Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antakalnyje – netikėta ir įkvepianti studentų ir ugniagesių draugystė

Įprasta, kad aukštosios mokyklos bendradarbiauja su verslo įmonėmis ar įvairiomis organizacijomis, tačiau Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos (VTDK) draugystė su kaimynystėje įsikūrusiais ugniagesiais yra įkvepiantis nestandartinio bendradarbiavimo pavyzdys.
VTDK ir ugniagesiai – „Darom 2015“
VTDK ir ugniagesiai – „Darom 2015“

VTDK ir Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (Vilniaus APGV) 6-osios komandos partnerystė yra ne tik abiem pusėms naudinga, bet ir prisideda prie Antakalnio gražėjimo, o ateityje padės gelbstint į avarijas patekusių žmonių gyvybes.

Padės atnaujinti įvaizdį

Antakalnyje įsikūrusių ugniagesių ir VTDK Statybos fakulteto bendruomenės draugystė užsimezgė prieš trejus metus. Būtent kaimynystė ir paskatino susiburti pirmosioms bendroms veikloms – viskas prasidėjo nuo draugiškų krepšinio turnyrų, kurie peraugo į bendradarbiavimo idėjas.

Viena jų – su VTDK studijuojančių būsimųjų dizainerių pagalba atnaujinti visų Vilniaus APGV komandų įvaizdį, pradedant nuo naujo logotipo sukūrimo Vilniaus APGV 6-ajai komandai.  

Studentų darbų pavyzdžiai
Studentų darbų pavyzdžiai

Pasak VTDK Grafinio dizaino katedros vedėjo Jono Malinausko, studentai iššūkį priėmė su entuziazmu. Jie ne tik suko galvas kurdami logotipus, bet ir iš karto modeliavo, kaip jie atrodys ant dalomosios atributikos, ugniagesio uniformos ar gaisrinės automobilio.

Be to, buvo kuriami tiek atskiri logotipai skirtingoms APGV komandoms, tiek bendras logotipas Vilniaus ugniagesiams. Šiuo metu Vilniaus APGV vadovybė sprendžia, kurio studento darbas bus naudojamas uniformų ir automobilių žymėjimui.

Studentų darbų pavyzdžiai
Studentų darbų pavyzdžiai

„Užduotis buvo sudėtinga, nes skirtingos ugniagesių komandos turi skirtingas paskirtis. Viena specializuojasi gelbėjimo darbuose vandenyje, kita – žmonių gelbėjime iš aukščio ir gylio, trečia – cheminių įvykių likvidavime ir taip toliau. Taigi, viename ženkle reikėjo suderinti tokius skirtingus dalykus kaip naras-gelbėtojas ir dirbantis aukštyje ugniagesys. Tačiau pasitelkę kūrybiškumą studentai su darbu susidorojo puikiai“, – sako J.Malinauskas.

Įtraukiama bendruomenė

Kol studentai rūpinasi pakrantėmis, ugniagesiai sutvarko upės krantinės dugną, jį išvalydami ir ištraukdami galybę įvairių rakandų.

Ugniagesių ir VTDK bendradarbiavimo naudą įvertinti gali visas Antakalnis – kolegijos dėstytojai ir studentai kartu su ugniagesiais jau trejus metus iš eilės tvarko ne tik Neries pakrantes, bet ir upės dugną.

Pasak Vilniaus APGV 6-osios komandos viršininko Giedriaus Ruočkaus, Vilniaus APGV 6-oji komanda specializuojasi gelbėjimo darbuose vandenyje, todėl kol studentai rūpinasi pakrantėmis, ugniagesiai sutvarko upės krantinės dugną, jį išvalydami ir ištraukdami galybę įvairių rakandų.

„Prie aplinkos tvarkymo akcijų prisijungia ir Antakalnio seniūnija – parūpina šiukšlių maišų ir kitų reikalingų priemonių. Po tokių veiklų drauge su studentais sukviečiame Antakalnio bendruomenę į pasibuvimus gamtoje – pasidarbavę kartu kepame dešreles, bendraujame“, – sako G.Ruočkus. 

Degina Morę ir žaidžia krepšinį

VTDK viešųjų ryšių specialistas Deividas Aukštuolis sako, kad gausiausią studentų būrį sutraukia bendros pramogos. Išradingumu ir pokštais išsiskiria Užgavėnės – Morės deginimo šventė „Burning Woman“. Šiai progai VTDK studentai sukonstruoja išskirtinio dydžio Morę, kuri po to būna sudeginama. Tuo tarpu ugniagesiai prižiūri, kad ugnis nekeltų pavojaus aplinkai, ir pasibaigus renginiui Morę užgesina.

VTDK ir ugniagesiai – Užgavėnės
VTDK ir ugniagesiai – Užgavėnės

„Kartu ne tik linksminamės, bet ir teikiame studentams metodines rekomendacijas, apmokome juos, kaip elgtis gaisro atveju. Tuo tarpu jie mus įsileidžia į kolegijos patalpas atlikti pratybas, kadangi neturime savo uždarų patalpų sporto aikštyno“, – pasakoja G.Ruočkus.

Studentai mus įsileidžia į kolegijos patalpas atlikti pratybas, kadangi neturime savo uždarų patalpų sporto aikštyno.

D.Aukštuolis prideda, kad VTDK šią vasarą pasinaudos Vilniaus APGV 6-sios komandos lauko krepšinio aikštele, organizuodama „3 prieš 3“ krepšinio turnyrą. Ugniagesiai ne tik priims krepšininkus pas save, bet ir suburs savo krepšinio komandą.

Svečiuosis laboratorijose 

2012 m. kolegijos ir Vilniaus APGV 6-osios komandos pasirašytą bendradarbiavimo sutartį artimiausiu metu ketinama pratęsti. Ateičiai Antakalnyje įsikūrę kaimynai turi dar ambicingesnių planų. Pasak G.Ruočkaus, jau netolimoje ateityje VTDK turimi modernūs hibridiniai automobiliai, kurių remonto paslapčių mokosi VTDK studentai, galėtų būti naudingi ir ugniagesių gelbėtojų kvalifikacijos tobulinimo procese.

„VTDK ruošia specialistus elektromechanikus, todėl turi šiuolaikinių hibridinių automobilių maketus. Su jais nuolat susiduriame atlikdami gesinimo ar gelbėjimo darbus. Todėl sutarus planuojame lankytis VTDK laboratorijose ir nagrinėti automobilių sandarą, technologijas. Įgytos žinios padės mums priimti geriausius sprendimus ekstremaliose situacijose ir galbūt net išgelbės gyvybes“, – sako G.Ruočkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas