Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Anglų kalbos specialistė: ar galima kalbą išmokti mokyklos suole?

Tikriausiai šis klausimas aktyviai kirba tiek dabartinių moksleivių, tiek jų tėvelių galvose. Juk anglų kalba – tai vartai į visą likusį pasaulį: studijas užsienyje, karjeros aukštumas, pažinčių lobynus. Tik ar įmanoma ją gerai išmokti trisdešimties moksleivių klasėje per 45 minutes?
Anglų kalbos mokyklos „Intellectus“ studijų vadovė Jūratė Dzemionaitė
Anglų kalbos mokyklos „Intellectus“ studijų vadovė Jūratė Dzemionaitė / Partnerio nuotr.

Apie tai kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusios anglų kalbos mokyklos „Intellectus“ studijų vadove Jūrate Dzemionaite, kuri atskleidžia, kuo kalbos lavinimas specializuotose anglų kalbos mokyklose skiriasi nuo įprastų pamokų mokyklos suole.

Anglų kalbos kursuose daugiau dėmesio kiekvieno individualiems poreikiams

Pašnekovė tikina, jog vaikams ir paaugliams lankyti papildomus anglų kalbos užsiėmimus derėtų pirmiausia dėl to, kad tvirti įgūdžiai įgyjami mokantis tik nedidelėje grupėje, kur mokytojas gali skirti individualaus dėmesio kiekvienam mokiniui. „Mokyklų klasės yra gausios ir jose mokosi pakankamai didelis skaičius vaikų, paauglių, tad skirti dėmesio kiekvieno poreikiams yra tiesiog neįmanoma. Anglų kalbos mokykloje „Intellectus“, lyginant su valstybinėmis, mokinių grupėse turime net iki trijų kartų mažiau. Dėl to pamokos metu dėmesio centre yra mokiniai, o ne mokytojas, daugiau laiko skiriama darbui porose ir grupėse. Mažesnis mokinių skaičius leidžia prisitaikyti prie jų individualių poreikių, bet tuo pačiu, lavinami ir socialiniai įgūdžiai“, – pasakoja J.Dzemionaitė.

Ji pažymi, kad ne mažiau svarbus veiksnys yra ir motyvuojanti aplinka. Kitaip nei valstybinės mokyklos klasėje, čia visi nori mokytis ir tobulėti, todėl vieni nuo kitų perima motyvaciją įgyti naujų žinių, pažinti pasaulį anglų kalba.

Partnerio nuotr./Didžiausias dėmesys kursų metu skiriamas šnekamai anglų kalbai lavinti
Partnerio nuotr./Didžiausias dėmesys kursų metu skiriamas šnekamai anglų kalbai lavinti

Svarbiausi – kalbėjimo įgūdžiai

Anot J.Dzemionaitės, didžiausias dėmesys pamokų metu yra skiriamas kalbėjimo įgūdžių lavinimui, mat moksleiviams siekiama suteikti galimybę laisvai bendrauti anglų kalba už klasės ribų. „Mokiniai sukurtoje neformalioje atmosferoje įgyja daugiau pasitikėjimo savimi, nes nėra verčiami „kalti“ gramatikos – naujos žinios jiems yra pristatomos natūralioje anglakalbėje aplinkoje“, – tikina specialistė. Čia nemažą vaidmenį atlieka ir mokytojų kompetencija – „Intellectus“ personalas turi tarptautinės patirties, taiko moderniausias metodikas, yra motyvuotas nuolat tobulėti seminaruose, dirbtuvėse, taip semtis ir ieškoti idėjų, kaip mokymosi procesą nuolat išlaikyti efektyvų, motyvuojantį.

Pašnekovės teigimu, vaikai ir paaugliai, lankydami papildomus anglų kalbos kursus, užpildo mokyklose atsiradusias spragas arba sustiprinę kalbėjimo, gramatikos žinias, praturtinę žodyną tampa pažangesni ir pasiekia geresnių rezultatų ugdymo įstaigose.

Partnerio nuotr./Išmoktos teorinės žinios iškart taikomos praktikoje
Partnerio nuotr./Išmoktos teorinės žinios iškart taikomos praktikoje

IELTS egzaminui be papildomos pagalbos pasiruošti neįmanoma

Viena iš priežasčių, kodėl vyresniųjų klasių moksleiviai ima lankyti papildomus anglų kalbos kursus – pasiruošimas tarptautiniam IELTS egzaminui. Mat jis atveria duris į užsienio universitetus ir karjeros perspektyvas ateityje. Nors ir yra bandančių jam pasiruošti savarankiškai, „Intellectus“ studijų vadovė sako, kad norint itin gero rezultato, tą padaryti be papildomos profesionalių mokytojų pagalbos yra sudėtinga.

Partnerio nuotr./Lankant papildomus anglų kalbos kursus, vaikai užpildo mokyklose atsiradusias spragas
Partnerio nuotr./Lankant papildomus anglų kalbos kursus, vaikai užpildo mokyklose atsiradusias spragas

„IELTS egzaminas pasižymi specifiniu formatu, kuris gerokai „peršoka“ bet kokias valstybinių mokyklų programas. Pavyzdžiui, jame tikrinami grafų ir statistinių lentelių aprašymo įgūdžiai. Rašinių struktūrai ir jų turiniui keliami reikalavimai taip pat neprilygsta tam, ko išmokstama mokyklose ne tik per anglų, bet ir per lietuvių kalbos pamokas. Kalbėjimo dalyje tikrinamas gebėjimas laisvai diskutuoti ir vystyti temą lyg natūraliame pokalbyje – tai įgūdžiai, kurių gausiose klasėse, turint ribotą pamokos laiką, tiesiog neįmanoma išugdyti“, – teigia J.Dzemionaitė.

Partnerio nuotr./Pamokos vyksta mažose grupelėse, tad kiekvienas mokinys gauna daug individualaus dėmesio
Partnerio nuotr./Pamokos vyksta mažose grupelėse, tad kiekvienas mokinys gauna daug individualaus dėmesio

Ji pažymi, jog ruošiantis IELTS egzaminui, papildomų pamokų metu yra atsižvelgiama į kiekvieno mokinio gebėjimus, jo silpnąsias ir stipriąsias puses. Programa yra pritaikoma prie individualių poreikių, o silpnosios vietos drauge su mokytoju yra stiprinamos iki norimo rezultato.

VIDEO: Įdomios ir efektyvios anglų kalbos pamokos vaikams mokykloje INTELLECTUS

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi