Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 06 09 /20:10

Abiturientas po matematikos egzamino: „Kas antras bendraklasis mano, kad neišlaikys. Belieka laimės ieškoti svetur“

„Po valstybinio matematikos egzamino supratau – teisybės nėra“, – niūriomis nuotaikomis su 15min redakcija dalijosi abiturientas, nenorėjęs, kad jo tapatybė būtų viešinama. Šeštadienį 18 tūkst. Lietuvos abiturientų laikė matematikos egzaminą.
Egzaminas
Egzaminas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vaikinas teigė, kad, rodos, tiek stengtasi, tiek vakarų praleista prie knygų, tačiau lauktų vaisių šios pastangos neatnešė.

„Paklausus bendraklasių, kaip jiems sekėsi, kas antras atsakė, kad egzamino, ko gero, neišlaikys. Na, o jei pasiseks, tai labai prastais balais“, – redakcijai rašė abiturientas.

Svarbiausia, pasak jo, tai, kad palyginus ankstesnių metų brandos egzaminų užduotis, esą akivaizdūs skirtumai.

„Užduotys buvo įveikiamos, net prasčiau besimokantiems žmonėms, tačiau kas buvo šiandien, buvo tiesiog protu nesuvokiama. Mokykloje turėdami 6, 8 metinius vidurkius, egzamino nesugebėjome tinkamai atlikti. Buvo įveikiamas tik testas. Priėjus prie trečiosios egzamino dalies supratome, kad nieko gera nebereikia tikėtis“, – pasakojo vaikinas.

Visi planai studijuoti Lietuvoje ir kažko čia siekti, anot jo, nuplaukė.

Belieka tik klausti savęs, kur dėsiesi. Atsakymą į šį klausimą dauguma atsakė vienbalsiu – vyksiu į užsienį, – nuoskaudas liejo redakcijai parašęs abiturientas.

„Belieka tik klausti savęs, kur dėsiesi. Atsakymą į šį klausimą dauguma atsakė vienbalsiu – vyksiu į užsienį. Niekas nebemato prasmės ar noro čia dirbti, kuomet algos yra mažos, išsilavinimo pasiekti nepavyksta. Nacionalinis egzaminų centras, ko gero, neapgalvojo to, galbūt kaip tik stengėsi užduotis pateikti kuo sunkesnes, kad daugumą šiuolaikinio jaunimo dar labiau paslėptų ar tiesiog išstumtų iš Lietuvos“, – nuoskaudas liejo redakcijai parašęs abiturientas.

Išvada, pasak jo, paprasta, egzaminas buvo neapsakomai sudėtingas, palyginti su ankstesniais.

„Užduotys buvo įveikiamos“

Į redakciją kreipėsi kita abiturientė, šeštadienį laikiusi valstybinį brandos egzaminą ir taip pat juo nusivylusi

„Aš ne iš tų, kurie skundžiasi sunkiomis ar nė neįveikiamomis užduotimis. Užduotys buvo tikrai nelengvos, bet įveikiamos. Tiesiog manau, kad jų buvo per daug. Esu iš tų mokinių, kuriems matematika yra labai gera draugė, todėl labai norėjosi to šimtuko, bet jo, jau akivaizdu, kad negausiu, nes net iš savo užduočių sąsiuvinio nespėjau perrašyti kai kurių sprendimų. Kai vieną užduotį perrašant atsakymus praleidau, nes pagalvojau perrašysiu vėliau (buvo gana daug rašyti), jau rašant priešpaskutinės užduoties sprendimą už nugaros pasigirdo griežtas vyr. vykdytojo balsas, kad egzaminas baigtas ir griežtai nebegalima nieko rašyti“, – dėstė ji.

Anot jos, kas beliko – drebančiomis rankomis padėjo tušinuką ir išėjo iš patalpos.

Labiausiai merginai apmaudu, kad užduotys, jos vertinimu, tikrai buvo įveikiamos, bet pritrūko laiko, kad galėtų dar kartą viską detaliai peržiūrėti, atrasti savo „žioplas klaidas“: „Kai suskaičiuoji 6, o formulėje dėl nepaaiškinamų priežasčių įrašai 7, nes tikrai tokių buvo... Ir labiausiai apmaudu, kad tu padarai teisingai, o tiesiog nespėji pateikti savo atsakymo į atsakymų lapą“, – apmaudu dalijosi mergina.

Ji tikino nesanti iš licėjaus ir papildomai matematikos nesimokiusi: „Esu paprasta gimnazijos abiturientė (čia jei būtų tokių, kurie galvoja, kad mokausi sustiprintai matematikos ir todėl man buvo labai lengva). Taip pat vienoje vietoje atsakymų lape, 3 dalyje, sumaišiau uždavinių sprendimus vietomis, po to nuvedžiau rodykle keitimą, nes nenorėjau braukyti, tai vis smalsu, užskaitys ar ne? Vertins mano žioplumą ar mano žinias? Juk tikrins ne kompiuteris, o žmogus. Belieka tikėtis, kad žmogiškumo ir supratingumo vertintojai dar nestokoja, ir laukti“, – šyptelėjo mergina.

Pasitaikė užduočių ir apie „Pokemon“ žaidimą

Kaip pranešė Nacionalinis egzaminų centras, šeštadienį visiems kandidatams buvo pateikta užduotis, kurią sudarė trys dalys.

Visą matematikos valstybinio brandos egzamino užduotį sudaro 60 taškų, iš kurių 40 proc. atitinka bendrąjį kursą, t. y. 24 taškai, o 60 proc. – išplėstinį kursą, t. y. 36 taškai.

Užduotyje pateikti uždaviniai, kaip nurodo centras, pagal tematiką ir sudėtingumą skatina mokinius mąstyti taikant matematikos žinias ir sprendžiant ne tik matematinius, bet ir gyvenimiškus uždavinius, pavyzdžiui, keliais skirtingais būdais galima pastatyti mašinas stovėjimo aikštelėje, apskaičiuoti, kiek cukraus yra gėrime, apie jaunimo pamėgtą žaidimą „Pokemon“.

Matematikos valstybinio brandos egzamino kandidatų darbus vertins 170 vertintojų.

Pakilo kartelė

Priminsime, kad šįmet stojantiems į valstybės finansuojamas vietas būtina laikyti ne tik lietuvių kalbos ir literatūros, bet ir užsienio kalbos bei matematikos egzaminus. Nuo šių metų abiturientai, ketinantys studijuoti biomedicinos, fizikos ar technologijų mokslus, šiame egzamine turi surinkti ne mažiau kaip 25 balus. Pretenduojantiems į humanitarines studijas, meno pedagogikos ir humanitarinių dalykų pedagogikos studijas šio egzamino kartelė nepakilo – kaip iš ankstesniais metais iš matematikos egzamino pakanka surinkti mažiausiai 16 balų. Pakilusi kartelė kurstė abiturientų aistras dar prieš egzaminą, nemaža dalis jaunuolių su nerimu laukė šio šeštadienio.

Iš viso laikyti brandos egzaminus šiemet užsiregistravo per 31,6 tūkst. kandidatų.

Pagrindinė valstybinių brandos egzaminų sesija truks iki birželio 22 dienos. Pakartotinė brandos egzaminų sesija vyks birželio 25–liepos 9 dienomis.

Norint gauti brandos atestatą, šiemet reikia išlaikyti privalomą lietuvių kalbos ir literatūros bei dar vieną pasirinktą brandos egzaminą.

Dėkojame abiturientams už tai, kad pasidalijo įspūdžiais iš valstybinio matematikos egzamino. Esate abiturientas? Pasidalinkite savo įspūdžiais ir jūs, siųsdami juos 15min@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas