Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ginčas dėl mokesčių lengvatų: Oksfordo ir Kembridžo universitetai susivienijo prieš valstybę

Oksfordo, Kembridžo ir kiti universitetai susivienijo, didėjant nerimui dėl vyriausybės planų pakeisti mokesčių lengvatų sistemą, kuri iki šiol buvo taikoma dosniai teikiantiems labdarą kultūrai ir švietimui, skelbia BBC.
Kembridžo universitetas
Kembridžo universitetas / „Ria Novosti“/„Scanpix“ nuotr.

Oksfordo ir Kembridžo universitetų rektorių pavaduotojai asmeniniais laiškais kreipėsi į George'ą Osborne, tikindami, kad mokesčių sistemos pakeitimai – grėsmė universitetinės filantropijos kultūrai.

Praėjusiais metais Jungtinės Karalystės universitetams pasiturintys žmonės paaukojo maždaug 560 milijonų svarų sterlingų. 

Vis dėlto vyriausybė užsimojusi sumažinti tokių „geradarių“ skaičių, vengiančių mokėti jų pajamas atitinkančius mokesčius. Dabar galiojantys įstatymai nustato, kad didesnių mokesčių mokėtojai turi teisę aukoti neribotas sumas labdaros tikslais ir deklaruoti aukas savo mokesčių deklaracijose kaip išlaidas. Tokiu būdu ženkliai sumažėja turimas sumokėti pajamų mokesčių procentas.

Nuo 2013-ųjų valstybė planuoja neapmokestinamiems „labdaringiems gestams“ arba donacijos labdaros tikslais įvesti 50 tūkst. svarų arba 25 proc. pajamų, priklausomai nuo metinių pajamų, „lubas“.

Oksfordo universitetas per pastaruosius metus sulaukė daugiau kaip 1.25 milijardo svarų paramos iš privačių asmenų, ir dauguma tų „dovanų“ buvo kur kas didesnės, nei planuojama įvesti 50 tūkst. svarų suma.

Oksfordo atstovė spaudai: „Tai – neapgalvotas žingsnis“

Oksfordo universiteto atstovė spaudai teigė, kad iki šiol britų vyriausybės politika buvo skatinti privačius aukotojus ir filantropus, o ne švaistytis pinigais iš mokesčių mokėtojų kišenių.

[[Mes kartu su kitais universitetais ir labdaros organizacijomis stengėmės skatinti labdaros kultūrą Jungtinėje Karalystėje, tačiau tokie politiniai sprendimai jai kenkia. Kalbėjo Oksfordo atstovė spaudai.]]

„Šis žingsnis atrodo neapgalvotas, tai – vyriausybėpati prieštarauja savo vykdomai politikai“, – nuomonę išreiškė universiteto atstovė spaudai.

Jos teigimu, Oksfordo universitetą remiančių filantropų dosnumas suteikia didelę naudą visuomenei. Skatinamas mokslas, moksliniai tyrimai ir studentai.

„Mes kartu su kitais universitetais ir labdaros organizacijomis stengėmės skatinti labdaros kultūrą Jungtinėje Karalystėje, tačiau tokie politiniai sprendimai jai kenkia," – kalbėjo Oksfordo atstovė spaudai.

Ministrų kabinetas: laikytis plano privaloma

Vis dėlto vyriausybės neįtikina argumentai, kad nustačius aukojamų sumų „lubas“, bus suduotas smūgis finansiškai ir taip kenčiančiai švietimo sistemai, kuri nebegalės garantuoti reikalingų lėšų mokslui, tyrimams vykdyti, studentų pašalpoms ir kitiems būtiniems dalykams. Ministrų kabineto pozicija griežta: plano laikytis privaloma.

Iždo sekretorius Danny Alexanderis sutiko, kad planuojamos reformos gali atrodyti turinčios prieštaringų lementų, dvylypės, tačiau, jo nuomone, atėjo laikas nustatyti aukojamų sumų ribas.

„Visi privalo mokėti tam tikrą nuošimtį nuo savo pajamų“, – teigė D.Alexanderis, pridurdamas, kadvyriausybė planuoja bendradarbiauti su labdaros organizacijomis ir filantropais, kad reformos nepakenktų labdaros organizacijoms, kurių veikla nuo didelių aukų priklausoma tiesiogiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas