Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 dažniausiai užduodami klausimai apie piloto profesiją

Visame pasaulyje sparčiai auganti aviacijos rinka vis labiau skatina visuomenės domėjimąsi karjeros galimybėmis šioje srityje. Iš tiesų, aviacijoje save realizuoti galima įvairiausiose pozicijose, tačiau daugiausia dėmesio sulaukia svajingoji piloto profesija. Neretai gimusi dar vaikystėje, pirmą kartą akimis nusekus dangumi skriejanti lėktuvą ar pamačius pasitempusį pilotą, ši profesija pasėja nemažai klausimų ne tik svajojantiems jaunuoliams, bet ir jų tėvams.
Lakūnai
Lakūnai / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Aviacija

1) Piloto profesija – ekstremali ir pavojinga?

Ši prielaida yra viena dažniausiai pasitaikančių ir... visiškai klaidinga. Taip, deja, aviacijoje nelaimės kol kas neišvengiamos.

Tačiau jei palygintume nelaimingų atsitikimų kitomis transporto priemonėmis statistinius duomenis, matytume, jog kelionės lėktuvu vis dar išlieka saugiausiu keliavimo būdu.

Per 2014 m. pasaulyje buvo įvykdyta per 30 milijonų keleivinių skrydžių iš jų tik 12 katastrofų, pareikalavusių gyvybių. Važiuoti automobiliu yra pavojingiau 100-tą kartų, o motociklu – net 3000 kartų.

2) Kokių savybių reikia, norint tapti pilotu?

Pirmiausia, asmuo turi būti sulaukęs pilnametystės – 18-os metų. Būsimas pilotas taip pat turi pasižymėti geromis matematikos, fizikos ir anglų kalbos žiniomis – tai yra vieni svarbiausių kriterijų.

Kelionės lėktuvu vis dar išlieka saugiausiu keliavimo būdu

Sakoma, jog geras pilotas turi 10 proc. specialiųjų įgūdžių, o likusius 90 proc. sudaro tinkamos asmeninės savybės.

Todėl būsimam pilotui svarbu lavinti reakciją, komandinio darbo, streso valdymo, sprendimų priėmimo įgūdžius. Svarbiausia – spinduliuoti motyvacija dirbti šį darbą.

3) Kiek svarbi sveikata ir fizinis pasiruošimas?

Būsimieji studentai turi atitikti tam tikrus medicininius reikalavimus, norėdami įgyti 1-os klasės medicinos sertifikatą (norintiems skraidyti komerciniais tikslais) arba 2-os klasės medicininį sertifikatą (norintiems skraidyti savo malonumui).

Būsimas pilotas taip pat turi pasižymėti geromis matematikos, fizikos ir anglų kalbos žiniomis – tai yra vieni svarbiausių kriterijų

Sveikatos reikalavimus reglamentuoja Europos aviacijos saugumo agentūra (EASA), todėl medicininės apžiūros metu nuodugniai tikrinama būsimų pilotų sveikata.

Keliami tam tikri sveikatos reikalavimai, pavyzdžiui pilotas negali sirgti širdies ar kitomis lėtinėmis ligomis ir pan.

Tačiau yra toleruojami tam tikri nukrypimai nuo normos, tad jei nešiojate akinius, tai dar nereiškia, jog negalite tapti pilotu. Nors pilotams nėra keliami reikalavimai atlikti kokius nors fizinius normatyvus, visgi, medicininė apžiūra atliekama reguliariai.

Todėl norint išlaikyti gerą sveikatą, kaip ir kitiems žmonėms, patariama reguliariai sportuoti ir sveikai gyventi.

Projekto partnerio turinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas