Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Alytuje – tylus protestas prieš savivaldybės planus uždaryti dvi pradines mokyklas

Alytuje vėlų ketvirtadienio vakarą Rotušės aikštėje „Drevinuko“ mokyklos-darželio ir „Sakalėlio“ pradinės mokyklos tėvų bendruomenė uždegė apie 600 žvakučių – tokiu būdu bandoma priešintis miesto savivaldybės planams nuo rugsėjo uždaryti šias dvi pradines mokyklas.
Alytus po padangų perdirbimo gamyklos gaisro
Alytus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tai buvo toks tylus protestas užžiebiant beveik 600 švyturėlių už vaikus, kuriuos palietė Alytuje vykstanti švietimo reforma, jos tikslas – uždaryti dvi sėkmingai veikiančias pradines mokyklas“, – BNS sakė viena akcijos organizatorių Klementina Gruzdienė.

„Kodėl sėkmingai? Tai yra uždaryti ir mokslo rezultatais, ir mikroklimatu, ir įtraukiu ugdymu pasižyminčias mokyklas tam, kad būtų užpildyta kita mokykla“, – pridūrė „Drevinuko“ mokykloje besimokančio pradinuko mama.

„Sakalėlio“ mokykloje besimokančio pradinuko tėtis Edvardas Bielskis sako, kad savivaldybės mokyklų pertvarka parengta netinkamai.

„Šita akcija buvo skirta atkreipti visuomenės dėmesį į netinkamai parengtą švietimo tinklo pertvarką (...) Jeigu tėvai į mokyklą šimtu procentų suveda vaikus, tai nematau kažkokio blogio, kodėl tą mokyklą reikėtų uždarinėt“, – BNS teigė proteste dalyvavęs E.Bielskis.

Jis taip pat pasigedo ir tėvų bendruomenės įtraukimo į savivaldybės tarybos priimtą pertvarką.

Alytaus vicemerės teigimu, šiais pokyčiais siekiama sutaupyti lėšų, efektyviau jas panaudoti, taip pat gerinti mokymo kokybę.

„Svetimo skausmo nebūna ir jeigu žmonės nesigilina, tai niekam neįdomu, kas tame Alytuje darosi ir, kad kažkokią mokyklėlę uždarinėja, niekam nerūpi“, – pasakojo vieno iš pradinukų tėtis.

„Tikimės, kad dar savivaldybė išgirs, dar yra laiko persigalvoti“, – pridūrė jis.

Akcijoje, anot organizatorių, dalyvavo apie 10 tėvų, kurių vaikai lanko šias mokyklas, bei penki mokytojai.

„Drevinuke“ liks darželis, „Sakalėlis“ – uždarytas

Alytaus miesto vicemerė, atsakinga už švietimo sritį, socialdemokratė Jurgita Šukevičienė BNS teigė palankiai vertinanti tėvų bendruomenės protestą, tačiau tėvus dėl ateinančios pertvarkos ramina.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė

„Planuojama tiek „Drevinuką“, tiek „Sakalėlį“ palaipsniui perkelti į Vidzgirio progimnaziją. Kalbant apie patalpas, tai „Drevinukas“ būtų lopšelis-darželis ir jis būtų reikalingas pilnai patenkinti alytiškių darželinukų poreikius, o dėl „Sakalėlio“ pastato spręstų Alytaus miesto savivaldybės taryba“, – sakė vicemerė.

Jos teigimu, šiais pokyčiais siekiama sutaupyti lėšų, efektyviau jas panaudoti, taip pat gerinti mokymo kokybę.

Pasak vicemerės, Vidzgirio progimnazijoje šiuo metu remontuojamos patalpos – ruošiamasi priimti pradinukus, kurie nuo rugsėjo turėtų palikti „Drevinuką“ ir „Sakalėlį“.

„Pagal švietimo pertvarkos planą, tai šiuo metu vyksta viešieji pirkimai Vidzgirio progimnazijos patalpų remontui, bus remontuojamos penkios klasės, valgyklos ir sporto salės grindys, koridorius, neįgaliųjų sanitarinio mazgo įrengimas ir rugsėjo mėnesiui turėsime suremontuotas patalpas“, – sakė J.Šukevičienė.

Vicemerė patikino, kad pradinukai tiek iš „Drevinuko“, tiek iš „Sakalėlio“ į Vidzgirio progimnaziją bus perkeliami kartu su savo mokytojais, tačiau perkėlimo data – nežinoma.

„Kai bus pritaikytos patalpos, bus palaipsniui perkeliami mokiniai, bet kartu su savo mokytojais (...) To perkėlimo datos aš sakyti dabar tikrai negaliu“, – pridūrė ji.

Perkėlimo data – nežinoma.

Vicemerė žada, kad Vidzgirio progimnazijos patalpų remontas iki rugsėjo tikrai bus baigtas, tačiau teigė, kad detaliau dėl mokinių perkėlimo apimties bus matyti birželį, kai bus atlikta dalis remonto darbų.

Pertvarka abejoja ir įstaigų vadovai

„Drevinuko“ mokyklos-darželio direktoriaus pavaduotoja ugdymui Birutė Semeškienė, laikinai einanti ir vadovės pareigas, teigė nesuprantanti, kodėl reikia reorganizuoti jos vadovaujamą įstaigą.

„Treti metai, kaip atlieku du darbus – ir pavaduotojos, ir direktorės, niekaip negaliu suprasti, kai tokiu metu, kai nėra įstaigoje nuolatinio vadovo, galimi organizuoti tokie procesai“, – BNS sakė „Drevinuko“ vadovės pareigas einanti moteris.

„Jeigu mūsų mokykloje nebūtų vaikų, būtų tuščios, pusiau užpildytos klasės, tai gal kitaip suprasčiau pertvarką, bet pas mus yra labai didelė paklausa – mes tiesiog negalime patenkinti visų tėvelių, norinčių vesti vaikus pas mus, poreikių“, – pridūrė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alytaus miesto savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alytaus miesto savivaldybė

„Sakalėlio“ pradinės mokyklos direktorė Virginija Vitunskaitė teigė neigiamai vertinanti jos vadovaujamos įstaigos uždarymą.

„Neigiamai, nes nematau kriterijų. Kokia priežastis uždaryti gerai veikiančią, nuolat mokinių prirenkančią, sutvarkytą, modernią mokyklą? Vaikams labai palankios sąlygos, didelės klasės. Kalbu ne tik apie baldus, apie estetiką, bet ir mokymo priemones – puikiai aprūpinta“, – BNS sakė mokyklos vadovė.

„Vienintelis minusas – fasadas nerenovuotas, neapšildytas. Turim saulės elektrinę, esam taupiausia biudžetinė įstaiga iš 34 mieste“, – teigė ji.

Direktorės teigimu, ateinančio rugsėjo su nerimu laukia ir mokytojai.

„Jie irgi nesupranta, jie pasimetę, jie kategoriškai prieš – nėra paaiškinimo tam sprendimui. Puikiai dirbame, puikiai laikomės, kiek įmanoma tokioje situacijoje“, – tvirtino V.Vitunskaitė.

Ji taip pat pridūrė besitikinti, kad miesto savivaldybės taryba savo sprendimą pakeis.

Sakalėlio“ pradinėje mokykloje mokosi 272 mokiniai, „Drevinuko“ mokykloje-darželyje ugdomi 295 vaikai, iš kurių 182 yra pradinukai, 74 darželinukai ir 39 vaikai mokosi priešmokyklinėse klasėse.

Ministras tikisi gyventojams palankių sprendimų

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius sako, kad dėl Alytaus švietimo tinklo pertvarkos ministerijos atstovai ne kartą kalbėjosi su savivaldybės administracija ir ugdymo įstaigų atstovais, jo teigimu, šiuo atveju, būtina užtikrinti ilgalaikę ugdymo kokybę.

Tą padaryti, anot ministro, reikia randant sprendimą su mokyklų bendruomenėmis.

„Pažymime, kad šiuo atveju nėra svarbiausi vien lėšų taupymo ar kiti ekonominiai klausimai, bet, priešingai, turime matyti ilgalaikį ugdymo kokybės užtikrinimą, kuris būtų sutartas su mokyklų bendruomenėmis“, – BNS atsiųstame komentare teigė A.Monkevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius

„Tikrai svarbu neprarasti tos kokybės, kuri yra pasiekta“, – sakė ministras.

Jo teigimu, ministerija pateikusi Alytaus miesto savivaldybės tarybai rekomendacijas dėl švietimo įstaigų pertvarkos, ministras tikisi iš tarybos gyventojų lūkesčius tenkinančio sprendimo.

„Ministerija pateikė Alytaus miesto tarybai rekomendacijas, patarimus dėl ugdymo įstaigų tinklo tvarkymo. Galutinio apsisprendimo teisę turi miesto taryba. Tikimės, kad priimti sprendimai tenkins miesto gyventojų lūkesčius“, – tvirtino švietimo ministras.

Alytaus miesto savivaldybės duomenimis, „Sakalėlio“ pradinėje mokykloje mokosi 272 mokiniai, dirba 15 mokytojų. „Drevinuko“ mokykloje-darželyje ugdomi 295 vaikai, iš kurių 182 yra pradinukai, 74 darželinukai ir 39 vaikai mokosi priešmokyklinėse klasėse, taip pat dirba septyni auklėtojai, trys priešmokyklinio ugdymo pedagogai, iš viso 14 mokytojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas