Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iš kėdės verčiamas „Žirmūnų“ centro vadovas nesitrauks: norėtų susėsti su darbuotojais ir atsakyti į visus kaltinimus

Vilniuje veikiančio profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ darbuotojai skundžiasi laikinai įstaigai vadovaujančio direktoriaus Romualdo Stašinsko elgesiu, tikina, kad pažeidinėjamos jų teisės, ir prašo R.Stašinsko atleidimo. Pastarasis kaltinimus neigia, sako, kad pokyčiai vyksta vadovaujantis įstatymais ir trauktis iš pareigų nemato pagrindo.
Biurokratai
Asociatyvi nuotrauka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie tai, kad laikinas „Žirmūnų“ centro vadovas pažeidinėja Darbo kodeksą ir darbuotojų teises, ketvirtadienį pranešė Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjunga.

R.Stašinskas, anot profsąjungos, laikinu direktoriumi tapo rugpjūčio pabaigoje, kai sujungus dvi įstaigas susikūrė centras „Žirmūnai“.

Darbo sutartyse gausu naujų darbo sąlygų, nesusijusių su reorganizavimu.

„Darbdavys po reorganizavimo ėmėsi masiškai keisti su darbuotojais sudarytas darbo sutartis. Nors buvo nurodoma, kad neva keičiamas tik įstaigos pavadinimas, tačiau iš tiesų darbo sutartyse gausu naujų darbo sąlygų, nesusijusių su reorganizavimu“, – pranešime žiniasklaidai nurodė įstaigos profesinės organizacijos pirmininko pavaduotoja Reda Brokartienė.

„Darbo sąlygų keitimą griežtai reglamentuoja Darbo kodeksas, tačiau jo nesilaikoma. Maža to, darbuotojai buvo verčiami darbo sutartis pasirašyti atbuline data“, – pridūrė ji.

Pasigedo premijų

R.Brokartienės teigimu, sąlygos, kurios buvo išdėstytos atnaujintose sutartyse, darbuotojų netekino, tačiau jie jas esą pasirašė, nes susidūrė su psichologiniu smurtu ir grasinimais.

Vienuolikai darbuotojų, anot R.Brokartienės, be jokių objektyvių priežasčių nebuvo išmokėtos atlyginimo dydžio premijos, nors visi kiti įstaigos mokytojai jas neva gavo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai

„Įvykus reorganizacijai taip pat nebuvo vykdytas nė vienas viešas konkursas užimti skyrių vedėjų pareigoms, renkant atstovus į mokyklos tarybą buvo užkirstas kelias visiems darbuotojams dalyvauti rinkimuose, atvirai ignoruojami darbuotojų atstovai – darbo taryba ir profesinė sąjunga.

Be to, darbuotojams pagrįstai kyla klausimų, ar po reorganizacijos yra pasiektas efektyvumas ir išlaidų mažinimas, nes administracijos darbuotojų ne tik kad nesumažėjo, tačiau netgi padaugėjo“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Prašo įsikišti ministeriją

Profsąjungos pirmininko A.Navicko įsitikinimu, Švietimo ministerija turi atlikti „Žirmūnų“ centro patikrą ir imtis veiksmų – R.Stašinskas, anot jo, neturi teisės vadovauti šiai įstaigai.

Susisiekęs su 15min, R.Stašinskas papasakojo, kaip vyko įstaigų pertvarka ir kaip buvo atnaujintos sutartys su darbuotojais. Anot jo, viskas buvo daroma vadovaujantis įstatymais.

„Sujungiant abidvi įstaigas į vieną, [darbuotojams] buvo pateikti lapeliai – kurie sutinka pereiti, kurie nesutinka. Visi gavo lapelius ir žmonės sutiko pereiti. Tie, kurie sutiko, pasirašė sutartis. Dalis – 11 žmonių – nepasirašė sutarčių, bet lapelyje nurodė, kad sutinka pereiti į mūsų įstaigą“, – komentavo centro vadovas.

Jo žiniomis, 11 asmenų sutarčių nepasirašė, nes esą „neįvykdoma kažkokių sąlygų“.

Visos sąlygos vienodos visiems ir visos suderintos su Darbo inspekcija ir su juristais.

„Visos sąlygos vienodos visiems ir visos suderintos su Darbo inspekcija ir su juristais. Niekas nepasikeitė ir papildomų jokių dalykų nekeliame“, – pabrėžė jis.

Dalis darbuotojų – be sutarčių

R.Stašinskas teigė nesuprantantis, apie kokius grasinimus ar psichologinį smurtą kalba profsąjunga, kaip pažeidinėjamos darbuotojų teisės – esą visiems pasiūlytos tokios pat sąlygos.

„Čia bet kuriai įstaigai, jums, man gali surašyti tokius bendrus kaltinimus“, – kalbėjo centro direktorius.

Jis pasakojo, kad metų pabaigoje centro darbuotojai sulaukė skirtingų dydžių priedų prie atlyginimų, o tie 11 darbuotojų liko be jų, nes, anot R.Stašinsko, neturi darbo sutarčių.

„Tie 11 žmonių negavo kaip ir yra įstatyme. Jie sutiko tik pereiti į įstaigą, jie net sutarties neturi, tai jie to ir negavo.

Jiems netinka, kad nėra darbo tvarkos taisyklių. Bet darbo tvarkos taisyklės, kol jų nepatvirtino Darbo taryba, galioja buvusios taisyklės. Taip sako įstatymas. Ir mes laikomės įstatymo“, – dėstė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Profesinis mokymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Profesinis mokymas

R.Stašinskas paaiškino, kodėl centre darbuotojų skaičius pasikeitė – esą anksčiau jų buvo 120, dabar po susijungimo – 240.

Ambicingas tikslas

„Suprantama, kad procesai, kurie vyksta Lietuvoje optimizuojant švietimo įstaigas, kelia daug aistrų ir žmonės labiau vengia, nes jaučia nerimą dėl darbo vietų.

Mes dabar dirbam tris su puse mėnesio. Per tuos tris su puse mėnesio mes pasiekėm daug teigiamų dalykų projektų srityje, gavom paramą apšiltinimui, įrangai, savų pinigų investuota, teritorijos tvarkymas, sporto aikštynų tvarkymas. 2025 metais mūsų profesinio mokymo įstaiga turėtų tapti viena geriausių arba geriausia Lietuvoje. Keliam labai ambicingus planus“, – komentavo vadovas.

Jis tikino nesuprantantis, kodėl turėtų trauktis iš pareigų: „Aš nematau tikslo. Aš norėčiau sėstis prie stalo ir galėčiau atsakyti į visus klausimus ir kaltinimus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas