Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką reiškia būti pilotu?

Piloto specialybė – romantiškai atvaizduota filmuose ar nuotraukose, išsvajota ir apipinta mitais bei istorijomis. Ne vienas apie ją pasvajojame, retas – juo tampame. Tad ką iš tikrųjų reiškia būti pilotu?
„Small Planet Airlines“ pristatymas
Piloto kabinoje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dažnai visuomenėje vyrauja nuomonė, jog pilotu gali tapti tik ypatingų gabumų žmogus. Tiesa, nors keliami kriterijai gan aukšti, visgi pilotu tapti nėra taip sunku. Atitikus keliamus asmenybės reikalavimus, turint geras fizikos, matematikos ir anglų kalbos žinias bei tinkamą motyvaciją, pilotu, galbūt, galite tapti ir jūs.

Atitikus keliamus asmenybės reikalavimus, turint geras fizikos, matematikos ir anglų kalbos žinias bei tinkamą motyvaciją, pilotu, galbūt, galite tapti ir jūs

Visgi, reikėtų nenuvertinti šios specialybės specifikos. Šių profesionalų ruošimas reikalauja didelių pastangų tiek iš instruktorių, tiek iš pačių studentų.

Priklausomai nuo pasirinktos licencijos, mokslai gali trukti nuo kelių mėnesių iki kelių metų.

Studijų tempas ir mokinamų dalykų kiekis gali tapti didžiuliu iššūkiu studentui.

Pavyzdžiui, norėdamas ėgyti Oro transporto piloto licenciją studentas turi išlaikyti 14-ka Civilinės aviacijos administracijos teorijos egzaminų (neskaitant tų, kuriuos papildomai reikės išsilaikyti mokymų centre).

Nuolatinis mokymasis

Piloto specialybė reikalauja nuolatinio žinių atnaujinimo: kas pusę metų pilotai privalo atlikti kelių ar keliolikos valandų žinių atnaujinimo sesijas realaus skrydžio treniruoklyje.

Be to, nuolatinis darbas daugiakultūrinėje aplinkoje reikalauja lavinti darbo komandoje įgūdžius. Norint pakeisti orlaivio tipą ar įgyti papildomų kvalifikacijų (pavyzdžiui kapitono ar instruktoriaus) vėl teks sėsti į studento suolą.

Darbas aplink pasaulį

Viena patraukliausių piloto darbo pusių – skrydžiai po visą pasaulį. Priklausomai nuo to, kokiose oro linijose dirbate, skrydžio paskirties vieta gali tapti egzotiškiausias pasaulio kampelis, ar gražiausias pasaulio miestas.

skrydžio paskirties vieta gali tapti egzotiškiausias pasaulio kampelis, ar gražiausias pasaulio miestas

Gera žinia tai, jog turint piloto specialybę lengva pritapti bet kokioje šalyje, o auganti aviacijos rinka kuria vis daugiau darbo vietų. Azijoje pilotų poreikis nenumaldomai auga. Jei visgi turite įsipareigojimų ir negalite ar nenorite tiek daug laiko praleisti ne namie, tuomet darbas vietinėse oro linijos kaip tik Jums.

Pavyzdžiui, pigių skrydžių bendrovė „Ryanair“, taip planuoja savo skrydžius, jog įgula kiekvieną dieną parskristų namo ir jiems nereikėtų nakvoti savo skrydžių paskirtyje.

„S. Dariaus ir S. Girėno aerodromas“ nuotr./„Red Bull Air Race“ pilotas Peteris Besenyei
„S. Dariaus ir S. Girėno aerodromas“ nuotr./„Red Bull Air Race“ pilotas Peteris Besenyei

Geras atlyginimas

Vyrauja nuomonė, jog pilotai gauną didelę algą. Ar tai tiesa? Taip, pilotai uždirba daug. Anot žurnalo „Veidas“ duomenimis, solidžiausiais atlygiais šiandien Lietuvoje gali pasigirti būtent lėktuvų pilotai (3,5 – 6 tūkst. eurų).

Visgi alga priklauso nuo piloto patirties, oro linijų, šalies, piloto kvalifikacijos. Be to, įgijus pakankamai patirties ir atitinkama kvalifikaciją, pilotai papildomai gali dirbti instruktoriais mokindami kitus pilotus ir tokiu būdų užsidirbti papildomai.

Dirbti mylimą darbą

Sakoma: išsirink mylimą darbą ir tau nereikės dirbti nei dienos. Piloto specialybei šis posakis puikiai pritaikomas. Vienas pagrindinių reikalavimų pilotams – didžiulė motyvacija dirbti šį darbą.

solidžiausiais atlygiais šiandien Lietuvoje gali pasigirti būtent lėktuvų pilotai (3,5 – 6 tūkst. eurų)

„Mūsų Akademijoje labai daugiau dėmesio skiriama studento motyvacijai. Jei matome, jog jos trūksta, ar noras tapti pilotu remiamas netinkamomis paskatomis, nerekomenduojame pasirinkti šios specialybės.

Kasdien sutinkame daugybę žmonių, tačiau dar nesutikome piloto, kuriam jo specialybė neteiktų begalinio džiaugsmo“, – komentuoja Eglė Vaitkevičiūtė, generalinė „Baltic Aviation Academy“ direktorė.

Projekto partnerio turinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas