Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Erasmus+“ žalina Lietuvą: ėmėsi miškų atsodinimo iniciatyvos

Saulėtą balandžio 27 dienos rytą į Nemenčinės seniūnijoje esantį mišką susirinko daugiau kaip 150 švietimo atstovų iš įvairiausių sektorių – nuo moksleivių iki ministerijos darbuotojų. Visus juos suvienijo žalioji „Erasmus+“ miško iniciatyva, kurią koordinuoja Švietimo mainų paramos fondas.
„Erasmus+“ miško sodinimas
„Erasmus+“ miško sodinimas / 15min nuotr.

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje dažnai tenka išgirsti apie tvarumą ir jo svarbą. Žaliąsias iniciatyvas Lietuvoje programą „Erasmus+“ koordinuojančios institucijos nusprendė įprasminti miško sodinimu. Pirmosios akcijos metu atsodinti 3 ha miško, kurie pasipildė 10 000 eglaičių.

„Eglutės pasirinktos dėl to, kad ši vieta – aukšta, neužmirkusi. Labiau pelkėtoje vietoje sodinsime juodalksnius. Aplink matome eglynus – tad tai, kas buvo anksčiau iškirsta, tas ir atsodinama“, – medžių pasirinkimą komentuoja pats su entuziazmu į medžių sodinimą įsitraukęs Vilniaus kolegijos Dekoratyvinių augalų ir želdinimo centro „VikoFlora“ vadovas Tomas Čižokas.

Jau ketvirtą dešimtmetį vykstanti mainų programa yra labai mėgiama studentų ir dėstytojų, mokytojų ir mokinių, kadangi suteikia galimybes ne tik pamatyti kitas šalis, bet ir pasisemti gerosios jų švietimo patirties.

„Programa Erasmus+“, kuriai šiemet sukanka 35 metai, yra viena populiariausių mainų programų ir turbūt viena geriausių investicijų į bendradarbiavimą tarp mūsų visų. Programa žavi tuo, jog mes ne tik naudojamės jos teikiamomis galimybės, bet galime ir patys ją praturtinti. Mūsų dalyviai – švietimo bendruomenė – labai praturtina visą programą besidalindami Lietuvos gerąja patirtimi. Ši iniciatyva – žalinimas – yra vienas iš trijų Europos prioritetų. Labai džiaugiamės, kad šiandien susirinko tiek daug programos dalyvių ir esame labai dėkingi fondui už šią iniciatyvą ir tikimės, kad ji augs kaip šitas miškas“, – džiaugiasi Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos patarėja, atsakinga už programą „Erasmus+“ Rasa Pečiukonienė.

Daugiau kaip pusdienį trukusi talka nepaliko abejingų. Studentai džiaugėsi malonia renginio atmosfera, galimybe susipažinti su kitų švietimo įstaigų atstovais bei tiesiogiai prisidėti prie Lietuvos žalinimo.

„Renginys labai patiko, labai graži idėja, buvo smagu biuro aplinką iškeist į gryną orą miške ir dar padaryti gerą darbą – prisidėti prie miško atsodinimo. Su kolegomis renginyje dalyvauti sugalvojome gavę ŠMPF kvietimą ir paraginti kolegės prisijungėme prie iniciatyvos“, – džiaugiasi Vilniaus universiteto atstovė Miglė.

VIDEO: Žaliosios iniciatyvos sujungė švietimo bendruomenę: pradėtas sodinti programos „Erasmus+“ miškas

Erasmus+” miškas – viena iš daugelio žaliųjų programos iniciatyvų. Jau kurį laiką į mainus išvykstantiems studentams siūloma rinktis žalesnius keliavimo būdus.

„VILNIUS TECH galvojame apie tvarumą, žalumą, skatiname žaliąsias keliones. Jeigu būčiau turėjęs galimybę rinktis žalesnę kelionę, tikrai būčiau tuo pasinaudojęs“, – patirtimi dalinasi vienas iš programosErasmus+“ programos koordinatorių Gytis, vykęs į mainus Budapešte.

Miškas buvo sodinamas bendradarbiaujant su Valstybinių miškų urėdija ir miškininkais profesionalais, kurie padėjo pasirinkti tinkamiausią medžių rūšį, vietą, tinkamai suorganizuoti procesą ir renginio dieną pravedė instruktažą.

Balandžio 27 dieną pradėtas sodinti miškas – tik pirmasis etapas. Anot Švietimo mainų paramos fondo Komunikacijos specialistės Vaivos Ružaitės, iniciatyvą planuojama tęsti dar bent penkerius metus ir miško sodinimą iškelti ir už Vilniaus ribų, po visą Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas