Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Išmanieji įrenginiai – vaiko vedliai šiuolaikinio mokslo pasaulyje

2019 m. kovo 25 – 31 d. visoje Lietuvoje vyksta kasmetinė akcija „Skaitmeninė savaitė“. Jos metu bibliotekose ir mokyklose mokytojai, tėvai ir vaikai sužinos, kaip mokytis naudojant internetą ar mobiliąsias programėles skaitmeniniuose prietaisuose, bibliotekose pamatys ir išbandys naujausią skaitmeninę įrangą, galės dalyvauti vaizdo paskaitose ir seminaruose apie ugdymą naudojantis informacinėmis technologijomis.
Vaikai pamokoje
Vaikai pamokoje / 123RF.com nuotr.

Mokyklose, būreliuose ir savarankiškai, prisijungę prie interneto ar mobiliųjų programėlių, vaikai skaičiuoja, matuoja, daro bandymus, netgi mokosi šokio judesių, susiderina gitarą ar išmoksta naują šachmatų strategiją.

Ir ne tik tai. Apsiginklavę skaitmeninėmis technologijomis, jie keliauja po gyvenamąsias apylinkes, tyrinėja jas naudodamiesi mobiliosiomis programėlėmis, atlieka nurodytas užduotis.

„Naujosios technologijos yra svarbios mokymosi procesui, į akmens amžių negrįšime, – sako Šiaulių Simono Daukanto gimnazijos dailės mokytoja Elida Ignatavičienė. – Mokymasis, kai naudojamos skaitmeninės technologijos, vaikams labai patrauklus. Be to, naujosios ugdymo priemonės mokiniams suteikia galimybių, kurios kitu atveju būtų neprieinamos“.

Naujosios ugdymo priemonės mokiniams suteikia galimybių, kurios kitu atveju būtų neprieinamos.

Mobilusis – ir mikroskopas, ir teptukas

E. Ignatavičienė vaikus moko dailės, vizualinių menų, fotografijos, bendrosios inžinerijos. Šiose disciplinose ypač svarbus vizualumas. „Galima žodžiais pasakoti apie žymių dailininkų paveikslų grožį, bet vaizdo – neperduosi. Anksčiau klasėje atsinešusi rodydavau meno albumus, tačiau ir jie pralaimi prieš skaitmeninių technologijų galimybes. Mobiliuosiuose įrenginiuose vaikai gali per kelias sekundes susirasti kone visus aptariamus paveikslus, juos ekranuose išsididinti tiek, kad galėtų tyrinėti dažų sluoksnius, potėpius“, – sako pašnekovė.

Mokytoja ekspertė Elida Ignatavičienė
Mokytoja ekspertė Elida Ignatavičienė

Anot mokytojos, mobiliuoju įrenginiu vaikai piešia taip pat kokybiškai kaip ir tradiciniais dažais. „Darbo procesas tas pats: dirba galva ir ranka. Koks skirtumas, kas toje rankoje: ar medinis teptuko kotelis, ar skaitmeninis teptukas planšetėje. Įprastos dailės technikos galimos ir mobiliuose prietaisuose. Jei norisi, darbą visuomet galima atspausdinti“, – kalba E. Ignatavičienė.

Vaikai skaitmeninėmis piešimo programėlėmis mielai naudojasi ne tik per pamokas, bet ir laisvalaikiu, o toks piešimas lavina ne tik estetinį suvokimą, bet ir matematinį mąstymą.

„Esame į planšetinius kompiuterius ir telefonus parsisiuntę animacijos kūrimo programą. Vaikai gali padaryti, pvz., 5 sekundžių filmuką, kaip saulė keliauja per dangų. Sekundėje yra 12 – 24 kadrai. Kiekvienam kadrui vaikas turi nupiešti paveikslėlius. Svarbu, kad šis darbas ne tik mechaninis, bet ir loginis: reikia mąstyti, kaip padaryti, kad sujungti piešinėliai teisingai judėtų“, – aiškina E. Ignatavičienė.

Bibliotekose: skaitmeniniai – pažintiniai užsiėmimai

Kovo 25 – 31 d. Lietuvos bibliotekose vykstančios „Skaitmeninės savaitės“ renginių metu bus galima daugiau sužinoti, kaip internetą ir išmaniuosius prietaisus panaudoti ugdymui. Juk šių metų „Skaitmeninės savaitės“ tema – „Skaitmeninės technologijos ugdymui“.

Ugdančių skaitmeninių įdomybių mūsų bibliotekose išties yra.

Akcijos metu bibliotekų darbuotojai vaikams, tėvams, mokytojams, studentams ir visiems susidomėjusiems parodys savo turimas ir edukacijai skirtas skaitmenines priemones, pamokys jomis naudotis.

Mat ugdančių skaitmeninių įdomybių mūsų bibliotekose išties yra.

Pavyzdžiui, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka įgyvendino edukacinį projektą „Mobilioji muzikos kūrimo ir žaidimo aplikacija“. Jo metu buvo sukurta „Muzikomanija“ – mobilioji muzikos kūrimo ir žaidimo programa, kuri ugdo jaunosios kartos muzikalumą ir kūrybiškumą, be to suteikia galimybę susipažinti su šios bibliotekos informacijos ir kultūros paveldo ištekliais.

Klaipėdos Ievos Simonaitytės apskrities biblioteka siūlo įsidiegti programėlę „Žaliapėdis“. Žaliapėdis – linksmas žalias žmogutis, netikėtai nusileidęs savo erdvėlaiviu į Klaipėdos senamiestį. Skristi toliau savo erdvėlaiviu jis negali, nes kažkur Klaipėdos mieste pasimetė pagrindinė laivo baterija. Taigi, „Žaliapėdis“ – „Android“ žaidimas vaikams, skirtas lavinti žinias apie įžymias Klaipėdos senamiesčio vietas.

O Panevėžio Gabrielės Petkevičaitės – Bitės apskrities bibliotekoje vaikai džiaugiasi edukaciniu užsiėmimu „ETNO kilimas“, kurio metu interaktyviai aplankomi Aukštaitijos gamtos paminklai, klausomasi padavimų ir istorijų apie šių objektų kilmę.

Beje, besidomintiems skaitmeniniu vaikų ugdymu gali būti įdomu apsilankyti ir Lietuvos muziejuose, kurie siūlo interaktyvių edukacijų. Pavyzdžiui, Šiaulių „Aušros“ muziejus pristato edukacines programas, kai atsisiuntus mobiliąją programėlę ir keliaujant po miestą, galima susipažinti su jo architektūra bei istorija.

Kituose Lietuvos muziejuose taip pat, atsisiuntus mobiliąją programėlę, galima pamatyti, išgirsti ir perskaityti daugiau nei matoma ekspozicijoje.

„Skaitmeninė savaitė“ – europinė tradicija. „All Digital Week“ (liet. „Skaitmeninė savaitė“) – kasmetinė Europos kampanija, skatinanti naudotis informacinėmis ryšio technologijomis ir ugdyti skaitmeninį raštingumą. Į renginius, organizuojamus 36 šalių skaitmeninių kompetencijų centruose, bibliotekose, mokyklose, bendruomenių centruose, kasmet įsitraukia per 100 tūkst. Europos gyventojų.

Lietuvoje Skaitmeninę savaitę” nuo 2010 m. koordinavo asociacija „Langas į ateitį“.

Šiemet „Skaitmeninę savaitę“ Lietuvoje pristato projektas „Prisijungusi Lietuva“: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė”. Jį įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija.

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas