Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įžvelgia nelygybę: pirmo kurso studentams – solidi 300 eurų stipendija, o vyresniesiems – triskart mažiau?

Pedagogikos krypties vyresnių kursų studentai sako jaučiantys nelygybę – nuo pernai pedagogines studijas pasirinkę pirmakursiai kas mėnesį skatinami 300 eurų stipendija, tačiau vyresnieji tokios negauna ir turi tenkintis kelis kartus mažesne. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija galimybių padidinti stipendijų vyresnių kursų studentams nemato. Bet tikslines 300 eurų paskatas naujai įstojusiems pirmakursiams siūlys skirti ir šiemet.
Studentai
Studentai / 123RF.com nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi Vaikystės pedagogikos studijų programos studentė, nurodydama, kad atstovauja daugumai pedagogikos kryptį pasirinkusių studentų.

Jos teigimu, pedagogiką studijuojantys ne pirmo kurso studentai jaučia nelygybę, nes pirmakursiai gauna solidžias 300 eurų stipendijas, o tą patį mokslą kremtančių vyresnių kursų studentų stipendija yra 2,6 karto mažesnė.

„Scanpix“ nuotr./Studentai
„Scanpix“ nuotr./Studentai

„Nuo pat pirmųjų paskaitų mums yra akcentuojama lygybės svarba mokykloje, dėmesys bei pagarba kiekvienam mokiniui. Tačiau ar yra lygybė tarp pedagogikos studijas pasirinkusių pirmakursių ir kituose kursuose besimokančių studentų?

Ar yra skiriamas dėmesys, jaučiama pagarba ne tik 2020 m. įstojusiems, tačiau ir kitiems pedagogikos kryptį pasirinkusiems studentams? Jeigu į aukštąją mokyklą įstojau ne 2020 m., ar tai yra mano problema?“ – laiške, adresuotame ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM), rašo studentė.

Ar yra skiriamas dėmesys, jaučiama pagarba ne tik 2020 m. įstojusiems?

Norėjo pritraukti daugiau studentų

Praėjusiais metais ŠMSM siūlymu Vyriausybės pritarus buvo nuspręsta, kad visi 2020 m. įstojusieji į valstybės finansuojamas pedagoginių studijų vietas bus skatinami 300 eurų dydžio stipendijomis.

Tuometinis švietimo mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius itin džiaugėsi tokia priemone ir teigė, jog ji duoda rezultatų.

„Džiugu konstatuoti, kad šiemetiniame priėmime ir toliau matome didelį pedagoginių studijų populiarumo augimą. Pasirinkusiems pedagogikos studijas skirsime 300 eurų stipendijas. Tai yra efektyvi priemonė, skatinanti studijuoti pedagogiką“, – pernai sakė jis, praėjus pirmajam priėmimo į aukštąsias mokyklas mėnesiui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius

Iš tiesų, norinčių studijuoti pedagogiką 2020-aisias, palyginus su 2019-ais metais, buvo dvigubai.

ŠMSM duomenimis, norą tapti būsimaisiais pedagogais išreiškė net 2,2 tūkst. stojančiųjų, iš jų 1,3 tūkst. – pirmuoju pageidavimu.

Iš viso studijas pedagogo kvalifikaciją teikiančiose studijų programose pernai pradėjo 901 pirmakursis, kai 2019-aisiais tokių buvo 429.

Tuomet teigta, kad stipendija siekiama skatinti gabius ir motyvuotus stojančiuosius rinktis pedagogo profesiją.

ŠMSM duomenimis, norą tapti būsimaisiais pedagogais išreiškė net 2,2 tūkst. stojančiųjų, iš jų 1,3 tūkst. – pirmuoju pageidavimu.

15min atsiųstame ŠMSM atsakyme nurodoma, kad visapusiškai įvertinti, ar tokios priemonės iš tiesų pasiteisino, galima bus tik po ketverių metų, nes šiuo metu matoma tik tai, jog sprendimas skirti tikslinę stipendiją reikšmingai padidino stojančiųjų į pedagogikos studijas skaičių.

123RF.com nuotr./Mokykla
123RF.com nuotr./Mokykla

Jaučiasi prastesni

15min ir ŠMSM laišką parašiusi studentė kelia klausimą, kuo prastesni yra vyresnių kursų studentai ir kas juos turėtų motyvuoti.

Ji pažymi, kad kitų kursų studentai gauna kur kas mažesnę stipendiją, kuri siekia 115,85 eurų ir yra skiriama tik pusei studentų, pagal jų egzaminų rezultatus.

„Mes mokomės ne dėl pinigų, tačiau jaučiame nelygybę. Šie pinigai labai praverstų ir kvalifikacijos tobulinimui, juk dauguma kursų, programų, konferencijų yra mokamos.

Pirmakursiams šie pinigai suteiks didesnę galimybę tapti geresniais tam tikrų sričių specialistais, padės jiems kelti kvalifikaciją.

Ar nebūtų sąžininga mokėti vienodą sumą visiems studentams, pasirinkusiems pedagogikos studijas? Taip būtų suteikiamos vienodos galimybės tobulėti visiems pedagogikos studijų krypties studentams“, – klausimus kelia ji.

Ar nebūtų sąžininga mokėti vienodą sumą visiems studentams, pasirinkusiems pedagogikos studijas?

Studentė, atliepdama į A.Monkevičiaus praėjusiais metais išsakytą nuomonę, kad 300 eurų stipendijos bus gera finansinė paskata pedagogo pašaukimą turintiems jauniems, talentingiems žmonėms, teigia, jog vyresnių kursų studentai lygiai taip pat jaučia pašaukimą būti mokytojais, tačiau paskatų negauna.

123RF.com nuotr./Klasėje
123RF.com nuotr./Klasėje

„Mes nesame pirmakursiai, tačiau lygiai taip pat jaučiame pašaukimą šviesti, mokyti vaikus, deja, nežinau kuo, tačiau, pasirodo, jog mes skiriamės nuo dabartinių pirmakursių, o galbūt esame prastesni, todėl stipendiją gauname ne visi? – klausia ji. – O gal reikia mesti studijas ir stoti į pedagogiką iš naujo? Kaip elgtis, jog būtų lygybė tarp visų pedagogikos kryptį pasirinkusių studentų?“

Mes nesame pirmakursiai, tačiau lygiai taip pat jaučiame pašaukimą šviesti, mokyti vaikus.

Skirti tiek pat – galimybių nėra

15min atsiųstame ŠMSM atstovų atsakyme teigiama, kad nutarimas skirti 300 eurų per mėnesį tikslines stipendijas į pedagogų rengimo programas įstojusiems asmenims įsigaliojo 2020 metų birželio 10 dieną, tad jo pritaikyti anksčiau įstojusiems nėra galimybės.

O vyresnių kursų studentams stipendijos skiriamos pagal jų stojimo į aukštąsias mokyklas metais galiojusius teisės aktus.

Dabartiniai pedagogikos pirmakursiai 300 eurų stipendijas gaus ir vėlesniais metais, nes tikslinės stipendijos yra paskirtos visam studijų laikotarpiui.

Parama bus sustabdoma tik tokiu atveju, jei studentas turės akademinių skolų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje pasirašyta atnaujinta Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinė sutartis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje pasirašyta atnaujinta Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinė sutartis

ŠMSM žada siūlyti, kad 2021 metais pedagogikos studijas pasirinkusiems studentams taip pat būtų skiriama tikslinė stipendija.

Paklausus, ar yra numatyta kitų būdų, kaip skatinti moksleivius rinktis pedagogikos studijas, ministerijos komentare teigiama, jog geriausia paskata jiems – įkvepiantys mokytojai.

„Be to, manome, kad ugdymo turinio atnaujinimas mokytojo darbą pavers kūrybiškesniu, o tai dažnai yra aktualu renkantis profesiją.

Taip pat svarbu, kad aukštosios mokyklos atnaujina pedagogikos studijų programas. Todėl kyla studijų kokybė ir patrauklumas“, – teigia ŠMSM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas