Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

30,5 tūkst. šalies abiturientų laiko privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą

Šeštadienį daugiau kaip 30,5 tūkst. abiturientų laiko privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą – valstybinį arba mokyklinį.
Vilniaus Žvėryno gimnazijoje abiturientai renkasi į lietuvių kalbos egzaminą
Vilniaus Žvėryno gimnazijoje abiturientai renkasi į lietuvių kalbos egzaminą / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Valstybinį egzaminą laikyti registravosi 18 602 kandidatai. Egzaminas bus vykdomas 171 Lietuvos savivaldybių administracijų įsteigtame centre. Mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą registravosi laikyti 11 996 kandidatai.

Tą pačią dieną bus vykdomas lietuvių kalbos ir literatūros kurtiesiems ir neprigirdintiesiems mokyklinis brandos egzaminas.

Egzamino pradžia – 9 val. Egzamino laikas yra 4 val., tačiau specialiųjų poreikių kandidatams laikas yra pratęstas 50 proc. – iki 15 val.

Pateikti autoriai – tik rekomenduojami

„Kaip ir ankstesniais metais, mokiniai turės parašyti rašinį, pasirinkę vieną temą iš siūlomų keturių: dviejų samprotaujamųjų ir dviejų literatūrinių. Per egzaminą prie kiekvienos temos bus pateikti du autoriai, tačiau jie bus tik rekomenduojami“, – praneša Nacionalinis egzaminų centras (NEC).

Rašant bus galima naudotis Dabartinės lietuvių kalbos žodynu.

Reikalavimas remtis bent vienu privalomu autoriumi lieka, bet mokiniai jį galės rinktis ne tik iš tų, kurie nurodyti prie temos, bet iš visų 36 šio dalyko bendrojoje programoje nurodytų privalomų autorių, kurie bus pateikti ir užduoties sąsiuvinyje.

Privalomi literatūros kurso autoriai yra: M.Mažvydas, M.Daukša, J.Radvanas, M.K.Sarbievijus, K.Donelaitis, A.Mickevičius, A.Baranauskas, V.Kudirka, Maironis, J.Biliūnas, J.Tumas-Vaižgantas, V.Krėvė, V.Mykolaitis-Putinas, J.Savickis, J.Aistis, H.Radauskas, S.Nėris, B.Sruoga, A.Škėma, Just. Marcinkevičius, M.Katiliškis, J.Aputis, S.Geda.

Privalomi konteksto autoriai, laikantiems valstybinį kalbos egzaminą yra: Šatrijos Ragana, Vyt. Mačernis, Br. Krivickas, M.Martinaitis, Č.Milošas, J.Vaičiūnaitė, A.Marčėnas, J.Kunčinas, M.Ivaškevičius, V.Šekspyras, J.V.Getė, F.Kafka, A.Kamiu.

Tiesa, trys Seimo konservatoriai dėl naujos egzamino vykdymo tvarkos kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą. Jų nuomone, nauja tvarka gali prieštarauti Konstitucijai, nes esą abiturientai laikyti ir išlaikyti egzaminą gali neskaitę nė vieno nacionalinės literatūros kūrinio, jiems nebeprivaloma susipažinti ir su Lietuvos istoriniu kultūriniu pasakojimu.

Šiais metais per lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą mokiniai galės naudotis suskaitmenintais privalomų programos autorių kūriniais kompiuteryje, atjungtame nuo interneto tinklo.

Galimybė naudotis kompiuteriu

„Naudotis kompiuteriu nėra būtina. Ši naujovė, viena vertus, yra pagalba mokiniui, antra vertus, – tam tikras laiko planavimo iššūkis, nes juk egzamino trukmė nepailgėja. Todėl kiekvienas pirmiausia turėtų pasverti, ar jam per egzaminą tikrai reikalingi šaltiniai, – perspėja NEC. – Norintieji pasinaudoti kompiuteriais turėtų tinkamai suplanuoti savo darbą ir numatyti, kada ir kiek laiko galės tam skirti.“

Iš viso per šį brandos egzaminą kompiuteriu galima naudotis 20 minučių (šį laiką išnaudojant vienu prisėdimu arba du kartus po 10 minučių), o iki egzamino pabaigos likus pusantros valandos, kompiuteriu galima naudotis tik 10 minučių, jei laukia kiti mokiniai.

Vienu kompiuteriu naudosis ne daugiau kaip septyni mokiniai. Jei, pavyzdžiui, jie visi vienu metu sumanys pasinaudoti kompiuteriu likus pusvalandžiui iki egzamino pabaigos, tą padaryti galės tik trys, o keturiems laiko nebeužteks.

Rašiklis – tik juodas

Šiais metais visų brandos egzaminų metu abiturientai turi rašyti juodai rašančiais tušinukais.

„Tai turėtų užtikrinti skenuotų atsakymų lapų vaizdų, kuriuos mokiniai mato skelbiant egzamino rezultatus, kokybę. Tą patvirtina jau įvykę egzaminai – šiais metais skenuotų vaizdų kokybė kur kas geresnė. Todėl eidamas į egzaminą mokinys turi dar kartą pasitikrinti, ar jo rašymo priemonė – juodai rašantis tušinukas – pakankamai gerai rašo“, – teigia NEC.

Apeliacijas reikės pateikti per dvi dienas

Lietuvių kalbos ir literatūros egzamino metu pateiktas rašinys bus vertinimas kiek kitaip nei anksčiau – ne 50, o 100 taškų.

Mokiniai, kurie neparašys pusės reikalaujamos apimties, bus vertinami tik už turinį, t.y. maksimaliai galės surinkti 42 taškus, jei turinio dalis bus įvertinta puikiai.

Mokinys, kuris nepasirems nė vienu iš 36 privalomų programinių autorių, egzamino neišlaikys. Tokiu atveju jis bus įvertintas „0“.

Apeliacijas dėl netenkinamų egzamino rezultatų bus galima pateikti per dvi dienas.

Kitą – valstybinį matematikos – egzaminą mokiniai laikys birželio 9 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas