Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iki kovo – mokyklų patikros dėl etatinio apmokėjimo modelio įgyvendinimo

Iki kovo 1 dienos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) atstovai tikrins, ar Lietuvos ugdymo įstaigos tinkamai įgyvendina etatinį mokytojų apmokėjimo modelį, teigia Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas. Anot jo, nuo kovo į mokyklas sugrįš Etatinio koordinavimo grupė, atnaujinsianti konsultacijas dėl pakitusio reglamentavimo.
Aidas Aldakauskas, Gražvydas Kazakevičius
Aidas Aldakauskas, Gražvydas Kazakevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tuomet esą turėtų būti parengti pedagogų apmokėjimą reglamentuojančio įstatymo poįstatyminiai teisės aktai.

„Mokytojų darbo apmokėjimą reglamentuojančio įstatymo pakeitimai įsigalios nuo 2019 metų rugsėjo 1 dienos [...]. Pokyčių dėl etatinio nuo sausio 1 dienos nėra, visi įsigalios nuo naujų mokslo metų pradžios“, – atsakyme 15min nurodė ŠMSM departamento vadovas.

Ministerija, jo žiniomis, informacijos apie tai, ar Lietuvoje dar yra ugdymo įstaigų, kuriose dirbantys mokytojai nėra pasirašę darbo sutarčių, tokios informacijos neturi.

„Nusiskundimų taip pat negavome“, – pabrėžė A.Aldakauskas.

„Susitarimų protokole, pasirašytame su profesinėmis sąjungomis, yra numatyta iki šių metų kovo 1 dienos atlikti planinę patikrą dėl etatinio mokytojų apmokėjimo įgyvendinimo ir padėti mokykloms tinkamai pasirengti II etatinio etapui, kuris startuos 2019 metų rugsėjo 1 dieną. Darbo sutartys, ar visi mokytojai jas turi, bus vienas iš patikros objektų“, – pridūrė jis.

Rugsėjį šalies ugdymo įstaigose pritaikius etatinį mokytojų apmokėjimo modelį, Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA) atliko pirminę modelio apžvalgą, analizavo, kaip vidutiniškai kito pedagogų alga. A.Aldakausko teigimu, tokios apžvalgos bus rengiamos ir toliau.

„Su MOSTA preliminariai buvo tartasi dėl mokytojų atlygio apžvalgos pasibaigus biudžetiniams metams už 2018 metų rugsėjo–gruodžio mėnesius ir praėjus vienerių mokslo metų ciklui.

Pirmosios apžvalgos galima būtų tikėtis ne anksčiau kaip 2019 metų vasario viduryje, o antroji galėtų pasirodyti 2019 metų lapkričio viduryje“, – nurodė ŠMSM departamento direktorius.

Dalies Lietuvos ugdymo įstaigų pedagogai, kurių nedžiugino rezultatai įvedus etatinį mokytojų apmokėjimo modelį, lapkričio 12–gruodžio 21 dienomis streikavo. Streiką inicijavo Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjunga.

Nors dėl papildomo finansavimo reikalaujančių profsąjungos prašymų susitarta nebuvo, pedagogai streiką sustabdė. Tiesa, laikinai ŠMSM vadovaujantis susisiekimo ministras Rokas Masiulis pasirašė įsakymą, kuriuo modelis išaiškinamas detaliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas