Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Ar dar liko sveikų vaikų?

Kuo greičiau gyvename, tuo mažiau judame. Maitinamės – priebėgomis. Didžiąją dalį laiko praleisdami biuruose, į namus grįžtame tik pernakvoti. Tai – ir jūsų realybė? Tuomet pataikėte teisingu „adresu“. Mums, suaugusiems, tokie gyvenimo tempai tapo norma. Tačiau ar galime įsivaizduoti, jog tokią pat kasdienybę patiria ir mūsų vaikai?
Mityba
Mityba / Fotolia nuotr.

Šiuo metu Lietuvos mokyklose įvairių amžiaus grupių moksleiviams kūno kultūros užsiėmimai dažniausiai organizuojami 2 kartus per savaitę. Dar vieną papildomą (neformalaus ugdymo) pamoką mokinys gali pasirinkti pagal savo pomėgį (tenisą, šokius ir pan.). Tačiau dera klausti, ar jaunam, augančiam žmogui pakanka judėti 1,5 val. per savaitę?

Kuršėnų Pavenčių mokyklos fizinio lavinimo mokytojas Ramutis Navickas teigia, jog skiriamas laikas fizinio lavinimo pamokoms yra varganas. „Kūno kultūros pamokos jaunimui galėtų būti rengiamos ko ne kiekvieną dieną“, – tokios pozicijos laikosi pedagogas.

Kūno kultūros pamokos jaunimui galėtų būti rengiamos ko ne kiekvieną dieną

Jo pastebėjimu, sumažėjus judėjimo poreikiams, į mokyklas atkeliauja silpni ir gležni vaikai, kuriems reikia parinkti specialias sveikatingumo lavinimo programas.

Mokytojo teigimu, galėtų būti didinamas ne tik formaliųjų fizinio lavinimo pamokų skaičius, bet ir neformaliųjų sportinių veiklų spektras.

„Deja, ne visi (o ypač nedidelių kaimo mokyklų) mokiniai turi galimybę lankyti papildomus užsiėmimus, dėl to pirmenybė turėtų būti teikiama formaliajam ugdymui. Juk ją veda specialistas, kuris nustato krūvius, atsižvelgiant į amžiaus grupes, turimus sveikatos sutrikimus“ – pastebi mokytojas.

R.Navicko teigimu, fizinės formos palaikymas turi tapti įprasta kiekvieno žmogaus gyvenimo dalimi: „Sportuojant ir prižiūrint savo fizinę sveikatą nuo ankstyvų dienų, sportavimas tampa įpročiu, ir ateityje labai lengva tą tęsti. Kaip mes mokytojai sakome: „kartoti, kartoti ir daug kartų kartoti, kol išsiugdo įgūdžiai“, o vėliau kartoti nebereiks, kojos ves pačios.“

„Sveikuolių-šaunuolių” konkurso finalas / „Sveikatiada“ nuotr.
„Sveikuolių-šaunuolių” konkurso finalas / „Sveikatiada“ nuotr.

Muštras – neveiksmingas metodas

Socialinio projekto „Sveikatiada“ vadovas Tadas Bežonskas laikosi nuomonės, jog ugdyti vaikų judėjimo įgūdžius ir sveiką mitybą reikia ne pamokomis, o alternatyviomis, vaikams patraukliomis formomis.

„Organizuojame pusryčių fiestas, „mankštiadas“ bei daugybę kitų veiklų. Šiuo metu kuriame „Mitybos mitų ir faktų kovą“, kurioje norime atskleisti mitybos mitus – apie kavą, traškučių valgymą ir kt. Mūsų šūkis – sveikai gyventi yra smagu“, – pasakoja T.Bežonskas.

Mes negalime vaikams uždrausti to, ką ir patys mėgstame

Įvairiuose sveikatingumą skatinančiuose projekto „Sveikatiada“ renginiuose dalyvauja ne tik moksleiviai, bet ir mokytojai, mokyklų ir darželių administracijos darbuotojai ir tėvai.

Lapkričio 21 – 23 d. rengiamoje Litexpo parodoje „Mokykla 2014“ projekto organizatoriai teigia sieksiantys naujomis prieigomis sudominti vaikus sveika mityba ir gyvensena.

„Mes neprisiimame radikalios pozicijos, tarkime, neteigiame, kad obuolys yra gerai, o kažkoks vaisvandenis ar traškučiai – didžiausia blogybė. Norime, kad vaikai būtų sąmoningi, suprastų kodėl daug traškučių valgyti iš esmės nėra sveika. Tačiau jei kartą per mėnesį ir suvalgys kokį pakelį, tikrai dėl to nieko nenutiks“, – mintimis dalijasi projekto vadovas.

VIDEO: Sveikatiadoj šok ir nesustok

Apie mitybą – kitu kampu

Viešai apie vaikų mitybą pasisakantis vienas kūrybiškiausių šalyje kulinaru Alfas Ivanauskas laikosi panašios pozicijos. „Mes negalime vaikams uždrausti to, ką ir patys mėgstame, pavyzdžiui, picos. Tačiau galime jiems parodyti, kaip tą pačią picą, burgerį ar sausainius pasigaminti žymiai sveikiau. Be to, reikia šviesti jauną žmogų, kad toks maistas negali tapti kasdieninio raciono dalimi“, – teigia kulinaras.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Alfas Ivanauskas
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Alfas Ivanauskas

Tačiau didžiausia problema, kurią pastebi A.Ivanauskas, yra kulinarinių klasių trūkumas: „Iš daugiau nei 1200 Lietuvos mokyklų tiktai pusė turi kulinarines klases. Tai yra katastrofiški skaičiai, ir mūsų komanda mėgina prisidėti prie šios problemos aktualizavimo ir sprendimo.“

Neseniai „VMG“ komanda pristatė jų iniciatyva ir rėmėjų dėka „Ryto“ gimnazijoje įkurtą pirmąją modernia kulinarinę klasę, antroji kulinarinė mokykla atidaryta Klaipėdos “Litorinos” mokykloje.

„Mūsų tikslas – kūrybiškas vaikų ugdymas. Jeigu vaikas neprisiliečia prie maisto produktų, prieskonių, šaldytuvų, viryklių, jis nelabai ir domisi maisto ruošta, – teigia A.Ivanauskas. – Remiantis mūsų pačių inicijuotomis apklausomis, didžioji dalis vaikų tikrai norėtų mokytis, jeigu būtų tam sukurtos sąlygos.“

Vyksiančioje trijų dienų parodoje „Mokykla 2014“ A.Ivanauskas žada pristatyti pirmąjį „Virtuvės mitų griovėjų“ (toliau – „VMG“) kulinarinį vadovėlį.

„Norime tiek mokytojams, tiek moksleiviams parodyti, kaip yra paprasta ruošti maistą, į ką reikėtų atsižvelgti, maistą gaminant kulinarinės pamokos metu, turint kulinarinę klasę arba jos neturint“, – pasakoja knygos sumanytojas ir bendraautorius.

Kulinaras pastebi, jog knyga yra pritaikyta, atsižvelgiant į pamokų trukmę: „Dabar kaip vyksta? Visi atsineša savo receptus, ir mokiniai dažnai nespėja pagaminti patiekalo pamokos metu. Taip pat ne visi receptai pavyksta. O tai jau užkoduoja nenorą kitą kartą gaminti ir eksperimentuoti. Mano siūlomi receptai ne tik visi po kelis kartus patikrinti, bet ir įgyvendinami per tiek laiko, kiek trunka pamoka (įskaitant ir pasiruošimą, gaminimą bei susitvarkymą).“

1200 naujojo „VMG.Mokykla“ vadovėlio egzempliorių bus padovanoti Lietuvos mokykloms (jau dabar vežiojama). A.Ivanauskas prasitaria, jog kitų metų pavasarį su komanda yra numatęs naują interaktyvų projektą – tiesiogines kulinarijos pamokas.

„Šių pamokų principas bus toks: suskambėjus skambučiui moksleiviai galės tiesiogiai prisijungti prie mūsų studijos ir kartu su manim gaminti vieną ar kitą patiekalą. Pamokos metu per programą skype jie galės tiesiogiai konsultuotis visais rūpimais gamybos klausimais.

Pamokos pabaigoje kiekvienas atsiųs gaminio nuotraukas, ir rinksime nugalėtoją bei įteiksime po apdovanojimus“, – būsimo projekto detales atskleidžia kulinaras. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos