Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Apie Rytų Aziją – iš pirmų lūpų ir įvairiapusiškai

Rugsėjo pradžioje Mykolo Romerio universitete (MRU) startavo išskirtinis tarptautinių paskaitų ciklas „Introductory Course to East Asian Community: Cultural, Political and Economic Aspects”, kurio metu skirtingų sričių mokslininkai ir tyrėjai iš viso pasaulio pažvelgs į svarbiausias Rytų Azijos aktualijas. Tai pirmasis Japonijos „One Asia Foundation“ remiamas projektas Baltijos valstybėse, kurio įgyvendinimas patikėtas Mykolo Romerio universitetui (MRU).
Paskaita apie Rytų Azijos regioną
Paskaita apie Rytų Azijos regioną / Projekto partnerio nuotr.

Tarptautinė trylikos dėstytojų komanda iš Japonijos, JAV, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Rumunijos ir Lietuvos iki pat gruodžio mėnesio Mykolo Romerio universitete skaitys nemokamas paskaitas visiems besidomintiems Rytų Azijos regiono politiniais, socialiniais, ekonominiais, kultūriniais procesais ir aktualijomis, apžvelgs skirtingų Azijos šalių vystymosi dinamiką ir vaidmenį pasaulyje.

Projekto partnerio nuotr./Prorektorė dr. Inga Žalėnienė
Projekto partnerio nuotr./Prorektorė dr. Inga Žalėnienė

Mykolo Romerio universiteto studijų ir mokslo prorektorė dr. Inga Žalėnienė sako, kad bendras projektas su „One Asia Foundation“ – nuoseklaus ir ilgamečio darbo rezultatas. „Mykolo Romerio universitetas jau daug metų nuosekliai stiprina ryšius su Azijos universitetais. Su ilgamečiu partneriu Pietų Korėjos Dongseo universitetu vykdome jungtinę studijų programą „Informatika ir vaizdo turinys“. I.Žalėnienė pabrėžė, kad glaudus bendradarbiavimas su Azijos regiono universitetais, įvairiomis švietimo, kultūros organizacijomis ir fondais yra viena iš prioritetinių universiteto tarptautiškumo krypčių.

Nuo Azijos priklausys ir viso pasaulio ateitis

Šio projekto kuratorius, Mykolo Romerio universiteto lektorius Benas Brunalas sako, kad Rytų Azijos regionas labai įdomus ir sudėtingas, o šis paskaitų kursas – išskirtinė galimybė pajusti svarbiausių Azijos šalių politinį, ekonominį, kultūrinį pulsą. „Būtent Rytų Azijoje šiandien formuojasi globalūs politikos ir ekonomikos centrai, - sako B.Brunalas. – Čia gimsta didžiausi infrastruktūros ir finansų projektai. Kita vertus, Rytų Azija šiuo metu pasaulio dėmesį prikaustė kaip bene svarbiausias „diplomatinis rebusas“, kuriam išspręsti reikalingos bendros pastangos – tai Šiaurės Korėjos branduolinės programos neutralizavimas. Kitaip tariant, ne tik ekonomika bei finansai, bet ir globalinę reikšmę turinčios geopolitinės problemos „sluoksniuojasi“ Azijoje“.

B.Brunalas pabrėžia, jog Rytų Azijos studijos yra itin aktualios. Tai, anot pašnekovo, lemia ne tik ekonominis Japonijos, Pietų Korėjos ir Kinijos dinamiškumas, bet ir kultūrinis ar istorinis Rytų Azijos unikalumas. „Žvelgiant į Rytų Azijos regiono kultūrinę sanklodą, sunku kartais suprasti ar daugiau panašumų, ar skirtumų čia esama“.

B.Brunalo nuomone, šiandien Rytų Azijos regionas yra viena svarbiausių pasaulio geopolitinių, ekonominių, civilizacinių, ideologinių interesų susidūrimo vieta. Kartu tai ir regionas, nuo kurio sugebėjimas bendradarbiauti ir rasti bendrus interesus priklauso ir viso šiuolaikinio pasaulio ateitis. Dėl to mums, vakarietiškos kultūros atstovams, labai svarbu suprasti šio regiono kultūrinę, politinę, socialinę specifiką, ieškoti bendrų interesų ir supratimo.

Pasak pašnekovo, tai iš dalies ir lemia, kodėl susidomėjimas Rytų Azijos valstybėmis Europos sąjungos universitetuose pastaruoju metu didėja. Glaudesnio bendradarbiavimo siekia ir įvairios Azijos organizacijos ir fondai. „Labai svarbu, jog šiomis tendencijomis sektų ne tik Lietuvos akademinė bendruomenė, bet ir visuomenė – pastebi B.Brunalas. – Lietuvai dėl jos geostrateginės padėties Rytų Azijos šalių išmanymas pirmiausia turėtų būti pragmatinis interesas, todėl „One Asia Foundation“ finansuojamas paskaitų ciklas bei ketinamos skirti stipendijos ir parama studentų stažuotėms Rytų Azijos universitetuose yra puikus būdas plėtoti akademiškai ir praktiškai svarbias studijas.“

Savo įžvalgomis dalinsis ir europiečiai, ir azijiečiai

Projekto partnerio nuotr./Lektorius Benas Brunalas
Projekto partnerio nuotr./Lektorius Benas Brunalas

Nemaža šio ciklo intriga ta, kad paskaitas skaitys ir azijiečiai, ir europiečiai. „Tai tik dar vienas šio ciklo privalumas, – sako B.Brunalas. – Vakariečiai gali pateikti įžvalgas iš savo požiūrio taško, atskleisti bendrus sąlyčio taškus. Štai JAV dr. Joseph Pilotta spalio pradžioje skaitys paskaitą apie konfucianizmo ir demokratizacijos ryšį“.

Kita vertus nemažai tarpusavio kultūrinių, socialinių skirtumų mato ir patys azijiečiai, apie kuriuos jie taip pat pasakos savo paskaitose. Japonų Aichi universiteto sociologijos ir psichoanalizės profesorė Aiko Kashimura spalio pabaigoje skaitys labai intriguojančias paskaitas apie kultūrinius japonų, kinų ir pietų korėjiečių skirtumus ir panašumus. Spalio pradžioje į Vilnių skaityti paskaitos atvyks ir pats „One Asia Foundation“ tarybos pirmininkas Yoji Sato.

Pašnekovas pasidžiaugė, kad šis ciklas sulaukė nemažo susidomėjimo tarp Mykolo Romerio universitete studijuojančių užsienio studentų, tačiau pabrėžė, kad paskaitos yra nemokamos ir atviros visiems besidomintiems Rytų Azija.

Šis tarptautinis paskaitų ciklas – bendras Mykolo Romerio universiteto ir Japonijoje veikiančio „One Asia Foundation“ finansuojamas projektas. Paskaitų temas, pranešėjus ir grafiką galima sužinoti puslapyje oneasia.mruni.eu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas