Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Inžinerijos studijos – langas į gerai apmokamą darbą

Inžinieriai yra ateities kūrėjai. Jie kuria technologijas, kurios keičia mūsų pasaulį. Taip sako ekspertai. Verslo atstovai priduria, kad inžinierių poreikis kasmet auga, darbo rinka jų laukia išskėstomis rankomis, su gerais atlyginimais ir perspektyvomis realizuoti savo idėjas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.
Adomas Nakutavičius
Adomas Nakutavičius / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Įveikiamas iššūkis ir atsiveriančios galimybės

Adomą Nakutavičių, Klaipėdos valstybinės kolegijos trečiakursį, domino galimybė kurti inovacijas, kurios turi realią įtaką žmonių gyvenimui, ir, žinoma, viliojo puikios atlyginimo perspektyvos. Tad baigęs vidurinę mokyklą jis nusprendė studijuoti elektros ir automatikos inžineriją.

„Inžinerija siūlo plačias galimybes, o elektros ir automatikos inžinerija yra ypač dinamiška sritis, kuomet nuolat dalyvaujama naujų technologijų kūrime ir diegime. Tokios žinios ir įgūdžiai visada bus paklausūs“, – sako Adomas.

Jis prisipažįsta, kad apsispręsti, kur studijuoti, nebuvo lengva. „Po brandos egzaminų nusprendžiau pasirinkti mokslus Klaipėdos valstybinėje kolegijoje. Daug informacijos radau internete, kuri padėjo susidaryti aiškų vaizdą apie studijų programą, galimas karjeros galimybes ir įsidarbinimo perspektyvas. Tad būsimiems studentams siūlau pasinagrinėti studijų programas iš anksto“, – pataria A.Nakutavičius.

Vasarą jis atliko praktiką įmonėje „Constro“ ir savo teorines žinias pritaikė praktikoje. „Iššūkių buvo, tačiau kolektyvas draugiškas, gavau daug patarimų“, – įspūdžiais dalijasi vaikinas.

Adomas pabrėžia, kad inžinerijos studijos gali būti iššūkis, tačiau jį įveikus, atsiveria perspektyvos: inžinieriai gali dirbti kad ir energetikos sektoriuje ar automobilių pramonėje.

Nuo svajonės apie elektroniką iki avionikos specialisto karjeros

Žemaitis Auridas Meškelis iš pradžių svajojo tapti elektronikos inžinieriumi, tačiau vėliau pasirinko avionikos studijas.

„Avionikos inžinieriai yra atsakingi už orlaivių elektronikos sistemas, kurios yra gyvybiškai svarbios saugiam skrydžiui. Tai itin atsakingas, įdomus ir perspektyvus darbas, o studijos Vilniuje suteikia ir daugiau galimybių tobulėti“, – apie savo pasirinkimą kalba Auridas, Vilnius Tech pirmo kurso studentas.

Auridas pastebi, kad studijos didmiestyje suteikia ir daugiau galimybių tobulėti, prisijungti prie pažangiausių projektų ir susitikti su kitais šios srities profesionalais. „Nenorėjau vasarų leisti veltui, tad jau antrus metus atlikau praktiką statybų subrangos įmonėje. Nors pradžioje darbą įsivaizdavau kitaip, ši patirtis leido geriau pažinti pasirinktą profesiją. Teko prisidėti prie elektros instaliacijos darbų bei susipažinti su specifine įranga“, – patirtimi dalijosi Auridas.

Nors vaikinas dar tik pradeda savo karjerą, tačiau jis mato, kad avionikos specialistų poreikis nuolat auga, ypač dėl didėjančio oro transporto sektoriaus ir naujų technologijų diegimo. Todėl, turint tinkamą išsilavinimą, atsiveria plati darbo rinka.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Auridas Meškelis
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Auridas Meškelis

Auridas, kaip ir Adomas, renkantis profesiją siūlo plačiau pasidomėti ne tik pačia profesija, bet tolesnėmis galimybėmis. „Verta peržengti lietuviškos internetinės erdvės ribas ir ieškoti informacijos tarptautiniuose šaltiniuose. Tai padeda susidaryti platesnį vaizdą ir geriau suprasti, kokios galimybės laukia pasirinkus profesiją“, – akcentavo vaikinas.

Inžinerija: ateities karjeros kelias

Ekspertai neabejoja, kad pasirinkusiųjų bet kurią inžinerijos sritį – nesvarbu, ar tai būtų elektros inžinerija, automatika, avionika ar kuri kita – laukia puikios perspektyvos, kurias atveria įdomus ir gerai apmokamas darbas.

Anot Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos patarėjo Gedimino Rainio, inžinerijos specialistų poreikis kiekvienais metais išauga 2–3 kartus. Prognozuojama, kad iki 2025 m. inžinieriams bus sukurta daugiau nei 12 tūkst. naujų darbo vietų. Lietuvoje inžinieriai gali rasti darbą įvairiose pramonės šakose, nuo energetikos iki transporto ir technologijų sektorių. Tiems, kas nori padirbėti užsienyje, inžinerija taip pat suteikia daugybę galimybių: nuo darbo didžiausiose pasaulio įmonėse iki dalyvavimo tarptautiniuose projektuose.

„Pasirinkę inžinerines studijas, jauni žmonės įgyja galimybę tapti šios srities profesionalais, kurie tiesiogiai prisideda prie technologijų vystymo ir geresnės ateities kūrimo. Inžinerija – tai sritis, kurioje niekada netrūksta iššūkių ir galimybių augti, o geros darbo perspektyvos ir konkurencingas atlyginimas tik dar labiau paskatina rinktis šią karjeros kryptį“, – sakė G.Rainys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?