Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ASU Žemės ūkio inžinerijos fakultetui – 70

Lietuvoje žemės ūkis užima svarbią poziciją – gaunamos ES lėšos skiriamos jauniesiems ūkininkams, projektams, skatinantiems konkurencingumą, automatizuotiems traktoriams, kuriuose jau mokosi studentai. Aleksandro Stulginskio universitetas, kasmet paruošia daugiau nei 600 absolventų, kurie sėkmingai integruojasi į darbo rinką. „Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad mūsų Žemės ūkio inžinerijos fakultetas savo 70-metį pasitinka visiškai atsinaujinęs išoriškai, apsirūpinęs pačia naujausia inžinerine technika, suteikiančia galimybių mūsų studentams mokytis dirbti tokia įranga, kuri į laukus išvažiavusi „šiandien“ arba išvažiuos tik „ryt“, – teigia ASU rektorius Antanas Maziliauskas.
Aleksandro Stulginskio universitetas
Aleksandro Stulginskio universitetas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pradžia - „Pieno centro“ rūmai

Žemės ūkio inžinerijos fakultetas (buvęs Žemės ūkio mechanizacijos fakultetas) įkurtas 1946 m. birželio 25 d. Šis fakultetas, kartu su tuo metu įsteigtais Žemėtvarkos ir Hidromelioracijos fakultetais, įsikūrė nepritaikytuose mokymo tikslams buvusio „Pieno centro“ rūmuose Kauno miesto centre. Tuo metu veikė tik viena Žemės ūkio mechanizacijos katedra, vėliau įsteigta Traktorių ir automobilių katedra, Mašinų remonto katedra, Šiluminės technikos ir žemės ūkio elektrifikacijos katedra. Po penkerių metų išleista pirmoji 23-jų inžinierių mechanikų laida, o nuo pradžios praėjus septyniolikai metų fakultetas persikėlė į Noreikiškes, kur šiuo metu studijuoja ASU studentai.

Po 7 dešimtmečių gyvavimo, tobulėjimo, gyvenimo padiktuotų iššūkių, Žemės ūkio inžinerijos fakulteto 8-ąjį dešimtmetį pradedame tikrai žinodami, kas mes esame, dėl ko esame ir kokie norime būti – atviri naujiems iššūkiams ir pokyčiams“, – pasiekimais džiaugiasi Žemės ūkio inžinerijos fakulteto dekanas Rolandas Domeika.

Inžineriniai mokslai išlieka populiarus pasirinkimas

Lietuvoje nesitraukiant teisininkų ir ekonomistų bangai, įvairių profesijų specialistai vis dažniau pasisako, kokių absolventų trūksta iš tiesų. Stojančiųjų skaičius į Aleksandro Stulginskio universitetą išlieka stabilus jau keleri metai, o Žemės ūkio inžinerijos fakultetas kasmet sulaukia motyvuotų studentų, kurie vėliau sėkmingai įsidarbina. „Tai lemia ne tik senos tradicijos, bet ir didžiulis inžinierių, ypač žemės ūkio pakraipos, poreikis ir plačios įsidarbinimo galimybės“, – padėtį komentuoja dekanas.

Per 70 metų Žemės ūkio inžinerijos fakultetą baigė beveik 11 tūkst. absolventų. Studijų programos nuolatos atnaujinamos, tobulinamos atsižvengiant į darbdavių pageidavimus ir rinkos tendencijas. Studentai gali studijuoti ir tobulinti žinias mechanikos, sausumos transporto, energijos, biomasės, atsinaujinančios energijos išteklių, bendrosios inžinerijos, taip pat sumaniosios gyvulininkystės kryptyse ir baigę studijas įgyti atitinkamos krypties kvalifikaciją.

Pasak R.Domeikos, šiais metais dauguma pirmosios pakopos absolventų įsidarbino ir tik nedidelė dalis įstojo toliau studijuoti antrosios pakopos studijose, nemaža dalis į antrąją pakopą studijuoti įstojo gamyboje jau padirbėjusių absolventų. „ Galima drąsiai sakyti, kad inžinierius buvo, yra ir bus reikalingas visur ir visada, nes viskas, ką sukuria inžinierius, buvo, yra ir bus skirta pažangai“.

Tarptautinis pripažinimas svarbus universiteto ateičiai

Aleksandro Stulginskio Universitetas iš paukščio skrydžio
Aleksandro Stulginskio Universitetas iš paukščio skrydžio

Atnaujintų studijų programų universitetui nebeužtenka, jeigu jis siekia būti pripažintas ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Kompiuterizacija žemės ūkyje jau mažai ką nustebina – automatizuotos traktorių, kombainų, žemės ūkio mašinų valdymo sistemos, melžimo robotai, saulės, vėjo ir kitų atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimas jau tapo įprasta šių dienų gyvenimo kasdienybe. Šiuolaikiniais laikais universitetai, įvairios kompanijos, verslo sektoriaus dalyviai vis dažniau atsižvelgia į subalansuotą išteklių naudojimą, poveikį gamtai ir žmonėms, todėl ir Aleksandro Stulginskio universitetas siekia prisitaikyti prie dabartinių tendencijų. „Išmaniosios technologijos ir jų poveikis aplinkai, racionalus išteklių panaudojimas – pagrindinės dabartinių fakulteto mokslininkų kūrybos, dėstytojų tobulėjimo ir studentų gairės pasitinkant kitą fakulteto dešimtmetį. Sieksime būti pripažinti tarptautiniu mastu moksliniuose tyrimuose ir studijose, atviri naujovėms, jas kuriantys ir nuolat tobulėjantys“, – apie ateities planus kalbėjo dekanas R.Domeika.

Rugsėjo 21–23 d. Aleksandro Stulginskio universitete vyks tarptautinė mokslinė konferencija „Inžinerija tausojančiai žemės ūkio plėtrai“, skirta Žemės ūkio inžinerijos fakulteto įkūrimo 70-osioms metinėms. Konferencijos metu bus perskaityta daugiau kaip 50 pranešimų, dalyvaus mokslininkai iš Baltijos šalių, Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos, Indijos, Čekijos, Turkijos, Kazachijos, Irano, Ganos, Rusijos. Daugiau informacijos apie jubiliejinius renginius: http://zuif.asu.lt/wp-content/uploads/sites/2/2016/08/kvietimas_1-1.pdf

Maloniai kviečiame dalyvauti visų laidų Žemės ūkio inžinerijos fakulteto absolventus, partnerius ir draugus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas