVID-19 kelia hospitalizavimo ir mirties riziką. Pranešami kraujo krešulių kartu su nukritusiu trombocitų lygiu atvejai yra labai reti, ir bendra vakcinos nauja saugant nuo COVID-19 nusveria šalutinio poveikio riziką.“

Nors kraujo krešulių susidarymo esant mažam trombocitų kiekiui po vakcinacijos atvejai yra labai reti, EVA primena žmonėms žinoti simptomus (žr. žemiau), kad prireikus jie galėtų greitai gauti specializuotą medicininę pagalbą.

Specialistai pataria stebėti savo organizmo būklę ir kreiptis į medikus per tris savaites po vakcinacijos pajutus vieną iš šių simptomų: dusulį, krūtinės skausmą, kojos patinimą, kojų skausmą, nuolatinį pilvo skausmą, neurologinių simptomų, tokių, kaip stiprus ir nuolatinis galvos skausmas, neryškus matymas, sumišimas ar traukuliai (priepuoliai), neįprastas odos mėlynes arba apvalias taškines dėmeles už injekcijos vietos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas