Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diplomai – pirmiesiems socialinio darbo magistrams

Birželio pabaigoje Šiaulių universiteto absolventams iškilmingai įteikti bakalauro ir magistro diplomai. Tarp absolventų – pirmoji Šiaulių universiteto jungtinės studijų programos Socialinis darbas magistrantūros laida. Šią studijų programą vykdo Socialinės gerovės ir negalės studijų fakultetas (SGNSF) kartu su Kijeve įsikūrusiu Atviru tarptautiniu žmogiškosios raidos universitetu „Ukraina“. Šiaulių universiteto absolventus pasveikino LR švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė. 13-ai absolventų kartu su diplomais buvo įteikti Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės padėkos raštai. Šiuo metu vykdomas priėmimas į Socialinio darbo magistrantūros studijas. Ketinantieji studijuoti Šiaulių universitete gali teikti prašymus iki liepos 10 dienos.
Pirmoji absolventų laida. Z. Ripinskio nuotr.
Pirmoji absolventų laida. Z. Ripinskio nuotr.

Pirmoji jungtinės studijų programos absolventų laida Šiaulių universitete

Birželio 26 dieną Šiaulių universiteto absolventams buvo iškilmingai įteikti bakalauro ir magistro diplomai. Šiaulių arenoje vykusioje ceremonijoje diplomai įteikti ir 35-iems Šiaulių universiteto Socialinės gerovės ir negalės studijų fakulteto Socialinio darbo magistrantūros studijų programos absolventams.

Absolventus su gražia švente pasveikino LR švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė, Šiaulių vyskupas Jo Ekscelencija Eugenijus Bartulis, Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, Šiaulių universiteto rektorius prof. Donatas Jurgaitis ir daugelis kitų šventės svečių. 13-ai socialinio darbo magistrantūros studijų programos absolventų įteikti Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės padėkos raštai. Pasveikinti pirmosios socialinio darbo magistrų laidos ir įteikti jiems diplomus taip pat atvyko trys viešnios iš Atviro tarptautinio žmogiškosios raidos universiteto „Ukraina“: universiteto prezidento patarėja Iryna Talančiuk, mokslo prorektorė Antonina Korotejeva ir dėstytoja Olga Vedenejeva.

Atviro tarptautinio žmogiškosios raidos universiteto „Ukraina“ prezidentas akademikas prof. dr. Petro M. Talančiuk, pirmasis nepriklausomos Ukrainos švietimo ir mokslo ministras (1992–1994), pažymi, kad jungtinė studijų programa sulaukė didžiulio susidomėjimo, nes atsirado puiki galimybė šioje srityje dirbantiems žmonėms kelti savo kompetencijas, įgyti aukštesnį išsilavinimo lygį.

„Ukraina“: universiteto prezidento patarėja Iryna Talančiuk teikia dovaną Šiaulių universiteto rektoriui Donatui Jurgaičiui. Z.Ripinskio nuotr.
„Ukraina“: universiteto prezidento patarėja Iryna Talančiuk teikia dovaną Šiaulių universiteto rektoriui Donatui Jurgaičiui. Z.Ripinskio nuotr.

Apie studijų kokybę – puikūs atsiliepimai

Pirmoje socialinio darbo magistrantūros studijų programos absolventų grupėje studijavo 27 lietuvaičiai, 5 studentai iš Ukrainos ir 3 iš Latvijos. Diplomų įteikimo ceremonijoje dalyvavusios socialinio darbo magistrės išreiškė pasitenkinimą studijų kokybe, nepriekaištingomis studijų sąlygomis ir modernia fakulteto infrastruktūra. Magistrė Dainė Jarmalavičienė džiaugėsi, kad studijuojant buvo sudarytos sąlygos gauti daugiau teorinių ir praktinių žinių, pažinti, kaip dirba kitos šalies specialistai.

„Susipažinau su socialinio darbo situacija Lietuvos ir Ukrainos valstybėse, buvo naudinga perimti abiejų šalių dėstytojų patirtį“, – dalijosi įspūdžiais magistrė Danguolė Martinkienė. Pasak absolventės, jungtinė studijų programa ypač naudinga jau dirbantiems socialinį darbą įvairiose įstaigose ir siekiantiems įgyti daugiau kompetencijų.

Socialinio darbo studijų programos magistrė iš Latvijos Tatjana Marčenko įsitikinusi, kad studijuoti jungtinėje studijų programoje buvo naudinga dėl galimybės palyginti skirtingų šalių patirtį socialinio darbo srityje, dalyvauti įvairiose praktinėse veiklose, mokslo tyrimuose ir, šiuo požiūriu, būti pranašesniam už kolegas, studijuojančius tik savo alma mater.

Šiauliečiai su kolegomis iš Ukrainos.
Šiauliečiai su kolegomis iš Ukrainos.

Partnerystė pateisino abiejų universitetų lūkesčius

Universiteto „Ukraina“ prezidento patarėja Iryna Talančiuk akcentavo, kad studijomis universitete specialisto tobulėjimo procesas nesibaigia. „Tai tik vienas įveiktas etapas pasirinktame kelyje. Tobulėti reikės kasdien ir nuolat“, – pabrėžė universiteto prezidento patarėja.

Bendradarbiauti rengiant socialinio darbo magistrus su Atviru tarptautiniu žmogiškosios raidos universitetu „Ukraina“, kaip teigia Socialinės gerovės ir negalės studijų fakulteto dekanė prof. Ingrida Baranauskienė, nuspręsta neatsitiktinai: „Pasirinkome ukrainiečius, nes jie turi didelę patirtį rengiant socialinio darbo specialistus. Be to, mus sieja ilgametė partnerystė bendruose projektuose“, – teigė dekanė.

Ukrainos viešnios su SGNSF dekanės padėjėja V. Bukauskiene. Z. Ripinskio nuotr.
Ukrainos viešnios su SGNSF dekanės padėjėja V. Bukauskiene. Z. Ripinskio nuotr.

Universiteto „Ukraina“ Socialinio darbo ir pedagogikos katedros vedėja Irina Borisovna džiaugėsi galimybe pasidalinti žiniomis negalės studijų srityje, nes Šiaulių universiteto Socialinės gerovės ir negalės studijų fakulteto mokslininkų atliekami moksliniai tyrimai yra įdomūs ir turėtų būti aktualūs socialiniame darbe bei reikšmingi nacionaliniame ir tarptautiniame kontekste.

SGNSF Socialinės pedagogikos ir psichologijos katedros vedėjos dr. Kristinos Rūdytės teigimu, ir dėstytojai, ir studentai, pasinaudoję akademinio judumo galimybe, praturtino savo studijas nauja patirtimi, turėjo galimybę studijuoti kitokioje akademinėje aplinkoje.

Ukrainos universiteto Socialinių technologijų fakulteto direktorius dr. Soslan Adyrkhaiev įsitikinęs, kad skirtingų šalių mokslininkų bendradarbiavimas buvo naudingas Ukrainos universitetui, kurio koncepcijos pagrindą sudaro asmenybės mokymas, t. y. siekimas ne tik studento su specialiaisiais poreikiais, bet ir dėstytojo tobulėjimo – juk raidos universitete tai daryti turi visi, antraip sudėtinga būtų dėstytojui ir studentui betarpiškai bendradarbiauti. „Pati socialinio darbo specifika mus įpareigoja dirbti ne tik žmonėms, bet ir su žmonėmis“, – įsitikinęs dekanas.

Ukrainos universiteto Socialinių technologijų fakulteto direktorius dr. Soslan Adyrkhaiev. Z.Ripinskio nuotr.
Ukrainos universiteto Socialinių technologijų fakulteto direktorius dr. Soslan Adyrkhaiev. Z.Ripinskio nuotr.

Reikšminga Europos socialinio fondo parama

Socialinio darbo magistrantūros studijų programos, parengtos pagal projektą „II pakopos jungtinės studijų programos Socialinis darbas parengimas ir įgyvendinimas bendradarbiaujant su universitetu ,,Ukraina“ (SOCNET)“ ir ES vykdomą švietimo strategiją, turinys ir eiga grindžiami bendraisiais aukštojo mokslo erdvės kūrimo principais (Bolonijos deklaracija, 1999), siekiant aukštojo mokslo kokybės, tarptautiškumo, akcentuojant studijų tarpkryptiškumą, laikantis studentų, dėstytojų ir mokslininkų mobilumo bei mokymosi visą gyvenimą (Prahos komunikatas, 2001) principų.

„Puikius rezultatus pasiekėme dirbdami profesiniu požiūriu gerai pasirengusioje komandoje. Esame dėkingi Europos socialinio fondo agentūros direktoriaus pavaduotojai Gražinai Kišūnienei, Projektų valdymo skyriaus (ŠMM) programos vadovei Astai Druskienei, ESFA Projektų valdymo skyriaus (ŠMM) projektų vadovei Godai Idzelytei už profesionalias konsultacijas įgyvendinant projektą. Europos socialinio fondo agentūros specialistės kruopščiai tikrino mūsų darbą ir kūrė darbingą bendradarbiavimo atmosferą, teikė informaciją neplanuotose situacijose, žaibiškai reaguodamos į galimus rizikos veiksnius“, – įspūdžiais dalijosi SOCNET projekto vadovė Aistė Valaikienė.

SOCNET projekto vadovė Aistė Valaikienė. Asmeninio archyvo nuotr.
SOCNET projekto vadovė Aistė Valaikienė. Asmeninio archyvo nuotr.

„Dirbti su Europos socialinio fondo agentūra buvo maloni ir profesinį tobulėjimą skatinanti patirtis“, – pagyrimus agentūros darbuotojams žėrė jungtinės studijų programos įgyvendinimo veiklos kuratorės Renata Juknienė ir Vaiva Bukauskienė.

Renkama nauja socialinio darbo magistrantų grupė

Šią vasarą iki liepos 10 dienos vėl vykdomas priėmimas į socialinio darbo jungtinę magistrantūros studijų programą ir kviečiami stoti asmenys, baigę universitetines arba kolegines bakalauro studijas. Išsamią informaciją apie studijų programą ir kontaktus galima rasti Šiaulių universiteto svetainėje adresu www.su.lt/stojantiesiems/magistranturos-studijos.

Sudarant konkursinę eilę pirmumo teisė suteikiama socialinio darbo ir socialinės pedagogikos studijų programų absolventams. Įgijusiems kitų krypčių diplomus reikia išklausyti trūkstamus dalykus ir išlaikyti egzaminus. Papildomosios studijos organizuojamos lanksčiai, kreditų skirtumą galima išlyginti studijuojant magistrantūroje.

Iki liepos 10 dienos vykdomas priėmimas į socialinio darbo jungtinę magistrantūros studijų programą ir kviečiami stoti asmenys, baigę universitetines arba kolegines bakalauro studijas.

Studijos vyksta anglų ir rusų kalbomis nuolatine studijų forma, studijų trukmė – 1,5 metų. Studijų metu magistrantams sudaromos sąlygos išvykti studijuoti į kitos šalies universitetą, atlikti ten mokslinę-tiriamąją praktiką, dalyvauti atliekant mokslo tyrimus. Sėkmingai baigusiems magistrantūros studijų programą studentams suteikiamas jungtinis socialinio darbo magistro laipsnis ir išduodami abiejų universitetų diplomai.

Studijų programa Socialinis darbas parengta atliepiant Europos Sąjungos aukštajam mokslui keliamus reikalavimus. Absolventams išduodami diplomai ir įgytas socialinio darbo magistro kvalifikacinis laipsnis suteikia galimybę dirbti vadybinį darbą, susijusį su socialinės veiklos (paslaugų) vystymo strategija, projektų rengimu, praktinį socialinį darbą įvairiose socialinio darbo institucijose, teikiančiose socialines paslaugas tiek valstybiniame, tiek ir nevyriausybiniame sektoriuose,  mokslinių tyrimų  institucijose ir  programose, švietimo sistemoje, sėkmingai konkuruojant ne tik nacionalinėje, bet ir tarptautinėje darbo rinkoje.

Jungtinė studijų programa parengta atliekant 2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos prioriteto „Mokymasis visą gyvenimą“ tikslą ir uždavinius „Mokymosi visą gyvenimą kokybės gerinimas“ ir įgyvendinant Šiaulių universitete vykdomą projektą „II pakopos jungtinės studijų programos Socialinis darbas parengimas ir įgyvendinimas bendradarbiaujant su universitetu „Ukraina“ (SOCNET)“ Nr. VP1-2.2-ŠMM-07-K-02-069.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas