Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atnaujinta plagiato patikros versija

Plag.lt portalas, kuris jau ne vienerius metus vysto bei tobulina daugiakalbio teksto plagiato kontrolę ne tik Lietuvoje, bet ir bemaž 100 valstybių, šiais metais savo vartotojams pristatė naują plagijavimo patikros versiją.
Plagijavimas
Plagijavimas / 123rf.com nuotr.

Atnaujintas modulis padidina klientų galimybes surasti iki 30-40 proc. daugiau sutapimų tekste, lyginant su ankstesniu algoritmu, aptinka ir vertina naudojamų citatų kokybę bei nurodo perfrazuotą kontekstą.

Ne mažiau inovatyvi darbo taisymo tinkle pasiekiama („online“) galimybė ir teksto įkėlimas patikrai saugiu ryšiu SSL algoritmu, turinčiu aukščiausios klasės sertifikatą.

Plag.lt atlikti tyrimai liudija, jog į sistemą įkeltų studentų rašto darbų plagijavimo rizika nuolatos didėja – sutapimų, reiškiančių galimą plagiatą, dalis analizuotuose tekstuose šalyje išaugo iki 25,9 proc. Šis faktas iliustruoja kol kas pakankamai menkas plagijavimo pažabojimo, nekalbant apie jo sumažinimą, galimybes Lietuvos universitetuose bei kolegijose.

Sutapimų, reiškiančių galimą plagiatą, dalis analizuotuose tekstuose šalyje išaugo iki 25,9 proc.

Statistiniai duomenys rodo, kad studentai palieka beveik 3 kartus mažiau sutapimų, jei žino, kad jų darbas bus tikrinamas su plagijavimo prevencijos sistema.

Sistemos vadovo Chorsto Klauso teigimu, šie rodikliai parodo, kad dėstytojai yra itin svarbus elementas kovojant su akademiniu nesąžiningumu aukštosiose mokyklose.

Siekdamas leistino rekomenduojamo sutapimo rašto darbuose rodiklio (5 proc.) bei turėdamas tikslą sumažinti plagijavimo riziką, plag.lt suteikia nemokamą prieigą prie patikros technologijų Lietuvos dėstytojams. Nuo šių metų dėstytojai per mėnesį sistemoje gali patikrinti iki 20 darbų.

Tačiau menkai tikėtina, kad vien dėstytojų pastangos greitai bei ženkliai sumažins plagijavimo riziką. Būtina aktyvi, entuziastinga bei nepakantumu plagijavimui pagrįsta studentų pozicija, kuri leistų drąsiai patikrinti rašto darbą, prieš atiduodant jį vertinti dėstytojui.

Akademinei bendruomenei skirta bei ambicingą tikslą – sumažinti ir net eliminuoti plagijavimą Lietuvoje – turinti sistema plag.lt naudoja unikalią ir itin didelės apimties duomenų patikros bazę. Vartotojo įkeltą tekstą plagiato aptikimo sistema patikrins pasaulio informaciniuose šaltiniuose: interneto svetainėse, rašytinių straipsnių, žurnalų, knygų bei periodinių leidinių duomenų bazėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas