Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Interneto savaitė 2016“: apsaugokime vaikus

Lietuvos informatikos mokytojų asociacija susirūpinusi nesaugiu moksleivių elgesiu internete. Informatikos mokytojai taip pat nerimauja, kad šalyje greitai pasijus didžiulis informatikos specialistų trūkumas. Pedagogai viliasi, kad į šias problemas visuomenės dėmesį padės atkreipti tiek Lietuvoje, tiek ir kitose 26 Europos šalyse kovo 14–20 dienomis vykstanti akcija „Interneto savaitė 2016“ („Get Online Week 2016“).
Informatikos pamoka
Informatikos pamoka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Mokys moksleivius saugoti tapatybę

„Interneto savaitės 2016“ koordinatorė ir renginių organizatorė Lietuvoje asociacija „Langas į ateitį“ kviečia moksleivius į nemokamą seminarą internetu. Kovo 17 dieną 10.30 val. 13–15 metų amžiaus moksleiviai turi galimybę dalyvauti šiandien itin aktualiame virtualiame renginyje. Seminaro tema – „Asmens tapatybės saugumas“. Su moksleiviais savo žiniomis apie tapatybės vagystes ir atidos būtinybę dalinsis Lietuvos vartotojų teisių instituto atstovė. Seminaras bus tiesiogiai transliuojamas Lietuvos mokslo ir studijų institucijų kompiuterių tinklu „Litnet“ (prisijungimas dalyviams: čia).

„Mūsų formaliojo ugdymo programose yra saugumo internete tema. Vis dėlto šiai temai skiriama per mažai dėmesio, nes 2008-aisiais, kai buvo kuriamos IT bendrosios programos, internetas dar neturėjo tokios didelės įtakos visoms gyvenimo sritims. Dabar mes kasdien naudojamės įvairiausiomis interneto paslaugomis, duomenų bazėmis. Daugumos šiandieninių mokinių gyvenimas neįsivaizduojamas be kompiuterio ir interneto. Tai naujoji karta, dažnai vadinama skaitmeninio pasaulio „čiabuviais“, kurie dažnai yra savarankiškai susiformavę klaidingas nuostatas ir neteisingus įgūdžius. Saugiai elgtis internete nuolat mokome ir patariame mes, mokytojai, nes aname šimtmetyje mokyklas baigę dabartinių mokinių tėvai dažnai neįžvelgia internete slypinčių pavojų. Informatikos mokytojai palaiko akciją „Interneto savaitė 2016“ ir labai aktyviai prisideda prie šios iniciatyvos“, – sakė Lietuvos informatikos mokytojų asociacijos prezidentė Regina Zlatkauskienė.

Mokytoja išsakė nuogąstavimą nesaugiu mokinių elgesiu socialiniuose tinkluose. „Facebook`e“ moksleiviai dalijasi informacija, kurios paviešinimas gali būti pavojingas jų ir jų šeimos narių ar šeimos turto saugumui. Dėl to informatikos mokytojai stengiasi informuoti mokinius apie socialiniame tinkle įdiegtus saugiklius, kuriais reikėtų pasinaudoti. Moksleiviams skirtas „Interneto savaitės 2016“ seminaras „Asmens tapatybės saugumas“, anot R. Zlatkauskienės – didelė paspirtis mokytojams.

Pasak R. Zlatkauskienės, asociacija paragino visus IT mokytojus „Interneto savaitės 2016“ laikotarpiu kiekvieną pamoką pradėti prisimenant interneto pliusus ir minusus, pakviečiant moksleivius registruotis „Interneto savaitės 2016“ skaičiuoklėje epilietis.eu/savaite bei dalyvauti renginiuose. Dalis mokytojų šiuo metu mokyklose organizuoja įvairius renginius, internetines viktorinas, virtualių darbų parodas. 

Lietuvai trūks informacinių technologijų profesionalų

R. Zlatkauskienė taip pat džiaugėsi „Interneto savaitės 2016“ siūlomu interneto testu „Skillage“ sistemoje, kuriuo moksleiviai gali įsivertinti savo informacinių technologijų ir ryšių (IRT) įgūdžius, rodančius pasirengimą darbo rinkai. Pasak IT mokytojos, tokių įsivertinimo priemonių trūksta. 

Artimiausiais metais prognozuojamas IT kvalifikuotų specialistų trūkumas tiek mūsų šalyje, tiek pasaulyje. Ši problema kasmet darosi aktualesnė. „Tai yra pavojaus varpas, į kurį kitos valstybės jau atkreipė dėmesį. Tie, kurie buvo atsisakę informatikos, vėl sugrąžino į ugdymo planus privalomą programavimo mokymą. Kai kuriose šalyse vaikai to bus mokomi nuo pradinių klasių. Mūsų šalyje į šią problemą reaguojama vangokai. Nežiūrint į tai, kad šiuolaikinės technologijos patrauklios ir IT sritis pelninga, abiturientai nenoriai renkasi IT studijas. Iš tiesų informatika jaunimą reikia bandyti sudominti dar mokyklos suole, nes vaikai, jau būdami 10–12 metų amžiaus, formuoja savo profesinio pasirinkimo kryptį. O vyresnius mokinius reikia raginti rinktis informacinių technologijų studijas. Manau, kad tokios iniciatyvos, kaip „Interneto savaitė 2016“ padeda atkreipti dėmesį į Lietuvos visuomenei svarbią problemą“, – teigė R. Zlatkauskienė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas