Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Apverktina situacija Klaipėdos rajono mokykloje: po liūčių – vandens iki kelių

Kelios dienos lietaus ir mokykloje – 19 cm vandens. Tokią situaciją praėjusią savaitę išgyveno Klaipėdos pašonėje, Jakuose esančios mokyklos, kuri keturias dienas buvo uždaryta, bendruomenė. Rajono valdžia tikina, jog vietoje senos mokyklos iškils nauja, tiesa, tai nebus greitai.
Jakų mokykla
Jakų mokyklą praėjusią savaitę skandino liūtys. / Laikraščio „Banga“ nuotr.

Liūčių metu vanduo mokyklos rūbinėje ir valgykloje pirmąją dieną pasiekė 7 cm ir nenustojo kilęs, kitą dieną pasiekė 19 cm. Suskubę mokytojai ėmė nešti iš patalpų daiktus.

„Pakilo gruntiniai vandenys, buvo užsikimšę lietaus šuliniai, komunalinės įstaigos darbuotojai išvalė lietaus surinkėjus ir problema buvo išspręsta. Į patalpas, koridorių, valgyklą sėmėsi švarus vanduo, nes tiek lyjant vanduo neturėjo, kur nutekėti. Dirbu jau daugiau nei dešimt metų, pirmą kartą toks atvejis. Gamtos stichija, niekur nepradingsi“, – sakė pradinės mokyklos-darželio mokytoja Asta Kundrotienė.

Dirbu jau daugiau nei dešimt metų, pirmą kartą toks atvejis. Gamtos stichija, niekur nepradingsi, – sakė mokytoja Asta Kundrotienė.

Daugumą daiktų mokyklos darbuotojai suskubo išnešti jau pirmąją potvynio dieną, tad daiktams vanduo nepakenkė. Poveikis juntamas patalpose, kur tvyro drėgmė, pelėsio tvaikas. Šiuo metu mokykloje įjungtas drėgmės surinkėjas.

Pradinėje mokykloje, kuri yra Gargžduose esančios „Minijos“ progimnazijos padalinys, mokosi 27 vaikai, veikia ir mišri darželio grupė, kurioje ugdomi 3–6 metų vaikai.

„Dabar gyvename gražiai, sausai, švariai, džiaugiamės, kad tėvai puikūs ir supratingi“, – sakė A.Kundrotienė.

Laikraščio „Banga“ nuotr./Jakų mokyklą praėjusią savaitę skandino liūtys.
Laikraščio „Banga“ nuotr./Jakų mokyklą praėjusią savaitę skandino liūtys.

Pamiršta mokykla

Anot Jakų seniūno Rolando Adomausko, mokykla yra apleista ir užmiršta.

Joje ir moksleivių daugiau būtų, nes Jakų gyvenvietė jaunėja, bet tėvai mato, kad avarinė būklė. Ar jūs vestumėte vaikus? – retoriškai klausė seniūnas.

„Minijos“ mokykla apleido mus, esame paskutinėje vietoje, nei kas žiūri, nei ką. Komunalinis ūkis turėtų šulinukus pažiūrėti, patikrinti, nes priežastis ir buvo – užsikimšę lietaus šuliniai, apaugę medžiais. Dėl potvynio nukentėjo mokyklos sporto salė, joje yra mediniai apkalimai, jie sudrėkę, yra pelėsio kvapas. Labai reikia remonto, izoliacijos.

Jau ne kartą kalbėjome su rajono savivaldybe, kad reikia salės, jaunimas nori sportuoti, bet vis atsidaužiame į tą patį – nėra lėšų.

Mokyklos pastato išorė nėra tvarkyta 15 metų, kažkiek pagerinta iš vidaus – plytelės sudėtos ir kiti darbai atlikti, o išorė tiesiog tragedija, turbūt vienintelė tokia mokykla, tinkas krinta. Politinės valios ir dėmesio stinga, esame nustumti, Slengiuose restauravo mokyklą, dabar stato naują, Ketvergiuose, Doviluose, Priekulėje mokyklos restauruotos. Joje ir moksleivių daugiau būtų, nes Jakų gyvenvietė jaunėja, bet tėvai mato, kad avarinė būklė. Ar jūs vestumėte vaikus?“ – retoriškai klausė seniūnas.

Laikraščio „Banga“ nuotr./Jakų mokyklą praėjusią savaitę skandino liūtys.
Laikraščio „Banga“ nuotr./Jakų mokyklą praėjusią savaitę skandino liūtys.

Kol kas, anot jo, bendruomenė tik girdėjo pažadus. Tikimasi, kad sulaukus tokio „sprogimo“ reikalai galbūt pajudės.

Kaip 15min juokavo Klaipėdos rajono savivaldybės Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, tarybos nariai turėjo progą apsiavę botus mokykloje pasidaryti asmenukę ir ją paviešinti.

„O jei rimtai, jau patvarkyta užsikimšusi kanalizacija ir reikalai sutvarkyti. Šiuo metu perkama naujos mokyklos projektavimo Jakuose paslauga.

Kadangi dabar mokykla veikia paveldo patalpose, turėjome atidalyti sklypą, kad galėtume projektuoti ir statyti naują mokyklą su darželiu. Tai ne tik planai, o realūs darbai. Būtų gerai greičiau, bet be procedūrų neapeisi“, – sakė S.Karbauskas.

Planuojama, kad nauja mokykla galėtų iškilti maždaug 2020 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas